Net zoals de regeringsonderhandelingen, loopt ook de indiening van elektronische belastingaangiftes niet altijd van een leien dakje in ons land. In navolging van Tax-on-web eerder dit jaar, kampte nu ook Biztax met technische problemen. Dat is niet per se slecht nieuws voor u als belastingplichtige, want vaak zijn die technische problemen de aanleiding voor een verlenging van de indieningstermijn.
Verlenging indieningstermijn tot en met 10 oktober 2019
De minister van Financiën heeft de termijn voor de indiening van de aangiftes vennootschapsbelasting, rechtspersonenbelasting en belasting niet-inwoners vennootschappen verlengd tot en met 10 oktober 2019. De aanleiding hiervoor zijn technische problemen en de late opening van Biztax, het digitale platform voor het indienen van deze aangiftes. Het gaat om een verlenging van twee weken ten opzichte van de oorspronkelijke deadline, die op 26 september lag. De verlenging is weliswaar enkel van belang voor aangiftes die aanvankelijk moesten worden ingediend tegen 26 september. Met andere woorden, voor vennootschappen en verenigingen waarvan het boekjaar samenvalt met het kalenderjaar.
Voor vennootschappen met een gebroken boekjaar en een late algemene vergadering verandert dit dus niets, aangezien voor dergelijke belastingplichtigen andere termijnen gelden. De uiterste datum voor indiening is de laatste dag van de maand na die waarin de algemene vergadering werd gehouden, met de beperking dat de indiening nooit later mag gebeuren dan zes maanden na afsluiting van het boekjaar. Wanneer de uiterste datum van indiening op 31 december valt, wordt bovendien automatisch een bijkomende verlenging tot en met 15 januari toegestaan. Zo zal een vennootschap die haar boekjaar afsluit op 30 juni 2019 en haar algemene vergadering in november 2019 houdt, dus nog tot 15 januari 2020 de tijd krijgen om haar aangifte in te dienen.
Concreet: wat is nu de uiterste indieningsdatum van de aangifte voor uw vennootschap of vereniging?
Als u geen zin heeft in al dat rekenwerk, kunt u gelukkig ook gewoon doorklikken naar het schematisch overzicht op de website van de fiscus. Zo kunt u zeer eenvoudig nagaan welke uiterste indieningsdatum nu precies van toepassing is op uw vennootschap of vereniging.
Het belang van een tijdige aangifte
Dat u uw aangifte tijdig indient is wel degelijk van belang. De fiscus kan een laattijdige aangifte immers gelijkstellen aan een niet-aangifte. Dat houdt in dat de fiscus een aanslag van ambtswege kan vestigen, met alle gevolgen van dien. Denk daarbij onder meer aan een administratieve boete of belastingverhoging, maar ook aan de omkering van de bewijslast van uw belastbaar inkomen en de toepassing van een verlengde aanslagtermijn van drie jaar. Wanneer de indiening van een laattijdige of onregelmatige aangifte gebeurt met bedrieglijk opzet of met de bedoeling te schaden, zijn zelfs strafrechtelijke sancties mogelijk.
Minimum belastbare grondslag dit jaar gevoelig verhoogd
Wanneer u uw aangifte niet of laattijdig indient, beschikt de fiscus tot slot ook nog over de mogelijkheid om de belastbare grondslag vast te stellen op een wettelijk bepaald minimumbedrag. Tot en met aanslagjaar 2018 was dit 19.000 euro, al kan dit bedrag wel nog oplopen naargelang de activiteit van de onderneming. De wetgever heeft dit bedrag nu gevoelig opgetrokken naar 34.000 euro. Bovendien kan het ook nog eens worden verhoogd bij herhaaldelijke inbreuken. Met 25% bij een tweede inbreuk, 50% bij een derde, 100% bij een vierde en met maar liefst 200% bij een vijfde inbreuk.
Hoewel de verhoging pas deze zomer werd doorgevoerd, is ze wel degelijk van toepassing op het aanslagjaar 2019. U staat gelukkig niet machteloos tegen dit wapen van de fiscus. Deze maatregel kadert namelijk binnen de procedure van aanslag van ambtswege en dient in essentie om snel tot een forfaitaire schatting te komen van de belastbare grondslag. Uw vennootschap of vereniging heeft wel degelijk het recht om nadien alsnog het bewijs te leveren van het juiste bedrag van haar belastbare inkomsten.
Louis Kemseke
Meer lezen van DELBOO? Dat kan hier!
0 reacties