De fiscale regularisatie is weldra terug! De opportuniteiten en tarieven op een rij cover

27 mrt 2025 | Tax & Private equity

De fiscale regularisatie is weldra terug! De opportuniteiten en tarieven op een rij
vlotter kennisbeheer dan met windows Verkenner via Knowlex

Recente vacatures

Redacteur
3 - 7 jaar
Antwerpen
Coördinator opleidingen
3 - 7 jaar
Antwerpen
Advocaat
Vastgoed
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Aannemingsrecht Overheidsopdtrachten Vastgoed
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
bestuursrecht Omgevingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Binnenkort wordt het weer mogelijk om kapitalen en inkomsten, waarvan niet kan worden aangetoond dat ze hun normale belastingregime hebben ondergaan, te regulariseren. Dit volgt uit het regeerakkoord van de nieuwe federale regering. Als alles goed loopt, zal deze fiscale regularisatie mogelijk zijn rond de zomer. Vele buitenlandse fondsen die op vandaag geblokkeerd zijn, zullen op die manier opnieuw gerepatrieerd of geherinvesteerd kunnen worden. De tarieven zullen iets hoger liggen dan voorheen; bij goede trouw zullen lagere tarieven gelden.

De laatste regularisatieronde, de zogenaamde EBAquater, liep af per 31 december 2023. Sindsdien was er niet langer een wetgevend kader om fiscaal te regulariseren. Dit bracht een blokkering op het terrein met zich mee: de banken aanvaarden, in het kader van de verstrengde antiwitwaswetgeving, niet langer repatriëringen uit het buitenland voor zover de herkomst ervan niet kan worden aangetoond of voor zover de kapitalen niet zijn geregulariseerd. De fiscale administratie verwijst voor vragen tot rechtzetting in principe naar het parket. Het parket stelde op haar beurt een omzendbrief in het vooruitzicht over hoe dit zou worden aangepakt, doch deze is er tot nader order niet gekomen. Praktisch gezien zitten dus tal van dossiers/fondsen vast.

Met de nieuwe regularisatieronde zal hierin opnieuw verandering komen. Het aantonen van de reguliere herkomst van de fondsen is vaak geen sinecure: het gaat dikwijls om kapitalen met een hele historiek, van decennia terug, van (overleden) familieleden, waarvoor geen sluitende documenten meer voorhanden zijn. In de mate dat die oorsprong niet kan worden hardgemaakt, zal dus opnieuw kunnen worden teruggegrepen naar de regularisatie.

Conceptueel zal de nieuwe regularisatie normaliter in de lijn liggen van de vorige ronde. Er zal een aangiftedossier kunnen worden ingediend bij het Contactpunt Regularisaties, met inbegrip van de aangifteformulieren betreffende de bedragen van de verjaarde kapitalen en niet-verjaarde inkomsten en de toelichtende nota’s ter zake. Na vaststelling en betaling van de regularisatieheffing zal een regularisatieattest worden afgeleverd. Met dit attest onder de arm kan men zich vlot wenden tot de banken met het oog op het overzetten van fondsen.

Tarieven

De tarieven zullen wat hoger zijn:

  • Voor verjaard kapitaal: een heffing van 45% (t.o.v. 40%).
  • Voor niet-verjaarde inkomsten: een boete van 30% (t.o.v. 25%). Dit komt boven op de roerende voorheffing op het betrokken inkomen voor het betrokken jaar; vermits het basistarief van de roerende voorheffing 30% bedraagt, zal op dergelijke niet-verjaarde inkomsten derhalve een heffing dienen te worden betaald van 60%.

Voor wie kan aantonen te goeder trouw te zijn – denk bijvoorbeeld aan nietsvermoedende erfgenamen – kan een vermindering van 5% gelden. Voor hen gelden desgevallend volgende tarieven:

  • Voor verjaard kapitaal: heffing van 40%.
  • Voor niet-verjaarde inkomsten: boete van 25%.

Nieuwe regularisatie opent opportuniteiten

In vele dossiers wordt deze regularisatieronde een opportuniteit, om meerdere redenen.

Ten eerste wordt dit, zoals gesteld, interessant voor al wie een rekening heeft in het buitenland, dat geld wil terugbrengen naar België, en de reguliere herkomst niet kan hardmaken: in dit geval is een regularisatieattest vereist ten aanzien van de bank. Met een regularisatieattest onder de arm zullen de banken de fondsen zonder meer aanvaarden.

Ten tweede kan worden gedacht aan belastingplichtigen die in het verleden kapitaal naar België hebben overgebracht. Voor zover deze destijds niet het voorwerp hebben uitgemaakt van een regularisatie, zouden deze sommen in principe nog in aanmerking kunnen komen voor strafrechtelijke vervolging. Met een regularisatieattest wordt ook dit risico vermeden.

De regularisatieheffing wordt desgevallend louter geheven in de mate dat de betrokken kapitalen of inkomsten hun normale belastingregime niet zouden hebben ondergaan. Dit laatste kan uiteraard – hoewel niet steeds evident – worden aangetoond aan de hand van historieken, bankdocumenten, fiscale attesten, enz. Het vergt expertise en enige tijd om dit accuraat weder samen te stellen. In afwachting van de effectieve opstart van de regularisatieronde “quinquies” binnen enkele maanden, kan het dossier derhalve al worden voorbereid.

De mogelijkheid om fiscaal te regulariseren komt straks terug. Bedoeling zou zijn dat dit opnieuw wordt geactiveerd rond de zomerperiode. Voor veel belastingplichtigen met rekeningen in het buitenland, hoe omvangrijk of beperkt ook, opent dit opnieuw deuren om deze gelden terug te kunnen brengen naar een Belgische bankrekening of voor andere herinvesteringen. De tarieven worden 45% voor verjaard kapitaal en 30% boete voor niet-verjaarde inkomsten; een vermindering met 5% zal mogelijk zijn mits bewijs van goede trouw. De heffingsgrondslag kan worden beperkt in de mate dat de reguliere herkomst wordt aangetoond. We staan u graag bij in het analyseren van uw dossier en desgevallend voor een accurate regularisatieaanvraag.

Dries Verhaeghe en Jan Sandra

Volg ook onze IMPOSTO Tax Talks, ook op LinkedIn

vlotter kennisbeheer dan met windows Verkenner via Knowlex

Recente vacatures

Redacteur
3 - 7 jaar
Antwerpen
Coördinator opleidingen
3 - 7 jaar
Antwerpen
Advocaat
Vastgoed
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Aannemingsrecht Overheidsopdtrachten Vastgoed
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
bestuursrecht Omgevingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.