Het jaar loopt op zijn laatste benen, en 2025 staat al te trappelen om eraan te beginnen. Humo legt aan een scala aan BV’s de bekende eindejaarsvragen voor. Spotify heeft uw muzikaal jaar al netjes ‘gewrapped’. Tijd dus voor Jubel om ook terug te kijken op 2024, een bijzonder jaar, met de meeste opvallende artikels en spraakmakende opinies van ouwe getrouwe en nieuwe auteurs.
Wanna be starting something
De discussie opstarten. [1] Daar staan de Jubel opiniemakers voor. Scherp, gedurfd, eigentijds, filosofisch, ernstig of met humor fileren ze de staat van justitie anno 2024. Het maakt hen tot de luis in de toga van justitie. Of het nu gaat over jeugdrechtbank, klassenjustitie, het invoeren van een eenheidsrechtbank of de staatshervorming.
Onder onze strafrechtspecialisten woedde dan weer een ernstig debat over de overbevolking van onze gevangenissen en de zinloosheid van het opleggen van zware straffen en de misverstanden over ‘werkstraffen’. Steeds met de nodige nuance. En zonder de positie van het slachtoffer uit het oog te verliezen. Hoe begeleid je immers een slachtoffer van seksueel geweld. En hoe zorg je dat een slachtoffer de compensatie krijgt waar het recht op heeft.
Man in the mirror
Als een jurist één ding moet durven is het zichzelf in de spiegel aankijken. En voortdurend zichzelf en zijn beroep in vraag stellen. De Jubel-auteurs gaan die uitdaging dagelijks aan. Hoe ziet de advocaat van de toekomst eruit: is er in 2025 bijvoorbeeld nog plaats voor het uurtje-factuurtje? Waarom zou je kiezen voor een nieuw statuut als dat van de toegevoegd notaris? Wat is de taak van de advocaat in een gerechtelijke procedure en wat is de taak van de rechter? En hoe zorg je ervoor dat mensen met diverse achtergronden een kans krijgen om een juridische carrière uit te bouwen?
En over welke kwaliteiten moet een goede jurist beschikken? Hoe kan je als bedrijfsjurist met andere beroepsgroepen samenwerken? Hoe leer je helder communiceren – en vooral hoe leer je actief luisteren naar je cliënt, je tegenpartij, je medewerker, … Of hoe blijf je up-to-date dankzij efficiënt kennisbeheer?
Het is trouwens fijn om te weten dat ook jongeren geïnteresseerd zijn in justitie. Getuige het initiatief De Rechtsstaatreporters waarmee acht jongeren justitie willen uitleggen aan hun leeftijdsgenoten.
Human Nature (of Artificial Intelligence)?
Nu we toch over de jurist van de toekomst bezig zijn. Hoe gaat die om met artificiële intelligentie? De een ziet er vooral het gevaar van in, de ander ziet vooral de mogelijkheden. Eén ding is zeker, ook al kan je een AI-model als ChatGPT beter niet gebruiken als juridische informatiebron, je moet er als advocaat toch minstens een beetje van weten. Het gaat dan niet enkel over weten welke tools er zijn en hoe die te gebruiken, maar ook over welke impact dit heeft op je brein.
Don’t stop till you get enough
Net zoals de wielerwereld zijn klassiekers kent, kent ook de fiscalist zijn klassiekers. Vragen en discussies die in de altijd in beweging zijnde fiscaliteit, toch telkens weer de kop op steken. Onze auteurs spenderen er dan ook graag de nodige aandacht aan. Ze delen de laatste nieuwigheden in wetgeving of rechtspraak met ons, zetten de puntjes op de i, en maken scherpe analyses.
Hoe zit het bijvoorbeeld met de fiscale behandeling van auteursrechten – en waarom heeft het Grondwettelijk Hof er geen probleem mee dat softwareontwikkelaars van het gunstregime worden uitgesloten? En heeft het nog zin om een bedrijfsleider een gratis woning ter beschikking te stellen? Of geef je je personeel gewoon een bedrijfsfiets om heen en weer te pendelen tussen thuis en kantoor?
Ook de btw-specialist kent zo zijn klassiekers zoals wanneer een renovatie aan 6% btw een (ver)nieuwbouw aan 21% btw wordt. In deze discussie liet vooral de administratie zich horen die nog maar eens haar beoordelingscriteria op punt zet: (i) het criterium van de wezenlijke elementen, (ii) het oppervlaktecriterium en (iii) het afhankelijkheidscriterium.
De fiscalist kent trouwens ook al moderne klassiekers. Waarom stort u zich niet in de wondere wereld van de cryptofiscaliteit?
Off te wall
Voor de fans van statistieken: we publiceerden dit jaar meer dan 500 artikels, opiniestukken, podcasts en videoreportages van meer dan vijftig verschillende auteurs. Naast de onderwerpen waarover u hierboven al las, waren er artikels over zulke uiteenlopende onderwerpen als ruimtevaartrecht, de bouwoptimalisatie van onze woonruimte, ontslagbescherming bij vruchtbaarheidsbehandeling en het recht van donorkinderen op informatie over hun donor, over het re-integratietraject 2.0, vermogensplanning voor iedereen, het ondernemen van een renovatie in een appartementsgebouw tot de wettelijke regelingen rond het misdrijf ecocide.
Maar hét hot topic in het oog van onze auteurs was de afschaffing van de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent. Acht auteurs bekeken de problematiek vanuit diverse invalshoeken. Wat betekent het voor uw werknemers. Hoe kan je als benadeelde de onderaannemer van je aannemer aanspreken? En wat is de impact op bestuurders van vennootschappen.
De redactie wenst u alvast een prachtig, inspirerend en verbindend 2025.
Wim Putzeys – Hoofdredacteur Jubel
0 reacties