Digitalisering, automatisering, artificiële intelligentie… De jurist staat vandaag voor bijzondere uitdagingen. Informatica vormt een krachtig hulpmiddel, maar wordt ook ervaren als een bedreiging. Wordt de klassieke juridische wereld op zekere dag voorbij gestoken door een ‘disruptive approach’ waardoor een kaper plots aan de haal gaat met een groot deel van ons werk? We bereiden ons maar beter voor: investeren in IT en trachten voorop te lopen zonder vrees voor verandering. Als we het over echt lopen hebben, is er niemand die overweegt om te lopen in houten klompen. Maar ons brein gebruiken we op dezelfde manier als onze voorouders.
Het laatste decennium kreeg de wetenschap evenwel tal van nieuwe inzichten over hoe we ons brein optimaal kunnen gebruiken. Daarbij stilstaan is een eerste stap om tot optimalisatie te komen.
Professor John Bargh (°1955) is professor aan Yale University en bestudeert het menselijke brein. Wat hij tijdens zijn lange carrière ontdekte beschrijft hij in zijn boek Het verborgen brein. Professor Bargh komt door zijn onderzoek tot de conclusie dat je heel wat van je gedrag kan verklaren vanuit het onbewuste brein.
Zijn belangrijkste inzicht is volgens mij dat je de doeltreffendste controle over jezelf niet verkrijgt door wilskracht, maar door het efficiënt aanwenden van de onbewuste krachten van het brein. Professor Bargh concludeert dat er een veel grotere kracht in ons beschikbaar is dan wilskracht. Hij schrijft letterlijk: “Het geval wil dat mensen die zichzelf beter in de hand hebben – die betere cijfers halen, gezonder zijn en meer sporten, minder overgewicht hebben, niet roken, meer geld verdienen, fijnere persoonlijke relaties hebben – niét meer wilskracht inzetten dan de rest van ons. Integendeel.” (p. 355-356)
Daarbij mogen we niet vergeten dat het aansturen van het onbewuste brein in essentie een opdracht is voor ons bewuste brein (Prof. André Aleman in zijn boek Je brein de baas, p. 12 – zie ook mijn eerdere tekst: Baas in eigen brein).
Ik ervaarde dat zelf door trainingen en opleidingen die ik de afgelopen zes jaar volgde. Wat je bewuste brein kan automatiseren via de kracht en snelheid van je onbewuste brein, wordt al snel een goede gewoonte en gaat daardoor als het ware vanzelf. Zo kan je enorm veel energie uitsparen, die je elders nuttiger kan aanwenden.
De vraag is hoelang je in deze snelle wereld nog efficiënt kan functioneren zonder moderne aansturing van je brein. Als we ons brein gebruiken zoals onze voorouders dat al eeuwen deden, laten we heel wat liggen. We gebruiken op kantoor toch ook geen oude typmachine? Neen, op kantoor kijken we uit naar artificiële intelligentie…
Hoe je je brein best gebruikt en aanstuurt kan je leren. Zo kan je stress en burn-out helpen voorkomen en je brein optimaal gebruiken voor grootse projecten. Inzicht in de optimale wisselwerking tussen je bewuste en onbewuste brein en het aanleren van een aantal oefeningen geeft een boost aan je persoonlijk kunnen. Je krijgt er meer energie, comfort, vertrouwen en focus door. Zelfs als je (terecht) vindt dat je het vandaag allemaal behoorlijk goed doet! De vraag is: Wil je voorop blijven lopen?
Jeff Keustermans
Meer informatie over ‘Helder groeien’ en de SERVO-trainingen voor efficiënt beheer van je tijd en energie, specifiek voor notarissen en notariële medewerkers.
Meer dan 1000 (vooral) juristen volgden reeds een SERVO-training! Niemand geeft zich bloot tijdens een training. De aangeleerde oefeningen kan ieder op maat van zichzelf voor zichzelf toepassen.
0 reacties