1 aug 2019 | Expertise

De rekening moet binnen de 14 dagen betaald worden: geen vakantie dan maar?

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 01/08/2019 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Uw gsm-provider laat u 14 dagen de tijd om uw rekening te betalen. Anders krijgt u een rappel of zal u zelfs zonder verwittiging niet meer kunnen bellen. Dit kan zomaar omdat dit nu eenmaal in de kleine lettertjes van de algemene voorwaarden staat beschreven. Zou u dan niet beter een  domiciliëringsopdracht aangeven bij uw bank? Daar kan echter niemand u toe verplichten. Gaat u dan maar best niet langer dan 14 dagen op vakantie? 

Geen vaste regels…

We zouden eens moeten uitzoeken of er geen uitzondering kan gemaakt worden in de lange zomervakantie of op aangeven van de ontvanger van de factuur. De wetgever voorziet enkel een ‘redelijke termijn’. De meeste providers zullen, als een klant een goede reden heeft om te laat te betalen – omdat hij of zij zich bijvoorbeeld in het buitenland bevindt -, de herinneringskosten wel annuleren en al zeker als het om iemand gaat die altijd op tijd is met zijn betalingen. Maar dat is dus niet altijd het geval: er zijn ook grenzen en niet alle schuldeisers zijn redelijk. Zelfstandigen moeten ook op tijd hun BTW betalen en krijgen gepeperde intresten bij laattijdigheid.

Natuurlijk is er het principe van de voorzienigheid: u kan een domiciliëring geven, een doorlopende opdracht voor de facturen met wederkerend bedrag. Bovendien kan u, via bijvoorbeeld Zoomit, rechtstreeks uw facturen via uw mailbox beheren. Maar nogmaals: niemand kan u hiertoe verplichten en niemand mag u verbieden om minder dan een maand op verlof te gaan.

Zou een wetgevend initiatief soelaas kunnen brengen? Tijdens de zomervakantie bedraagt de betalingstermijn (behoudens misschien enkele uitzonderingen) hoe dan ook minstens één maand voor zover de factuur dan ontvangen wordt binnen deze vakantie.

… ook niet voor de gerechtsdeurwaarder

Hebben gerechtsdeurwaarders het geduld om stil te blijven zitten tijdens de vakantie? Er bestaat geen wettelijke verplichting voor hen, maar toch zijn er – naar gelang de verzoeker – van tijd tot tijd specifieke afspraken. Zo zal men bijvoorbeeld soms tussen kerst en nieuwjaar geen beslagen mogen betekenen. Daarnaast is er natuurlijk ook de vakantieregeling voor het instellen van beroep: als een vonnis wordt betekend in de grote vakantie en een maand later is
het nog steeds grote vakantie, dan wordt de termijn om beroep aan te tekenen verlengd tot 15 september.

Maar als het om betalen gaat, is er dus niets voorzien. In principe zou het dus kunnen dat een dwangbevel, uitvoerbaar vonnis of aanmaning tot betalen wordt betekend en na afloop van de termijn (24 uur, 15 dagen, een maand of een maand en acht dagen) beslag wordt betekend of andere maatregelen volgen.

Men zou kunnen zeggen dat gerechtsdeurwaarders geen geduld meer mogen uitoefenen, want vooraleer het effectief tot een uitvoering komt, zijn er buiten de oorspronkelijke rekening al genoeg aanmaningen en herinneringen verstuurd. Maar is dat altijd wel zo? En wat als men verhuisd is of om de ene of andere redenen de oorspronkelijke factuur en herinnering niet heeft gekregen? Gelukkig is het natuurlijk wél zo dat de gerechtsdeurwaarder meestal één en ander kan of zal aanvoelen. Hij weet dikwijls dat de bewoners langere tijd niet aanwezig zijn, bijvoorbeeld door toelichting van de buurman of omdat de bus niet wordt gelicht. Maar laat het duidelijk zijn dat dat geen garantie is en ongemakkelijke situaties zijn soms dan ook niet uit te sluiten.

Men zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat iemand met hoge schulden die eerst maar moet oplossen alvorens op vakantie te vertrekken. Er bestaat niet zoiets als een ‘recht om op reis te gaan’. Of vindt u dit misschien een brug te ver, nu u als volledig werkloze bijvoorbeeld ook recht hebt op 24 dagen (zaterdagen inbegrepen) of 4 weken vakantie per jaar?

Nick Luyten

Graag meer weten? Contacteer ons via info@deurw.be.

AGA – gerechtsdeurwaarders

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.