Veel zelfstandigen vragen zich af welk vervoersmiddel nu fiscaal gezien het interessantst is. De (elektrische) fiets is niet alleen voordeliger dan een auto, het is ook fiscaal gezien een slimme keuze. Wat maakt de fiets fiscaal zo’n topper? We zetten het voor je op een rij.
Niet meer 120%, maar wel 100% aftrekbaar
Koop je als zelfstandige een (elektrische) fiets voor je zakelijke verplaatsingen? Dan kun je deze kost voor 100% aftrekken. Voorheen was dit percentage nog 120%, maar dat werd in 2020 helaas aangepast. Ook de kosten die met je fiets samenhangen mag je volledig aftrekken. Denk maar aan een fietshelm, je fietsverzekering, herstellingen en onderhoud.
Privéverplaatsingen? Die zijn niet aftrekbaar
Hoewel de aftrekbaarheid van je fiets maximaal 100% is, geldt dat alleen als je hem uitsluitend voor professionele doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld om broodjes rond te brengen of bestellingen op te halen.
Gebruik je je fiets de helft van de tijd voor privéritjes? Dan mag je maximaal 50% van de kosten inbrengen. Opgelet: ook woon-werkverkeer wordt gezien als een privérit.
Hoe zit het met de afschrijving?
Net als bij andere investeringen die langer dan een jaar meegaan, mag je je fiets niet in één keer aftrekken. Een fiets schrijf je af over minstens drie jaar.
En is de btw ook aftrekbaar?
Ook de btw die je op de aankoop van je fiets betaalt, is voor 100% aftrekbaar. Let wel op dat je ook hier rekening moet houden met het professionele gebruik van de fiets. Is dit slechts 50%? Dan is ook de btw voor slechts 50% aftrekbaar.
Btw op (elektrische) fietsen van 21% naar 6%
Het ziet ernaar uit dat een (elektrische) fiets aanschaffen vanaf 2022 nog interessanter wordt. De Europese Unie keurde een btw-verlaging van 21% naar 6% goed, die vermoedelijk later dit jaar ook in België van kracht wordt. Als dat gebeurt, betaal je nog maar 6% btw op de aankoop van je fiets.
Is er een verschil tussen leasen en kopen?
Koop je een fiets van de zaak, dan ben je meteen de eigenaar. Je bent echter ook in één keer een groot bedrag kwijt.
Als je een fiets least, betaal je elke maand een vast bedrag, waarin ook kosten als onderhoud en herstellingen inbegrepen zitten. Achteraf kun je de fiets vaak voordelig voor het restbedrag aankopen, of een nieuw exemplaar uitkiezen om te leasen.
Doordat de kosten bij leasen meer zijn verspreid, houd je genoeg budget over voor andere investeringen. Het leasen van een fiets is bovendien voor maximaal 100% fiscaal aftrekbaar.
Telt woon-werkverkeer als een professionele kost?
Verplaatsingen van en naar je kantoor zijn niet fiscaal aftrekbaar voor je eenmanszaak, omdat de fiscus ze beschouwt als privégebruik. Ze zijn echter wel aftrekbaar in het persoonlijke deel van je personenbelasting (deel 1). Hier kies je het beste voor het forfaitaire bedrag van 0,24 euro per kilometer. De afstand van een enkele rit mag niet meer zijn dan 100 kilometer.
Welk bewijsstuk heb je nodig?
Net zoals bij andere beroepskosten, is het het slimste om een officiële factuur voor je aankoop te vragen. Op die manier kun je namelijk ook de btw terugvorderen.
Tip: met Accountable kun je deze factuur gemakkelijk uploaden, inboeken in je boekhouding en direct zien hoeveel je bespaart op belastingen en btw, rekening houdend met jouw specifieke situatie.
Conclusie: is het een goed idee om een fiets te kopen voor je zaak?
Aangezien fietsen en e-bikes 100% aftrekbaar zijn, en het forfait voor de kilometervergoeding hoger is dan bij een auto, is een tweewieler voor je zaak zeker het overwegen waard. Combineer je fiets eventueel met andere fiscaal voordelige vervoermiddelen, zoals het openbaar vervoer.
Hou wel het totale plaatje in het oog: ben je meer tijd dan je wilt door je fietstochtjes? Zijn je klanten moeilijk bereikbaar op de fiets? Dan is het misschien een beter idee om een auto van de zaak of een deelwagen te overwegen.
0 reacties