Als alleenstaande je weg vinden op de woonmarkt: niet simpel! Waar moet je zeker op letten? En wat met je kredietovereenkomst als je uit elkaar gaat met je partner? We vragen het aan Tanja Ransbottyn, Adviseur Wonen en Verzekeren bij KBC, en notaris Ingmar De Kegel. Luister naar de podcast “Zeg es notaris”.
Als alleenstaande een huis kopen is niet evident. Je zal al een heel stuk gespaard moeten hebben. De volledige som lenen zal meestal niet voor de hand liggen. Als is dat wel afhankelijk van het pand dat je koopt. Zo kan je bijvoorbeeld wanneer je een woning of appartement aankoopt met EPC-label A al wel 100% van de aankoopprijs als krediet krijgen. Maar dat moet je nog wel de notariskosten zelf kunnen betalen. Het grootste deel daarvan zijn belastingen. Sinds 1 januari 2025 bedraagt het tarief 2% voor een eerste aankoop en het standaardtarief van 12% voor wie al een ander onroerend goed bezit.
Met een minder goed energielabel zal je een deel van de aankoopprijs zelf moeten financieren. Wat opvalt: uit cijfers van de bank blijkt dat één derde van de kredietnemers ondertussen alleenstaande is.
0 reacties