E-mailmarketing is een waardevol instrument voor advocaten dat veel voordelen biedt. Het wordt door 70% van de digitale marketeers nog steeds gezien als het beste medium voor return on investment. Het is vrij eenvoudig om aan de slag te gaan, en met beperkte middelen kunt u een wereldwijd publiek bereiken, een onmiddellijke impact hebben, cliëntenbinding intact houden, enzovoort. Voeg daar nog aan toe dat e-mails gemakkelijk te delen zijn en dat de impact ervan gemakkelijk te meten is. U kunt gerichte berichten verzenden, inkomsten genereren, etc. Een van de meest voor de hand liggende voordelen van e-mailmarketing is de lagere kost in vergelijking met andere marketingkanalen. Als advocaat moet u er evenwel rekening mee houden dat er niet alleen juridische (denk bijvoorbeeld aan de AVG) maar ook deontologische overwegingen zijn.
Welke soorten e-mails kunt u of zou u moeten versturen? Joleena Louis vermeldt zes verschillende types:
1. De welkomstmail, wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe cliënt krijgt, maar ook wanneer iemand zich aanmeldt voor uw blog.
2. De Tools & Resources E-mail, waar u nuttige informatie deelt met cliënten: URL's, lezingen en Webinars, e-Books, enz.
3. De vragende e-mail, waar u uw cliënten om feedback of hulp vraagt.
4. De Inhoud / Content E-mail, waar u bijvoorbeeld een nieuwe blogpost deelt die u hebt geschreven.
5. De mail met gecureerde inhoud, waar u interessante inhoud van andere auteurs deelt.
6. De Nieuwsbrief E-mail.
De lijst is niet volledig. U kunt bijvoorbeeld ook verschillende soorten herinneringen, verjaardags- en vakantiewensen, enz. versturen.
Hoe organiseert u een e-mailcampagne? In essentie zijn er vier belangrijke aspecten waarmee rekening gehouden moet worden: uw doelgroep(en); de boodschap die u aan die doelgroep wilt overbrengen; de presentatie van de boodschap; en hoe deze zal worden overgebracht. Laten we dit alles wat nader bekijken.
Uw doelgroep
Naar wie verstuurt u uw e-mailcampagne? De meest voor de hand liggende doelgroepen zijn uw cliënten, maar ook mensen die zich op uw blog hebben ingeschreven. Het is geen goed idee om exact dezelfde inhoud naar al uw lezers te sturen. Het is aan te raden om uw e-maillijst te segmenteren, bijvoorbeeld per interesse, per activiteit, per datum, per type lezer (bijvoorbeeld cliënt vs. blogabonnee). Zorg er evenwel voor dat die segmentatie niet te ingewikkeld of tijdrovend wordt.
Uw boodschap
U moet definiëren wat de boodschap is voor elke doelgroep. Vergeet niet om uw boodschap te personaliseren: begin met hun naam of, indien van toepassing, de bedrijfsnaam. Houd uw e-mails beknopt en ter zake. Als het gaat om de eigenlijke inhoud, is het belangrijk om niet louter aandacht te besteden aan uzelf en/of uw diensten/producten. De inhoud moet uw lezers een meerwaarde bezorgen. In geval van twijfel of gebrek aan inspiratie kunt u uw lezers vragen welke informatie ze willen ontvangen. Het is vaak ook een goed idee om een aantal leuke feiten en statistieken op te nemen.
De presentatie
Hoe u uw boodschap presenteert is belangrijk. Onderzoek heeft aangetoond dat het goed is om afbeeldingen in uw boodschap te verwerken. Het gebruik van 1 tot 3 afbeeldingen heeft doorgaans de grootste impact. Zorg er echter voor dat die beelden niet te groot zijn: ze moeten snel laden. Het is ook aan te raden om geen mail te versturen die enkel uit een afbeelding bestaat. (Deze worden meestal aangeduid als spam door spamfilters). Gebruik korte, duidelijke teksten die geschreven zijn door één of meer echte personen in uw team.
Soms kan het ook een goed idee zijn om video te gebruiken: neem de video niet op in de eigenlijke mail, maar voeg een link toe naar de video die u aan uw lezers wil voorstellen. Dit werkt het beste voor eerste mails, bijvoorbeeld voor een welkomstmail. Het gebruik van een statische afbeelding met een afspeelknop, of een geanimeerde gif in uw mail resulteert doorgaans in meer mensen die de video bekijken.
Houd er ook rekening mee dat een meerderheid tegenwoordig hun mail lezen op hun mobiele apparaat. Zorg ervoor dat uw bericht ook duidelijk leesbaar is op mobiele toestellen.
De aflevermethode
Hoe gaat u uw boodschap aan uw publiek bezorgen? Als u software voor kantoorbeheer gebruikt, is de kans groot dat deze wordt geleverd met een module voor e-mailcampagnes. (CICERO LawPack-gebruikers zijn waarschijnlijk vertrouwd met de Campaigns App. Dit is een krachtig hulpmiddel voor het organiseren van e-mailcampagnes. Het stelt u bijoorbeeld in staat om uw publiek eenvoudig te segmenteren op basis van combinaties van verschillende criteria, enz.). Als uw software voor kantoorbeheer geen dergelijke module heeft, kunt u gebruik maken van de diensten van dienstverleners zoals Mailchimp, Litmus, Reachmail, Cakemail, enz.
Enkele aanvullende overwegingen: het is aan te raden om het versturen van e-mails waar mogelijk te automatiseren. Dat is bijvoorbeeld het geval voor welkomstmails, herinneringen, vakantie- of verjaardagswensen, enz. Wanneer u begint met het plannen van uw e-mailcampagnes, is het aan te bevelen om te beginnen met een duidelijk doel voor ogen. De grootste fout die mensen maken met e-mailmarketing is dat ze geen strategisch plan hebben. Een ander belangrijk aspect van e-mailcampagnes is het bijhouden van uw resultaten: hoeveel e-mails werden geopend en gelezen? Welke onderwerpen zijn succesvol, en wat werkt het beste voor welke doelgroep, etc.?
Meer lezen van CICERO LawPack?
Bronnen:
· amazelaw.com/email-marketing-for-attorneys/
· www.pure360.com/10-benefits-of-email-marketing/
· lexicata.com/blog/4-email-marketing-tips-for-lawyers/
· www.cio.com/article/3057992/email/15-ways-to-improve-your-email-marketing-campaigns.html
· lawfirmsuites.com/2016/09/6-types-emails-send-lists/
· jurispage.com/2014/internet-marketing/%E2%80%8Beffective-email-marketing-for-law-firms/
Gids is wel wat aan de korte kant.