Over de auteurs Lars Bevernagie, François Gavel, Tessa Van Nieuwenhuyse en Lucas Van den Haute zijn Master- en Manama-studenten aan de UGent. Samen vormen zij de afdeling PR-extern van het VRG Gent. |
De aanvang van de novembermaand luidt traditioneel het begin in van het juridische jobbeurzenseizoen. Elk jaar opnieuw spannen de studentenverenigingen van de Belgische rechtenfaculteiten zich in om deze ontmoetingsplaats tussen kantoren, overheidsinstellingen en studenten op poten te zetten. Uit het succes van deze beurzen blijkt ook hoezeer studenten hier nood aan hebben. Ondanks alle goedbedoelde opleidingshervormingen blijft de kloof tussen de academische opleiding en het echte beroepsleven immers reëel.
Als studentenvereniging trachten wij deze kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen. Dit proces start al vroeg in het academiejaar aan de hand van verschillende job-infoavonden die een representatief en toegankelijk beeld scheppen van wat de carrièremogelijkheden zijn. Het absolute kroonstuk van dit proces is onze jobbeurs. Als Gentse studentenvereniging zijn we dan ook trots dat wij onze studenten jaar na jaar het grootste en ruimste aanbod aan kantoren en instellingen kunnen aanbieden, met vorig jaar meer dan honderd deelnemende kantoren en instellingen.
In tijden zonder COVID-19 zouden binnenkort honderden studenten passeren langs de standen van advocatenkantoren, overheidsinstellingen en andere juridische spelers. In tijden met COVID-19 is dit nog steeds zo, zij het dan digitaal. Oorspronkelijk zagen we de digitale jobbeurs als een back-up, maar na intensief met het platform te werken kunnen we niet anders dan concluderen dat een digitale jobbeurs een volwaardig alternatief vormt.
Voor studenten biedt het namelijk nog steeds de mogelijkheid om die o-zo-gewilde zomerstage of job binnen te halen, zij het dan op een laagdrempeligere manier. Via enkele muisklikken kan men in contact staan met een kantoor en de vragen die men heeft stellen. Het indienen van een CV kan op een even eenvoudige manier. Face-to-face contact is iets minder vanzelfsprekend, maar wordt opgevangen door video-calls.
Ook voor de standhouders zijn de voordelen navenant. Zo dient bijvoorbeeld geen tijdrovende verplaatsing naar de jobbeurs te worden gedaan, wat gezien de traditioneel goedgevulde agenda’s mooi is meegenomen. Op de jobbeurs zelf ontvangen zij op een overzichtelijke manier de CV’s en zien ze wie interesse heeft in welke vacature. Het digitaal platform biedt de mogelijkheid om chat-conversaties te voeren met studenten en hen uit te nodigen voor een video-call. Na het evenement kunnen ze via één muisklik al deze informatie downloaden en raadplegen. Hierdoor kunnen standhouders ook na de jobbeurs overzichtelijk en op toegankelijke wijze de vruchten blijven plukken van hun aanwezigheid.
Bovendien biedt een digitale jobbeurs zowel voor de student als voor de standhouder het niet te onderschatten voordeel van een tot nog toe ongekende flexibiliteit. Het is voor studenten niet meer nodig om ellenlang aan te schuiven tot er eindelijk een plaats vrij is, maar er kan meteen een chatbericht worden gestuurd dat dan wordt opgevolgd vanaf dat de standhouder hiervoor beschikbaar is. Ondertussen hoeft de student niet nodeloos af te wachten, maar kan hij of zij verder grasduinen bij andere standen. Voor de standhouders betekent dit meer kansen om een eerste contact te leggen met geïnteresseerde studenten, maar ook de mogelijkheid om meer aandacht te besteden aan de interessantste profielen.
We zijn dan ook trots dat we de Gentse studenten deze Online-Jobbeurs kunnen aanbieden op 5 november en bedanken de aanwezige standhouders voor het vertrouwen in het Vlaams Rechtsgenootschap Gent.
Meer informatie over de VRG Jobbeurs vindt u hier terug.
Lars Bevernaegie
François Gavel
Tessa Van Nieuwenhuyse
Lucas Van den Haute
PR-Extern 2020-2021
VRG Gent
0 reacties