In dit artikel bespreken we ambient computing. In het Nederlands wordt het soms vertaald als omgevingstechnologie of als omringend computergebruik. We beantwoorden de volgende vragen: Wat is ambient computing? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de uitdagingen? We geven ook enkele voorbeelden. In een volgend artikel bekijken we de relevantie van ambient computing voor advocaten.
Wat is ambient computing?
Ambient computing is het idee om de rekenkracht van computerchips te integreren in alledaagse voorwerpen in onze omgeving, om ze slim, verbonden en responsief te maken. Het doel is om het makkelijker te maken voor gebruikers om ten volle te profiteren van technologie zonder zich zorgen te hoeven maken over de details. In plaats van een directe interactie met verschillende apparaten om de gewenste resultaten te krijgen – bijvoorbeeld je telefoon gebruiken om te bellen en je afstandsbediening om een tv aan te zetten – zorgt ambient computing ervoor dat al je apparaten naadloos samenwerken.
Ambient computing is het idee om de rekenkracht van computerchips te integreren in alledaagse voorwerpen in onze omgeving, om ze slim, verbonden en responsief te maken.
Ambient computing maakt gebruik van verschillende technologieën, zoals sensoren, artificiële intelligentie, cloud computing, spraakherkenning, gebarenbesturing en draagbare apparaten, om een naadloze en gepersonaliseerde gebruikerservaring te creëren. Ambient computing-apparaten zijn ontworpen om onopvallend te zijn en op te gaan in de achtergrond, zodat gebruikers zich kunnen concentreren op hun taken en doelen in plaats van op de technologie zelf.
Waar komt de naam ambient computing vandaan? Het Oxford Woordenboek definieert het woord ‘ambient’als "betrekking hebbend op de onmiddellijke omgeving van iets". In deze visie van ambient computing is de technologie dus grotendeels onzichtbaar en geïntegreerd in onze omgeving. Vandaar ook de vertalingen als omgevingstechnologie of omringend computergebruik.
Het concept van ambient computing is nauw verwant aan het concept van het internet der dingen (Internet of Things – IoT). Sabrina Ortiz in ZDNet: "De twee concepten zijn met elkaar verweven. IoT verwijst naar de enorme reeks apparaten die verbinding maken met het internet om hun functionaliteit te optimaliseren, zoals slimme sensoren en slimme speakers: ambient computing bouwt daarop voort.
“IoT vormt een basis voor ambient computing, waarbij ambient computing zich meer richt op de manier waarop apparaten en intelligente diensten communiceren met gebruikers”, vertelt Jason Low, hoofdanalist bij onderzoeksbureau Canalys, aan ZDNET. “Met andere woorden, ambient computing richt zich op de interactie tussen deze apparaten zodra ze verbonden zijn."
Ambient computing is geen nieuw idee, maar het is de afgelopen jaren wel steeds populairder en toegankelijker geworden dankzij de vooruitgang in het Internet of Things , artificiële intelligentie (AI), cloud computing en 5G-netwerken. Deze technologieën maken het mogelijk om een groot aantal slimme apparaten, sensoren, gegevens en agenten met elkaar te laten communiceren, analyseren en handelen in de achtergrond.
Enkele voorbeelden van ambient computing
Een van de meest wijdverspreide voorbeelden van ambient computing-apparaten zijn slimme luidsprekers en persoonlijke spraakassistenten. Denk bijvoorbeeld aan apparaten zoals Amazon Echo en Google Home. Met deze toestellen kunnen gebruikers hun smart home-apparaten bedienen, informatie opvragen, muziek afspelen en meer, gewoon door hun stem te gebruiken. Gebruikers kunnen op een natuurlijke manier met hun omgeving praten, zonder naar een scherm te hoeven kijken of op een knop te hoeven drukken. Deze slimme luidsprekers en persoonlijke spraakassistenten en aangesloten apparaten kunnen je huis veranderen in een slim huis (smart home) waar bijna alles vanaf je telefoon of met je stem kan worden bediend. Dit omvat verlichting, magnetrons, rolluiken, thermostaten, wasmachines, enz.
Een ander voorbeeld van ambient computing is te vinden in auto's. Hedendaagse auto's hebben allerlei soorten technologie ingebouwd en ze zijn allemaal naadloos geïntegreerd. Ze hebben ingebouwde camera's, microfoons en een legioen sensoren die allemaal gegevens verzamelen en verwerken op een onopvallende manier. Adviesbureau McKinsey voorspelt dat in 2030 95% van alle nieuwe auto's die wereldwijd verkocht worden, met het internet verbonden zullen zijn.
Adviesbureau McKinsey voorspelt dat in 2030 95% van alle nieuwe auto's die wereldwijd verkocht worden, met het internet verbonden zullen zijn.
