Enkele dagen geleden was een van de verhalen in het nieuws dat de Britse regering 1 miljard GBP uitgeeft om de rechtbanken te moderniseren. Het doel van dit innovatieproject is de jaarlijkse uitgaven met 250 miljoen GBP terug te dringen en het personeel met 40% te verminderen. Tegelijkertijd wil men zowel de toegang tot de rechter als de snelheid en kwaliteit van de dienstverlening verbeteren (bijvoorbeeld door gebruik te maken van onlineformulieren voor verzoekschriften).
Ook advocaten worden aangespoord om innovatief te zijn. Vorig jaar publiceerde de British Law Society een gids van 116 pagina’s over innovatie voor advocatenkantoren, getiteld Capturing Technological Innovation in Legal Services. En er zijn goede redenen om innovatief te zijn: het geeft een concurrentievoordeel, verbetert de productiviteit, de rentabiliteit en, zoals boven reeds vermeld, de snelheid en de kwaliteit van de dienstverlening.
Maar wat betekent het voor een advocatenkantoor om innovatief te zijn?
Doorgaans denken we eerst aan het gebruik van nieuwe technologieën, wat ook gereflecteerd is in de titel van het document van de Britse Law Society. Advocaten hebben al meer dan drie decennia met succes veel aspecten van hun rechtspraktijk geautomatiseerd. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en Machine Learning luiden evenwel een nieuw tijdperk in, een tweede golf als u wilt, van kantoorautomatisering.
Enkele voorbeelden: advocatenkantoren kunnen voor juridisch onderzoek al een beroep doen op virtuele juridische assistenten. Ze kunnen zelfs gebruik maken van virtuele receptionisten. Documentassemblage en documentreview kunnen nu efficiënter door AI worden gedaan dan door hun menselijke tegenhangers. Veel specifieke taken die voldoende repetitief zijn, kunnen reeds geautomatiseerd worden, zoals de komst van robotjuristen en juridische chatbots heeft bevestigd. Er wordt ook vooruitgang geboekt met slimme contracten, waar menselijke tussenkomst vaak niet meer nodig is. AI blijkt ook nuttig bij kennismanagement, eDiscovery en het voorspellen van de mogelijke uitkomst van zaken.
Deze ontwikkelingen in de juridische technologie leiden tot een verandering in de professionele demografie van advocatenkantoren. Nieuwe technologie vraagt om nieuwe vaardigheden, die op hun beurt leiden tot nieuwe rollen en functies die ingevuld moeten worden in advocatenkantoren. Het is daarom niet ongewoon om tegenwoordig advocatenkantoren te vinden die gespecialiseerde programmeurs, statistici en gegevenswetenschappers, chief data officers, en projectmanagers in dienst hebben.
Een van de interessantere nieuwe beroepen is dat van de Advocaat Data Analist, vaak ingekort tot data-advocaat (data attorney) of advocaat-analist (analytics attorney). In hun artikel over juridische innovatie leggen Wendy Butler Curtis en Kate Orr uit dat “de advocaat-analist de behoeften van de cliënt begrijpt, evenals de functionaliteit van de tools en de waarde van de data. Ze weten dat het nodig is om de artificiële intelligentie en de rijkdom en kwaliteit van de gegevens te trainen en te onderhouden om de nauwkeurigheid en de waarde van de AI-output te kunnen voorspellen. De advocaten-analisten zijn ook bedreven in het identificeren van taken die geautomatiseerd kunnen en moeten worden.”
Maar net zoals innovatie in advocatenkantoren niet beperkt is tot het gebruik van nieuwe technologieën, zijn de nieuwe rollen in advocatenkantoren niet beperkt tot banen die verband houden met technologie. Voorbij zijn de dagen waar advocaten solitaire consultants waren die honoraria per uur aanrekenden. Advocaten zijn nu professionals die een bedrijf runnen dat juridische diensten en producten levert. Zij houden zich bezig met het optimaliseren en automatiseren van processen en werkstromen, met het verbeteren van de dienstverlening, maar ook met klantrelaties en klanttevredenheid. Als gevolg hiervan begonnen advocatenkantoren niet-juristen in dienst te nemen om hun bedrijf te leiden (CEO), hun financiën onder controle te houden (CFO), en hun boekhouding, marketing en zelfs klantenrelaties te beheren.
Zoals deze voorbeelden aantonen, vereist innovatie een andere aanpak – een aanpak die elk aspect beïnvloedt van wat het betekent een advocaat te zijn en een advocatenkantoor te runnen. Het eerste deel van het document van de Law Society richt zich op het in praktijk brengen van technologische innovatie. Het gaat over slim werken (waarbij de klant centraal staat, innovatiehubs, Robotic Process Automation (RPA), Machine Learning en Artificiële Intelligentie, en voorspellende analyses), over agile middelen (waarbij aandacht wordt besteed aan een flexibel personeelsbestand), over nieuwe prijsmodellen en over innoveren om de toegang tot de rechter makkelijker te maken.
Voor CICERO LawPack houden we al deze nieuwe evoluties en best practices nauwlettend in de gaten, zodat u dat niet hoeft te doen. Wanneer nieuwe technologieën voldoende betrouwbaar zijn, kijken we hoe we ze het beste kunnen integreren in CICERO LawPack. Zo krijgt u de beste combinatie van innovatie en betrouwbaarheid.
Heeft u interesse in meer artikels van deze auteur? Klik hier.
Bronnen:
- legalfutures.co.uk/latest-news/court-modernisation-project-aims-to-cut-annual-spending-by-250m-and-staff-by-40
- lawsociety.org.uk/support-services/research-trends/capturing-technological-innovation-report/
- legaltechnews.com/id=1202799596922/Legal-Innovation-Its-the-New-Roles-that-Make-the-New-Tools
- bticonsulting.com/themadclientist/brush-up-your-resume-here-are-the-best-jobs-in-the-future-of-law
- lawgazette.co.uk/comment-and-opinion/the-legal-innovation-age-is-upon-us/5065137.article
- legalfutures.co.uk/latest-news/government-judges-urge-lawyers-innovate-era-online-justice-fixed-fees-approaches
0 reacties