22 aug 2020 | Management & Deontology

5 chargers voor teamwork

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 22/08/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De bekende management-auteur Manfred Kets de Vries schreef ooit het boek “Het egeleffect” over het belang én de kenmerken van een sterk team. Als egels aan hun winterslaap beginnen, willen ze natuurlijk zo dicht mogelijk bij hun collega’s blijven om te kunnen profiteren van mekaars warmte. Maar dat leidt er dan weer vaak toe dat ze zich kwetsen aan mekaars stekels. Dus houden ze noodgedwongen voldoende afstand. Deze beeldspraak verduidelijkt het spanningsveld waarmee we binnen een team steevast te maken krijgen. Enerzijds willen we als mens onze individualiteit bewaren en ons eigen pad uitstippelen, en anderzijds willen we ergens bijhoren en beseffen we dat we van mekaars hulp en expertise alleen maar sterker en beter worden.

Binnen een team spelen zowel zichtbare als onzichtbare krachten. De competenties van medewerkers en een organisatiestructuur zijn meestal sterk zichtbaar voor iedereen. De individuele drijfveren én de kantoorcultuur daarentegen ontsnappen voor het grootste deel van de tijd aan het blote oog. Het zijn nochtans vaak deze onzichtbare ingrediënten die bepalend kunnen zijn voor de kracht van een team.

De rol van de notaris/leidinggevende is geenszins een bijrol. Want mensen volgen mensen en zijn erg gevoelig voor een voorbeeld in hun werkomgeving. Mensen op één lijn krijgen. Daar hebben we best wel wat voor over. Hieronder volgen 5 belangrijke opladers die de spreekwoordelijke actieradius van je ploeg zullen vergroten. Ze staan nooit alleen maar beïnvloeden mekaar voortdurend.

Een sterk team kijkt naar individuele kwaliteit

Geloof in je eigen kunnen en geloof in mekaar. Daar draait het om. Werken met kwalitatieve collega’s blijkt één van de belangrijkste motivatoren van de werkende mens. Als notaris betekent dit dat je moet waken over de individuele kwaliteit van medewerkers. Je bent een castingspecialist die de juiste mensen bij mekaar weet te brengen. Van de notaris verwacht iedereen bovendien dat die het goede voorbeeld geeft en vertrouwen schenkt.

“Vis begint te rotten aan de kop” (of hoe de kwaliteit van de leidinggevende het team kraakt of maakt …)

Waar mensen samen zijn en samen werken is er steeds een nood aan een baken. Een leider die indien het nodig is als een vuurtoren voor zekerheid en veiligheid kan zorgen. Van een “opperhoofd” verwachten we dat die ons energie geeft en tegelijk ook oog én oor heeft voor wie we zijn en wat we doen. Een teamfluisteraar die precies weet wanneer hij/zij moet managen en wanneer eerder de coachingvaardigheden hun nut dienen te bewijzen. Voor een team dient een leider zichtbaar en bereikbaar te zijn, aanwezig en attent.

Een doel hebben is één, zicht hebben op resultaat is twee

Een bijdrage kunnen leveren, behoort tot de meest motiverende bezigheden van de mens. Het geeft ons voldoening en verzekert ons van het vertrouwen van de andere groepsleden. Zicht hebben op die bijdrage is dus belangrijk. Mensen zijn intrinsiek niet zozeer op zoek naar schouderklopjes of complimenten; ze zijn vooral op zoek naar het bewijs dat hun werk zinvol is en ertoe doet.

Werk aan een omgeving waarin resultaten worden besproken, de kat een “kat” wordt genoemd en de medewerkers voldoende zicht krijgen op de feedback van de cliënten. Als leidinggevende zorg je voor voldoende gezonde ambitie, durf je grenzen te verleggen en schenk je je mensen autonomie en vertrouwen op weg naar dat doel.

Stevige omkadering en een frictieloos systeem

Waar mensen samenwerken, zijn duidelijke afspraken en een helder kader onontbeerlijk. Ze vermijden dat medewerkers zelf te veel tijd moeten stoppen in overleggen en onderhandelen. Dat kader is idealiter eenvoudig en werkt versterkend en geenszins beperkend. Een totaal gebrek aan omkadering werkt frustrerend en ondermijnt de algemene kwaliteit. Een overaanbod van reglementering heeft hetzelfde nefast effect.

De kracht van informele momenten

Informele momenten zorgen voor kwetsbaarheid en connectie. Ze tonen de mens achter de medewerker en brengen een team dichter bij mekaar opdat ze het opnemen van verantwoordelijkheid als een logisch feit gaan beschouwen en voor mekaar in de bres willen springen.

Koen Van den Brandt – Vennoot Atlas Grow How 


 

Dit artikel is een samenvatting van het artikel van dhr. Koen Van Den Brandt dat verscheen in het juninummer 2020 van het Tijdschrift Notarieel Management.

Het volledige artikel raadplegen of geïnteresseerd in de abonnementsvoorwaarden? Hier vindt u meer informatie terug.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.