Ambient computing kan ook helpen bij de bedrijfsvoering. De pandemie veranderde de manier waarop bedrijven werken en veel werkplekken hebben nog steeds hybride werkmodellen. Om het probleem van werknemers op verschillende plaatsen te verminderen, hebben veel werkplekken vergaderruimtes ontwikkeld met een geluidssysteem dat stemmen van de andere kant van de ruimte oppikt voor Zoom-gesprekken en dat slimme casting van virtuele vergaderingen op een groot scherm mogelijk maakt. Deze kantoorruimtes zijn een goed voorbeeld van hoe ambient computing wordt geïmplementeerd: zowel de smart casting technologie als het geluidssysteem blijven altijd actief in de vergaderruimte, zijn niet zichtbaar en faciliteren een alledaagse activiteit.
Ambient computing breidt zich ook uit naar andere domeinen, zoals gezondheidszorg, onderwijs, entertainment en transport. Zo kunnen draagbare apparaten zoals smartwatches en fitnesstrackers de gezondheid en het activiteitenniveau van gebruikers monitoren en feedback en aanbevelingen geven. Slimme brillen en augmented reality (AR) headsets kunnen digitale informatie over het zicht van gebruikers leggen en zo hun perceptie van en interactie met de fysieke wereld verbeteren. Zelfrijdende auto's kunnen hun omgeving waarnemen en autonoom navigeren, terwijl ze passagiers entertainment en comfortopties bieden.
Wat zijn de voordelen van ambient computing?
Zoals de bovenstaande voorbeelden aantonen, heeft ambient computing duidelijk het potentieel om veel voordelen te bieden aan gebruikers en aan de maatschappij in het algemeen. Om er maar een paar te noemen:
- Gemak/gebruiksgemak: Ambient computing kan het leven van gebruikers gemakkelijker maken door taken te automatiseren, interacties te vereenvoudigen en gepersonaliseerde diensten aan te bieden.
- Efficiëntie: Ambient computing kan de productiviteit en prestaties van gebruikers verbeteren door fouten te verminderen, tijd te besparen en resources te optimaliseren.
- Betrokkenheid: Ambient computing kan het plezier en de tevredenheid van gebruikers vergroten door meeslepende en interactieve ervaringen te creëren.
- Emancipatie: Ambient computing kan gebruikers toegang geven tot informatie en mogelijkheden die ze anders misschien niet zouden hebben.
Wat zijn de uitdagingen?
Zoals elke technologie brengt ook ambient computing een aantal uitdagingen en risico's met zich mee. Tot de belangrijkste uitdagingen behoren:
- Privacy: Ambient computing kan enorme hoeveelheden gegevens verzamelen over het gedrag, de voorkeuren, de locatie, de gezondheid en nog veel meer van gebruikers. Deze gegevens kunnen worden gebruikt voor nuttige doeleinden, zoals het verbeteren van diensten en personalisatie. Maar ze kunnen ook misbruikt of gecompromitteerd worden door kwaadwillende actoren of derden. Of ze kunnen gewoon worden verkocht aan derden. Uit onderzoek van de Mozilla Foundation blijkt dat veel autofabrikanten bijvoorbeeld meer winst maken met de verzamelde gegevens die ze verkopen dan met de daadwerkelijke verkoop van auto's. En dat is alarmerend.
- Beveiliging: Ambient computing kan apparaten en gegevens van gebruikers blootstellen aan cyberaanvallen of fysieke sabotage. Dit kan de veiligheid van gebruikers en de functionaliteit van hun apparaten in gevaar brengen. Auto's en babyfoons blijken bijvoorbeeld gemakkelijke doelwitten voor hackers te zijn.
- Ethiek: Ambient computing kan ethische vragen oproepen over autonomie, toestemming, vertrouwen, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van gebruikers. Wie bepaalt bijvoorbeeld welke gegevens worden verzameld en hoe ze worden gebruikt? Hoe transparant zijn de algoritmen die beslissingen nemen voor gebruikers? Hoe vinden gebruikers de balans tussen gemak en controle?
- Toegankelijkheid: Ambient computing kan een digitale kloof creëren tussen degenen die toegang hebben tot ambient technologie en degenen die dat niet hebben. Dit kan leiden tot ongelijkheden op het gebied van kansen, onderwijs, gezondheidszorg en sociale inclusie.
Ambient computing verandert nu al de manier waarop we leven en werken. Het biedt veel voordelen, maar er zijn ook enkele serieuze uitdagingen die extra aandacht en regelgeving kunnen vereisen.
Conclusie
Ambient computing verandert nu al de manier waarop we leven en werken. Het biedt veel voordelen, maar er zijn ook enkele serieuze uitdagingen die extra aandacht en regelgeving kunnen vereisen. In ons volgende artikel gaan we dieper in op de relevantie ervan voor advocaten.
0 reacties