Afgelopen herfst deelde ik de reis van Klimaatzaak op TEDxBrussels Countdown, waar ik de stappen besprak voor een koolstofvrije toekomst en de cruciale rol van de wet als klimaatinstrument.
Sindsdien heeft de Klimaatzaak met 58.500 eisende burgers voor het Brusselse hof van beroep op 30 november een krachtige overwinning behaald, dit doordat België verplicht wordt zijn emissies tegen 2030 met minstens 55% te verminderen ten opzichte van 1990.
Voorspelbaar was het verzet van critici die beweerden dat een emissiereductiedoelstelling van -55% zou leiden tot economische zelfmoord en de-industrialisatie. De echte bedreiging is dat we er niet in slagen om de verschuiving naar een duurzame economie te omarmen.
Terwijl wij in België debatteren en ons verzetten tegen de doelstelling van -55% in 2030, gaan onze buren al snel vooruit: vanaf 2020 hebben Denemarken en het Verenigd Koninkrijk al een reductie van 41,3% bereikt, Duitsland 49%, terwijl België achterblijft met slechts 26,9%.
Deze weerstand is vergelijkbaar met het ontkennen van de digitale revolutie, door te beweren dat het "onrealistisch" is om over te schakelen op computers en internetvezel te installeren. Nee, we hebben genoeg aan typemachines, vaste lijnen en post.
We staan aan de vooravond van de volgende industriële revolutie. We hebben een keuze: passieve toeschouwers blijven terwijl de wereld deze transformatieve kans omarmt, of actief meedoen en onze toekomst vormgeven. Geen deel uitmaken van de oplossing maakt ons onvermijdelijk deel van het probleem.
Na negen jaar Klimaatzaak hebben we gewonnen.
Ons huis staat in brand en onze kinderen en kleinkinderen slapen boven. We hoeven niet meer te discussiëren over wanneer we moeten beginnen met blussen, of we het vuur volledig of gedeeltelijk moeten blussen en of het goed is als de brandweer Frans spreekt; het is tijd om ons te richten op het 'hoe'.
De ultieme overwinning ligt in het afwenden van gevaarlijke klimaatverandering en het veiligstellen van een betere toekomst voor onszelf en onze kinderen. Maar het gaat niet alleen om het beperken van de schade, maar ook om het creëren van een wereld waarin we nu allemaal willen leven.
Op korte termijn zien we al de bijkomende voordelen van decarbonisatie, zoals betere huisvesting en minder energiearmoede, minder mobiliteitsstress, aantrekkelijkere steden, het creëren van lokale banen en een verminderde afhankelijkheid van buitenlandse olie en gas.
Als zodanig biedt deze uitspraak politici en CEO's ook een gouden kans om zichzelf te positioneren als echte leiders die positieve verandering teweegbrengen en tastbare voordelen op korte termijn mogelijk maken voor hun belanghebbenden.
“The future is ours to fight for and win.”
Hieronder kan je de toespraak.
0 reacties