Iedereen maakt zich wel eens zorgen, de ene dag wat meer dan de andere. Die zorgen zijn meestal zinloos. Dat weten we. En toch maken we ons zorgen?
Zinloze gedachten
In vele intense beroepen, en zeker in juridische beroepen, is de zorg om risico’s die cliënten lopen een kerntaak. Je onbewuste brein blijft ook na de kantooruren op het spoor van intens zorgen. Zo besteed je dan aandacht aan bekommernissen die eigenlijk geen echte grond hebben, die ver in de toekomst liggen of erg onwaarschijnlijk zijn. Naast het feit dat je met zo’n zorgen tijd en energie verliest, krijg je er geen prettig gevoel van.
Zinloze gedachten komen overdag op, maar ook ’s nachts, of vooral in de te vroege ochtend. Voor je het weet reageert je lichaam op die zinloze gedachten. Je voelt stress en onrust, of krijgt het benauwd. Dag rust…
De laatste keer dat je iets leerde over je hersenen zat je op de schoolbanken. Je was wellicht 15 jaar. Dat ging over brein 1.0. Als je vandaag mee wil zijn en vlot wil functioneren moet je niet alleen je computer regelmatig updaten.
Met neuroplasticiteit naar brein 2.0
Wetenschappers ontdekten dat we ons brein ons hele leven kunnen veranderen. Dat heet neuroplasticiteit. Je gaat als het ware van brein 1.0 naar brein 2.0.
Je kan leren om je brein aan te sturen op een wijze waarop het veel meer in rust blijft en minder zinloze gedachten produceert. En als die toch komen kan je leren om aan zo’n gedachte niet onmiddellijk een gevoel, een emotie vast te haken. Als het eenmaal lukt om zinloze gedachten te laten voor wat ze zijn, verlies je daar geen energie en tijd mee. Je kan je gedachten misschien niet volledig controleren, maar je kan er wel voor zorgen dat je gedachten jou niet meer controleren. Dat is praktisch!
Met een training van twee dagen ga je naar brein 2.0 en kan je voluit gebruik maken van de mogelijkheden van je brein. Als je het volgende decennium wil beginnen met een upgrade van je brein mag je niet lang meer wachten. Ik wens je nu alvast een 2020 zonder zorgen voor morgen!
Meer informatie over ‘Helder groeien’ en de SERVO-trainingen voor efficiënt beheer van je tijd en energie, specifiek voor juridische en andere intense beroepen, vind je via deze links:
- Nederland (Sdu) (10 punten NOvA en KNB)
- België (Intersentia) (9 punten permanente vorming OVB, 11 uren BIBF en IAB)
Jeff Keustermans
Meer teksten lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier!
Bronnen
Prof. D. Kahneman (Princeton University), Thinking, fast and slow, Farrar Straus Giroux, 2011, 499 blz. Prof. J. Bargh (Yale University), Before you know it – The unconscious reasons why we do what we do, Atria Books, 2017, 352 blz. Prof. Dr. D. J. Siegel (M.D. – University of California, Los Angeles), Mindsight – The new science of personal transformation, Bantam Books, 2011, 314 blz. |
0 reacties