Het coronavirus heeft wereldwijd het maatschappelijke en economische leven volledig lamgelegd. Ook de vastgoedmarkt ontsnapt niet aan de nefaste gevolgen van de quarantainemaatregelen.
Tot voor kort leek er maar geen einde te komen aan de hausse op de vastgoedmarkt. Al lijkt het coronavirus voor een ongeziene kentering te zorgen. Alle grootbanken verwachten namelijk dat de vastgoedprijzen voor het eerst sinds 1983 noemenswaardig zullen dalen. Zo gaat de grootbank KBC uit van een prijscorrectie van 3 procent dit jaar en 2 procent volgend jaar, indien de quarantaine in mei of juni voorbij is. Marktleider BNP Paribas Fortis verwacht dat de prijzen dit jaar met 1 procent zullen dalen.
Almaar minder vastgoedtransacties
Het komt zeker en vast niet als een verrassing dat de grootbanken met dergelijke analyses op de proppen komen. Volgens de notarisbarometer zijn er opvallend minder vastgoedtransacties sinds de anti-coronamaatregelen van 18 maart. In de week van 16 maart 2020 waren er, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 27,1 procent minder transacties in ons land. De daaropvolgende week was er zelfs een daling van 39,3 procent in vergelijking met dezelfde week vorig jaar. Veel mensen zijn nu eenmaal niet bereid een woning te kopen die ze niet bezichtigd hebben.
Toch lijkt niet iedereen de overtuiging van de banken te delen. Cedric Vanhenxcthoven van Heylen Vastgoed, dat 10 kantoren in het Antwerpse telt, is daar één van. Hij is ervan overtuigd dat er een inhaalbeweging komt na crisis. “Toen de woonbonus werd geschrapt, deed men gelijkaardige voorspellingen en net het tegendeel is gebeurd. Woningen en appartementen tussen de 200.000 en 350.000 euro zullen niet in prijs zakken want de vraag is daar enorm groot en het aanbod te klein”, zei hij midden april in de Vlaamse media.
Stijgende rente niet voor morgen
Vastgoedeigenaars zijn hoe dan ook als de dood voor dalende vastgoedprijzen. Huizenjagers daarentegen hopen binnenkort gouden zaken te kunnen doen. De verwachte daling in combinatie met de lage rente is mooi meegenomen voor hen. Na een forse daling van de hypotheekrente in het eerste kwartaal van dit jaar zijn de tarieven sinds de invoering van de quarantainemaatregelen zo goed als ongewijzigd gebleven. Bij sommige leenformules zien we de jongste weken een stijging van hooguit vijf basispunten, een verwaarloosbare toename.
De kans dat de hypotheekrente de komende maanden stevig zal stijgen, is overigens bijzonder klein. De Europese Centrale Bank gooit alles in de strijd om de nefaste financiële en economische gevolgen van het coronavirus binnen de perken te houden. Zo heeft de voorzitter Christine Lagarde in maart laten weten dat ze bereid is tot 1.000 miljard euro in de economieën van de eurozone te pompen. De ECB doet dat door onder meer staatsobligaties op te kopen.
Dat opkoopprogramma houdt de langetermijnrente en dus de hypotheekrente laag. We verwachten dan ook niet dat de rente stevig zal stijgen dit jaar. Een kleine opstoot nu en dan is weliswaar niet uitgesloten. De kans bestaat altijd dat de ECB later dit jaar haar beleid zal bijsturen.
We kunnen alvast één ding met zekerheid zeggen: de gevolgen van het coronavirus zullen nog lang nazinderen.
0 reacties