1 jul 2019 | Kantoor & beleid

Een introductie tot Hashtags

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 01/07/2019 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Welke naam gebruikt u voor dit teken: #? Als u een digitale inboorling bent (iemand die is opgegroeid toen het internet er al was), zult u het waarschijnlijk kennen als het hashtagteken. Als u ouder bent, zal u er waarschijnlijk naar verwijzen als een hekje. Programmeurs lezen het soms als ‘sharp’, terwijl musici het soms als een kruisteken zien (om de waarde van een noot een halve noot te verhogen). (Muziekdocenten uiten vaak hun ontzetting over het feit dat jonge leerlingen de noot C# of Do# aanduiden als ‘C-hashtag’ of ‘Do-hashtag’, maar dat is een ander verhaal).

Een korte geschiedenis

Wat zijn hashtags? Waar worden ze voor gebruikt? En waarom zijn ze relevant? In dit artikel geven we u een eerste inleiding. In een volgend artikel laten we u zien hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

De Wikipedia definieert een hashtag als volgt: “Een hashtag bestaat uit een hekje als voorvoegsel, zonder spatie gevolgd door een woord, of meerdere woorden zonder spaties ertussen (met eventueel underscores in plaats daarvan), om een bericht eenvoudig te vinden. Hashtags worden gebruikt op verschillende sociale mediawebsites, zoals Twitter, Facebook, Google+ en YouTube. Hierbij wordt de hashtag vooral gebruikt als een tag-aanduiding. Een hashtag kan onderdeel van een zin zijn of een losse aanvulling daarvan zijn.”

Hashtags werden voor het eerst gebruikt op Twitter in 2007, op voorstel van Chris Messina. Door het #-teken vooraan een woord (of groep woorden) toe te voegen, wordt het een klikbare, opzoekbare trefwoorduitdrukking. U kunt zoeken op elk onderwerp dat u wilt, zoals bijvoorbeeld #ArtificiëleIntelligentie of #Echtscheiding, en u krijgt een lijst met relevante recente berichten over het onderwerp. Ze worden vaak gebruikt voor actuele gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld het recente #NotreDameFire of #HongKongProtest. Als u een bericht maakt over een specifiek onderwerp, kunt u gewoon de relevante hashtag toevoegen en dan kunnen mensen uw bericht gemakkelijk vinden.

Omdat hashtags zo nuttig en makkelijk te gebruiken bleken, verspreidden ze zich snel naar andere sociale media. Tegenwoordig worden hashtags gebruikt op alle belangrijke sociale mediaplatforms zoals Twitter, LinkedIn, Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest, Tumblr, enz. Daarnaast worden ze nu ook gebruikt voor SEO (Search Engine Optimization) doeleinden. Wanneer je bijvoorbeeld een artikel op LinkedIn publiceert, dan vraagt LinkedIn u om tags toe te voegen, en geeft het zelfs suggesties ter zake. En als gesprekken op het internet over een actueel evenement voldoende omvangrijk zijn, kunt u zelfs op Google naar de hashtag zoeken en een live scrollende feed met recente berichten krijgen. (Sommige platformen geven u live informatie over welke onderwerpen ‘trending’ zijn, dit wil zeggen het meest besproken worden op dat platform).

Hashtags: ook voor juristen?

Wanneer en waarom zou u, als advocaat, hashtags gebruiken? Er zijn twee kanten aan de medaille. Het eerste aspect is dat u op hashtags die anderen gebruiken, kunt zoeken om informatie te vinden. Wist u dat hashtags kunnen worden gebruikt voor juridisch onderzoek, waar u relevante artikelen over specifieke onderwerpen kunt vinden? U kunt dit bijvoorbeeld regelmatig doen om op de hoogte te blijven van recente evoluties in uw vakgebied of interesse. Het tweede aspect is dat u zelf hashtags in uw berichten en artikelen plaatst, zodat anderen gemakkelijk kunnen vinden wat u hierover te zeggen heeft.

Waarom gebruiken mensen hashtags? Er zijn tal van redenen. Hier is een kort, niet uitputtend overzicht:

  • Om commentaar te geven en bij te dragen aan een wereldwijde online dialoog. Hashtags zorgen voor context en relevantie.
  • Om in contact te blijven met uw cliënten en te zien waar zij het online over hebben (en wat zij eventueel over u te zeggen hebben!).
  • Voor (juridische) onderzoeksdoeleinden, waar ze kunnen worden gebruikt voor het vinden en sorteren van informatie.
  • Hashtags worden ook vaak gebruikt voor humor en geestige commentaar. #EchtWaar #Heus
  • Voor Business & Marketing doeleinden, omdat ze een geweldige manier zijn:
    • Om uw merk/reputatie op te bouwen en te ondersteunen
    • Om trends en wat er over u gezegd wordt in de gaten te houden
    • Om een marketingcampagne te ondersteunen
    • Om in contact te blijven met uw doelgroep en met hen te engageren

Let wel, er zijn enkele regels die u voor ogen moet houden wanneer u hashtags gebruikt. Een hashtag mag alleen letters, cijfers en underscores (onderstreeptekens) bevatten. Dat betekent dat “spaties absoluut verboden zijn. Zelfs als je hashtag meerdere woorden bevat, groepeer ze dan allemaal bij elkaar. Als je onderscheid wilt maken tussen woorden, gebruik dan hoofdletters (#BlueJasmine). Hoofdletters zullen je zoekresultaten niet beïnvloeden: het zoeken naar #BlueJasmine zal dezelfde resultaten opleveren als #bluejasmine”. Ook verboden zijn leestekens: komma’s, punten, uitroeptekens, vraagtekens en afkappingstekens zijn uit den boze. Hetzelfde geldt voor sterretjes/asterisken (*), ampersanden (&) of andere speciale tekens, die ook allemaal niet gebruikt mogen worden.

In een volgend artikel zullen we het hebben over hoe u het beste gebruik kunnen maken van hashtags.

Cicero LawPack

Bronnen:

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.