3 dec 2018 | Kantoor & beleid

Alternatieve vormen van verloning

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 03/12/2018 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Niet alleen heel grote bedrijven maar ook middelgrote en kleinere notariaten hebben nood aan goede medewerkers. U speurt de arbeidsmarkt dus ook af op zoek naar talent waarbij u uiteraard liefst de meest interessante en enthousiaste profielen wenst aan te trekken in uw kantoor. Uiteraard speelt loon hierbij wel een belangrijke rol. Echter hoeft het zeker niet alleen over de naakte euro’s te gaan. Er bestaan heel wat alternatieve vormen van verloning die het verschil kunnen maken. We willen er hier enkele onder de loep nemen.

Bij een gewone loonsverhoging of cash bonus gaat maar ongeveer 30% van het bedrag dat u als kost betaalt naar uw werknemer. U betaalt immers zelf al ongeveer 25% aan werkgevers-RSZ bovenop het brutobedrag. Van dat brutobedrag wordt dan 13,07% werknemers-RSZ afgetrokken en daarna worden de belastingen (bedrijfsvoorheffing die afhankelijk van het brutoloon van de betrokken werknemer schommelt tussen ongeveer 30% tot maximaal 53%) nog ingehouden.

Als er dus iets anders dan gewoon brutoloon aan de werknemer kan gegeven worden, aan een lagere kost voor u als werkgever en waarvan de werknemer meer nettoloon aan overhoudt, is iedereen winnaar. Enkele van de volgende voorbeelden van alternatieve vormen van beloning zouden u kunnen inspireren.

Enkele minder gekende voorbeelden

Warrants

Warrants zijn financiële instrumenten die de houder ervan het recht geeft om aandelen te kopen of te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. De toekenning van warrants door een werkgever aan zijn personeel kan, onder bepaalde voorwaarden, gebeuren op een fiscaal-, dan wel parafiscaal-vriendelijke manier.

Winstpremie

De Programmawet van 25 december 2017 heeft de wet van 22 mei 2001 versoepeld. Die wet regelt de deelname van de werknemers in de winst en het kapitaal van vennootschappen. Sinds 1 januari 2018 kunt u daardoor aan uw werknemers een winstpremie toekennen uit de winst van uw vennootschap voor het boekjaar dat ten vroegste op 30.09.2017 afgesloten is. De premie is enkel van toepassing op werknemers. Bedrijfsleiders komen er niet voor in aanmerking. Het bedrag van de winstpremies mag niet hoger zijn dan 30% van de totale brutoloonmassa. Bovendien komen winstpremies bovenop het bestaande loonpakket. U moet de winstpremies aan alle werknemers toekennen.

Benieuwd naar meer voorbeelden?

Het volledige artikel van Martine Kersten, Legal Advisor bij Securex, verscheen in de september-editie van het Tijdschrift Notarieel Management. Klik hier voor meer informatie en abonnementsvoorwaarden.

TNM verwijst ook graag naar de onderstaande video. Daarin geeft hoofdredacteur Peter Verschelden aan dat de notaris in zijn beroepspraktijk steeds vaker geconfronteerd wordt met managementaspecten zoals personeelsbeleid en verloning.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.