De lente is in het land, en dus kijken we nog meer dan ooit uit naar de zonnige zomermaanden. Maar met het Belgische klimaat ben je natuurlijk nooit zeker. Een tweede verblijf in het buitenland is dus een hot topic voor heel wat Belgen die zoeken naar wat zon. Frankrijk blijft een populaire bestemming, al vereist dit wel heel wat administratieve formaliteiten. Zo moet er dit jaar een bijkomende aangifteverplichting gebeuren in het kader van de aanslag van de ’taxe d’habitation’.
Wie moet de aangifte indienen?
Iedere eigenaar van een Frans onroerend goed dat bestemd is voor bewoning moet deze aangifte indienen. Het maakt hierbij niet uit of je een Frans inwoner bent of niet. Ook of het vastgoed privé dan wel via een (Belgische of Franse) vennootschap wordt aangehouden, is hierbij niet relevant. De aangifteverplichting rust op de volle eigenaar(s), de vruchtgebruiker(s), de onverdeelde eigenaar(s) en de Franse SCI. De aandeelhouders van de SCI moeten dus niet zelf de aangifte indienen.
Wat is het doel van deze aangifte?
De nieuwe aangifteverplichting werd ingevoerd naar aanleiding van de afschaffing van de taxe d’habitation voor hoofdverblijfplaatsen vanaf 2023. Voor tweede verblijven en voor woningen verhuurd aan derden, blijft de taxe d’habitation dus wel verschuldigd. De Franse Administratie voert deze aangifteverplichting dus in om na te gaan welke panden onderworpen moeten worden aan de taxe d’habitation dan wel de leegstandsheffing (taxe sur les logements vacants).
Welke informatie moet u de aangifte opnemen?
De mee te delen informatie verschilt van situatie tot situatie:
- Hoe wordt de woning bewoond? Woon je er zelf, of hebben derden er hun intrek genomen?
- Wat is de aard van de bewoning? Is het een hoofdverblijfplaats, een tweede verblijf, een verhuurde woning, een woning die gratis ter beschikking wordt gesteld, een leegstand pand…
- Wat is de hoedanigheid van de inwoners? Natuurlijke persoon of een vennootschap?
- Wat is de begin- en einddatum van de bewoning (of leegstand)?
Indien er sprake is van seizoenverhuur, moet je bijkomend ook meedelen wanneer de verhuurperiode aanvangt, en of je zelf zorgt voor de uitbating dan wel een beroep doet op een externe beheerder.
Hoe en tegen wanneer indienen?
Je moet de aangifte vóór 1 juli 2023 indienen via de persoonlijke of professionele account op de website van de Franse belastingdienst (www.impots.gouv.fr). Wie nog geen account heeft, kan er eenvoudig één aanmaken via de website van de Franse overheid zelf. Het betreft hierbij slechts een éénmalige aangifte. Enkel indien de doorgegeven situatie zou wijzigingen, moet je een nieuwe aangifte indienen.
Sanctie?
Indien je geen, een laattijdige of foutieve aangifte indient, kan de Franse fiscus een boete opleggen van 150 euro per woning. En dan moet je natuurlijk vooralsnog de aangifte indienen.
Vergeet ook de andere verplichtingen niet!
Het zonnige Frankrijk lonkt dus, maar vergeet niet dat het aanhouden van Frans vastgoed dus wel wat formaliteiten met zich meebrengt. Naast deze aangifteverplichting mag ook de 3% taks niet uit het oog verloren worden. Meer weten over deze laatste belasting, lees dan zeker ook even ons eerder artikel.
Annelies Moyaert, Fiscaal adviseur bij Titeca Pro Accountants & Experts
0 reacties