Nu het jaar ten einde loopt, is het weer tijd voor wat reflectie. Terugkijken op de voorbije twaalf maanden en alvast een blik vooruitwerpen op 2022. Ook Jubel kijkt terug. Hoe was het juridisch jaar 2021? Wat was goed en wat kan beter? Wat hield u en ons bezig? Een covid safe jaaroverzicht.
Onroerend goed in het nieuws
De fiscalisten onder u is het allicht opgevallen: de fiscale aspecten van onroerend goed stonden het afgelopen jaar weer volop in de belangstelling. Zo wil de Vlaamse regering jonge, minder kapitaalkrachtige, mensen de kans geven om een eigen huisje te kopen door vanaf 2022 het tarief van registratiebelasting te verlagen.
Ook voor wie vastgoed in het buitenland bezit, is er belangrijk nieuws. Nadat België meermaals op de vingers werd getikt door het Europees Hof van Justitie, heeft de federale wetgever eindelijk de fiscale behandeling van in het buitenland gelegen onroerende goederen aangepakt. Die worden vanaf inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022) hetzelfde behandeld als Belgische onroerende goederen. Daarvoor moeten die buitenlandse goederen nog wel een KI krijgen. Vergeet trouwens niet dat u het de fiscus moet laten weten als u eigenaar bent van buitenlands vastgoed. Dat kan vanaf nu gelukkig gewoon via MyMinfin.
En de saga van een woning gebruikt door een bedrijfsleider, wordt stilaan een neverending story. Zo weigerde het hof van beroep te Antwerpen recent de aftrek van de hieraan verbonden kosten, zelfs als de vennootschap een jaarlijkse huurvergoeding van 70.000 euro aanrekende aan de bedrijfsleider.
Splitst u de eigendom van uw pand op in blote eigendom en vruchtgebruik, blijft u weer met die steeds terugkerende vraag zitten: hoe moet dat vruchtgebruik nu precies gewaardeerd worden?
En wat dan met de btw?
Ook op btw-gebied trad er dit jaar belangrijke nieuwe wetgeving in voege. Belangrijkste daarvan is allicht de nieuwe regeling voor e-commerce. Zo worden de landelijke drempelbedragen afgeschaft en wordt de Mini One Stop Shop uitgebreid. Cruciale veranderingen dus voor wie een webshop uitbaat.
Nog niet in werking, maar al wel aangekondigd is de gewijzigde btw-behandeling van medische en paramedische diensten. De voorwaarden om de btw-vrijstelling te kunnen toepassen worden verstrengd vanaf 1 januari 2022.
Is zo’n btw-vrijstelling voor kleine zelfstandige ondernemers eigenlijk nog wel interessant?
Waarheid, durven of doen?
Jubel geeft ook graag het woord aan wie ‘meta’ denkt. We moeten immers steeds opnieuw ons rechtssysteem in vraag durven stellen. De verhouding tussen advocatuur en magistratuur was daarbij een hot topic. Het werd nog eens op de kaart gezet door meester Philip Daeninck in zijn vurige redevoering bij de opening van het gerechtelijk jaar. Over hoe rechters precies tot een vonnis of arrest komen, liet prof. Dr. Frank Fleerackers dan weer zijn licht schijnen.
Dat advocaten en rechters een belangrijke rol te spelen hebben in onze maatschappij trekt eigenlijk niemand in twijfel. Die taak wordt er echter niet makkelijker op. Dat dit op de magistratuur en advocatuur heel wat druk legt staat buiten kijf. Meester Hugo Lamon gaat er zich zelfs door afvragen of magistraat en advocaat niet stilaan knelpuntberoepen geworden zijn. Er woedt inderdaad een war on legal talent om die talentvolle witte raven toch te overtuigen.
Zelfs de OVB kwam recent naar buiten met de melding dat het psychisch welbevinden onder advocaten niet goed is. Een tendens waar we echt wel stil bij moeten staan. Gelukkig zijn er vakgenoten en ervaringsdeskundigen als Jeff Keustermans die voor mentaal evenwicht zorgen met praktische tips.
Justitie moet met andere woorden menselijker – of zoals onze minister van Justitie het zegt – “menselijker, sneller en straffer”. Een werkpunt voor ons allemaal?
En over ‘meta’ gesproken. Mark Zuckerberg lanceerde dit jaar het nu al beruchte metaverse, dat ook voor advocaten hun manier van werken in de toekomst zal veranderen.
To be or not to be digital
We zouden graag 2021 uitroepen tot het jaar van de digitalisering van justitie. Maar daar zijn we helaas nog niet. Al maakt de minister, net als velen van zijn voorgangers, van digitalisering een speerpunt. Zo hebben we toch weer wat stappen vooruitgezet: we kunnen sinds augustus digitaal vennootschappen oprichten, we denken na over hoe we datamining in het strafrecht kunnen inzetten en zetten volop in op digitale kennisdeling binnen het kantoor. Maar we mogen ons niet laten verblinden, digitalisering moet immers een middel zijn om justitie beter te maken voor de rechtszoekende, de advocaat en de magistraat. Het mag nooit een doel op zich zijn.
En wat wenst u voor zichzelf in 2022?
Wilt u naast uw geestelijk rijkdom (via Jubel) ook wat financiële rijkdom opbouwen? Dan droomt u misschien wel van een mooie loonsverhoging? Zorg dan wel dat uw opslag wordt goedgekeurd door iemand die daartoe bevoegd is, of u zou zich wel eens lelijk kunnen mispakken. Of gaat u investeren in cryptomunten? In dat geval kunt u wel wat eerste hulp gebruiken die u door de complexe fiscale regels gidst.
Misschien wil u stilaan gaan uitbollen en uw onderneming toevertrouwen aan uw kinderen? Dan kunt u een stichting administratiekantoor oprichten en zo toch nog een beetje mee in de pap roeren. Of kiest u voor een maatschap? Informeer u dan even wat VLABEL daar over te zeggen heeft.
Droomt u er gewoon van om lekker te genieten van uw huis en tuin. Weet dan dat u dat ongestoord kunt doen dankzij het nieuwe goederenrecht en de aangepaste regels over burenhinder in het nieuwe Burgerlijk Wetboek. En als u daar ligt te relaxen en een fietskoerier van Uber Eats of Deliveroo een lekkere maaltijd aan de deur laat leveren, denkt u dan even aan het juridisch statuut van deze rider?
Hebt u naast die mooie dromen ook nog goede voornemens? Klimt u mee op de barricades voor een beter klimaat? De rechters die zich moesten uitspreken over de klimaatzaak, staan achter u. En denkt u mee na over hoe dit onze wereld zal veranderen, van hoe we onze vrije tijd in vullen tot hoe we werken.
U merkt het. Het was een razend interessant jaar. En ook 2022 belooft uitdagend te worden. De Jubel-redactie wenst u alvast een boeiend juridisch jaar toe.
0 reacties