Simon Gronowski (1931) was nog een kind toen hij, enkel omdat hij van Joodse origine was, in april 1943 vanuit de Dossinkazerne in Mechelen op transport gesteld werd naar de vernietigingskampen in Duitsland. Hij kon als bij wonder ontsnappen uit de trein die hem vervoerde. Na de oorlog studeerde hij rechten. Hij werd op advocaat. Tot op vandaag pleit hij, wijzend op het gevaar van onverschilligheid, voor recht en rechtvaardigheid. Op de Dag van de Rechtsstaat zal hij via een videoboodschap getuigen.
Ter gelegenheid daarvan publiceert Jubel graag opnieuw een korte documentaire die we enkele jaren geleden met hem konden opnemen.
Meer info over de Dag van de Rechtsstaat.
Geachte,
Een fantastisch verhaal. Het thema, de weg, het gegeven…. is voor onze familie geen onbekende. Mijn vader, Marcel Durnez, heeft de laatste jaren van zijn leven geijverd om de gemeenschappen Geluwe (Wervik) en Flossenbürg (voormalig KZ-Flossenbürg) dichter bij elkaar te brengen. Een ongeveer gelijk(w)aardig verhaal over vriendschappen die plots veel zaken mogelijk maken.
Mijn vader stierf helaas op 15 november 2016.
Alles staat momenteel in de stijgers en als enige zoon zal ik proberen om te vervolledigen waar mijn vader bijna in geslaagd was.
Mvg
Yves Durnez
Ontroerend en aangrijpend verhaal. Hopelijk inspirerend voor velen in deze moeilijke tijden van oorlog en onvrede.