Pop-upwinkels komen tegemoet aan een commerciële nood en zijn een economische realiteit geworden. Gezien de groeiende populariteit van tijdelijke winkels en restaurants nam de Vlaamse regering een decreet aan op 16 maart 2016, dat een statutair kader opzette voor commerciële huurcontracten op korte termijn. De Waalse regering volgde en haar decreet van 15 maart 2018 trad in werking op 1 mei 2018. Wat de regio Brussel-hoofdstad betreft, echter, zijn de discussies nog lopende.
De belangrijkste eigenschappen van het statutaire kader in de Vlaamse en Waalse regio’s kunnen als volgt worden samengevat:
- Beide decreten zijn van toepassing op commerciële huurcontracten voor een gebouw of een deel daarvan die schriftelijk werden afgesloten voor een duur van een jaar of minder, waarbij het uitdrukkelijke doel van het huurcontract is om een verkoopactiviteit of ambachtelijke activiteit uit te voeren in rechtstreeks contact met het publiek.
Het Vlaamse decreet stelt specifiek dat de manier waarop de transacties tussen de huurder en het publiek georganiseerd zijn en of de huurder al dan niet eigenaar is van de zaak die gevoerd wordt in het verhuurde goed, irrelevant zijn. - Het huurcontract kan niet langer duren dan één jaar en eindigt automatisch na het verlopen van de termijn.
- …
Lees meer over de andere eigenschappen in de nieuwsbrief van NautaDutilh.
Voor meer informatie, raadpleeg het Vlaams decreet van 16 maart 2016 en het Waals decreet van 15 maart 2018.
Harry Eliaerts, Senior Associate Brussels
Aurélie Dupuis, Associate Brussels
Benieuwd naar meer nieuwsberichten van NautaDutilh? Klik hier.
0 reacties