Het is belangrijker dan ooit om u te weren tegen cyberaanvallen. Vandaag is het niet langer de vraag of, maar wanneer u het doelwit wordt van een cyberaanval. Elke onderneming, van kmo tot multinational, kan worden getroffen. En de gevolgen zijn niet min. Als advocaat beschikt u digitaal over heel wat gevoelige persoonlijke informatie van uw cliënten en dat weten cybercriminelen ook. Het is dus cruciaal dat u de nodige stappen zet om de veiligheid van deze data zo veel mogelijk te garanderen. Met deze drie tips kunt u ook uw advocatenkantoor wapenen tegen cybercriminaliteit.
Sensibiliseer uw team over alle vormen van cybercriminaliteit
Een eerste stap is uw volledige team te sensibiliseren rond cybersecurity. Met de nadruk op uw volledige team: van de partners over de stagiairs tot het ondersteunend administratief personeel. Zij beschikken immers allemaal in meer of mindere mate over gevoelige informatie en kunnen dus allemaal het doelwit zijn. Sensibilisering gaat verder dan zorgen dat uw team op zijn hoede is voor cyberrisico’s. Het betekent ook dat ze goed op de hoogte zijn van de gigantische impact van iets als een datalek: de directe financiële kost als hackers losgeld vragen voor uw data, schadeclaims van cliënten, reputatieschade, deontologische vragen, …
Sensibiliseer uw volledige team: van de partners over de stagiairs tot het ondersteunend administratief personeel.
Gelukkig is bij het grote publiek de aandacht voor malware, phishing en andere cyberdreigingen de laatste jaren toegenomen, onder andere door enkele spraakmakende zaken als de hacking van de stad Antwerpen die in de media veel aandacht kreeg. Ook bedrijven zijn zich er steeds meer van bewust. Uit de risicobarometer van Allianz blijkt namelijk dat bedrijven cyberincidenten zien als het grootste bedrijfsrisico voor 2023. Niet onlogisch als u weet dat voor kmo’s de schade gemiddeld oploopt tot 375.000 euro en het bij grote bedrijven al snel om 4 % van hun omzet gaat.
Eigenlijk weet iedereen in uw team wel dat een phishing-aanval grote gevolgen kan hebben – omdat via deze manier persoonlijke gegevens van uw klanten publiek gemaakt kunnen worden. Toch is het een goed idee om op regelmatige basis (minstens jaarlijks) voor zowel de medewerkers als het management een awareness training te organiseren waarin de bedreiging uitgelegd wordt. Voer ook regelmatig testen uit om te checken of uw teamleden wat ze geleerd hebben in deze sessies ook effectief toepassen. Stuur daarvoor bv. zelf een fake phising-mail uit en kijk na hoeveel medewerkers er op reageren. Bij deze sensibilisering hoort ten slotte ook dat u – al dan niet samen met een cybersecurity-specialist – een concreet beleid rond cyberbeveiliging opstelt en deelt met het team.
Bescherm uw IT-infrastructuur met een Managed Service Provider
Investeren in een degelijke bescherming van computersystemen en dataopslag is onontbeerlijk. Met een Managed Service Provider (MSP) neemt u al een stap in de goede richting. Een MSP biedt immers een full service dienstverlening – en kan uw cybersecurity van a tot z begeleiden Met andere woorden: ze detecteren risico’s, maar helpen u ook u daar tegen te wapenen.
Een MSP gaat van start met een analyse om vast te leggen welke technische en praktische aspecten nodig zijn om uw netwerk en infrastructuur te beveiligen en monitoren. Vervolgens komt een solution expert ter plaatse voor de installatie en configuratie. Die zorgt ervoor dat processen en systemen up-to-date blijven en permanent opgevolgd worden. Uw CRM- en boekhoudsystemen die waardevolle klantendata zoals identiteitsgegevens en bedrijfsstrategieën bewaren, worden zo continu beschermd.
Door de groeiende complexiteit en de grote impact ervan op het bedrijfsleven, vraagt cybersecurity om andere expertise dan enkel IT.
Toch is een MSP op zich niet voldoende om een cyberaanval of datalek te voorkomen. Het is maar een tweede stap (na awareness). Door de groeiende complexiteit en de grote impact ervan op het bedrijfsleven, vraagt cybersecurity dan ook om andere expertise dan enkel IT.
Kies voor een dubbele beveiliging
Een Managed Service Provider bouwt een hoge beveiligingsmuur rond uw organisatie, maar eenmaal binnen kan een cybercrimineel rustig zijn gang gaan. U moet dus ook weten dat te doen als er zich toch een lek heeft voorgedaan. Hiervoor kunt u een bedrijf inschakelen dat managed detection & response-services (MDR) aanbiedt.
Wat houdt dat in? Vanuit een Security Operations Center (SOC) zorgt een MDR voor een 24/7 dienstverlening bestaande uit monitoring en detectie van cyberdreigingen. Dit geeft u de hoogste kans om een aanval tijdig op te merken. Ook na de werkuren en in het weekend, of bij thuiswerkers. Wanneer het incident response team een verdachte melding ontvangt, zorgen zij ervoor dat elke poging meteen wordt geïsoleerd en aangepakt.
Bovendien omvat een abonnement ook awareness-oplossingen in de vorm van risicoscans en phishing campagnes.
Conclusie: hoe wapent u zich tegen cybercriminaliteit?
In een notendop: (1) sensibiliseer het volledige team, (2) neem een Managed Service Provider onder de arm én (3) stel een expert in cybersecurity aan om een complete beveiliging te garanderen. Enkel op deze manier komt vertrouwelijke informatie van klanten niet in de verkeerde handen terecht en blijft de continuïteit van de dagelijkse activiteiten gewaarborgd.
Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen gepubliceerd in samenwerking met Eye Security omtrent cybersecurity in de juridische sector. Komt u graag meer te weten over de dienstverlening van IT Anywhere en de beveiligingsoplossingen van Eye Security, bezoek dan zeker onderstaande websites voor meer informa5e.
- #1. Drie 5ps om uw advocatenkantoor tegen cybercriminaliteit te beschermen (i.s.m. IT Anywhere)
- #2. Juridische dimensie van cyberaanvallen: wat u als jurist moet weten (i.s.m. CMS)
- #3. Uitbesteden van cybersecurity helpt juridische organisaJe veilig te houden
IT Anywhere, gevestigd in Zaventem, adviseert bedrijven over hun IT-strategie, implementeert de meest geschikte technologie, optimaliseert de prestaties ervan en beheert de IT-infrastructuur. Al meer dan 20 jaar zijn zij een vertrouwde IT-partner voor kleine en middelgrote bedrijven in België.
Eye Security, opgericht in 2020, is een cybersecurity- en insurtechbedrijf dat cybersecurity haalbaar maakt voor Europese bedrijven op abonnementsbasis. Met een groeiend team van beveiligings- en verzekeringsexperts biedt Eye Security een kwalitaJef hoogwaardig, alles-in-één beveiligingsproduct met bescherming en cyberverzekering. Eye Security opereert in Europa zowel direct als via haar strategische partners en heeft kantoren in Nederland, België, Duitsland.
0 reacties