Een moeilijk evenwicht tussen seksuele autonomie en bescherming voor minderjarigen cover

26 jul 2024 | Criminal Law

Een moeilijk evenwicht tussen seksuele autonomie en bescherming voor minderjarigen

Door Punt. Vzw

  • Punt. vzw werd in 2019 opgericht om tegemoet te komen aan de nood voor een hulpaanbod specifiek gericht op slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het doel van Punt is eenduidig: één organisatie aan slachtoffers kunnen aanbieden waar ze met al hun vragen rond het onderwerp naartoe kunnen op laagdrempelige en toch professionele wijze. Punt profileert zich als eerste advies- en informatiecentrum rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. De belangrijkste rol van de organisatie is het vormen van een eerste aanspreekpunt voor slachtoffers en hun omgeving. Punt. verleent hulpverlening in groep, voorziet in individuele doorverwijzing en geeft juridisch advies. Daarnaast zet Punt. in op preventie door het geven van vormingen over heel Vlaanderen en het opzetten van bewustwordingscampagnes. De volgende zeven waarden kenmerken Punt. vzw als organisatie: openheid, laagdrempeligheid, gelijkwaardigheid, veiligheid, deskundigheid, krachtgericht en discretie. Deze waarden worden door iedereen binnen de organisatie hoog in het vaandel gedragen met de ondersteuning van slachtoffers als het hoogste goed.

  • Larissa Van Puyvelde is criminologe (UGent, 2022) en sinds 2021 co-coördinator van de juridische tak binnen Punt.vzw. Zij staat in voor de coördinatie en ondersteuning van het team, permanentie, netwerking, juridisch relevante vernieuwingen opvolgen en analyseren/ondersteunen van de gehele organisatie. Verder is Larissa werkzaam binnen het forensische werkveld als criminologe waar zij expertise heeft in plegers van seksuele feiten, alsook personen met deviant seksueel gedrag en/of gedachten. Tot slot, is ze ook betrokken binnen de werking van de Commissie voor Erkenning en Bemiddeling voor historisch misbruik en/of geweld.

  • Laura Byn is juriste (UGent, 2019) en criminologe (UGent, 2021) en sinds 2021 actief als co-coördinator van de juridische tak binnen Punt. vzw. Zij staat in voor de coördinatie en ondersteuning van het team, permanentie, netwerking, juridisch relevante vernieuwingen opvolgen en analyseren/ondersteunen van de gehele organisatie. Daarnaast vervult zij de functie van doctoraatsonderzoeker FWO vanuit de Universiteit Gent en heeft zij zich gespecialiseerd in allerhande vormen van seksueel geweld, op zowel criminologisch als juridisch vlak. Meer concreet onderzoekt zij momenteel de normalisering van seksueel grensoverschrijdend gedrag op dating applicaties vanuit de seksuele script theorie.

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Met de hervorming van het seksueel strafrecht creëerde de wetgever de opportuniteit om verschillende wetsartikelen inhoudelijk te herzien. Eén van de categorieën, die in een nieuw jasje werd gestoken, zijn de misdrijven ten aanzien van minderjarigen.

De misdrijven ten aanzien van minderjarigen worden geclusterd onder afdeling 2 met betiteling “Seksuele uitbuiting van minderjarigen”. Dit artikel zoomt in op zowel de mogelijkheden als de beperkingen ten aanzien van de seksuele autonomie van minderjarigen in het strafrecht. Het vinden van een balans tussen het beschermen van minderjarigen en tegelijk ruimte laten voor hun seksuele ontwikkeling en autonomie, is geen evidente oefening. Dit wordt duidelijk in zowel de oeverloze reeks uitzonderingen, die de wetgever voorzag als de hiaten die ontstonden.

Het nieuw seksueel strafrecht voor minderjarigen

In een afzonderlijk artikel 417/5 Sw. krijgt het concept toestemming (tot seksuele handelingen) een overkoepelende definitie van toepassing op alle seksuele misdrijven, waaronder dus ook de misdrijven ten aanzien van minderjarigen.

De wetgever besliste om de leeftijdsgrens om als minderjarige te kunnen toestemmen met seksuele handelingen vast te leggen op zestien jaar. Dit betekent dat een zestienjarige bekwaam wordt geacht om toe te stemmen tot seksuele handelingen met een minderjarig of een meerderjarig persoon. Voor seksuele handelingen tussen minderjarigen onderling, voorziet de wetgever verschillende uitzonderingen. Zo schrijft artikel 417/6, §2 Sw. voor dat een minderjarige die de volle leeftijd van veertien jaar heeft bereikt, maar niet de volle leeftijd van zestien jaar, uit vrije wil kan toestemmen indien het leeftijdsverschil met de andere persoon niet meer dan drie jaar bedraagt. Bijgevolg biedt de wetgever ruimte aan minderjarigen om onderling consensuele seksuele handelingen te stellen. Zo is een veertienjarige in staat om toestemming te geven tot seksuele handelingen met een zeventienjarige, maar niet met een achttienjarige. Het artikel voorziet bovendien dat er geen sprake is van een misdrijf tussen minderjarigen die de volle leeftijd van veertien jaar hebben bereikt, en die met wederzijdse toestemming handelen wanneer het onderlinge leeftijdsverschil meer dan drie jaar bedraagt. In de praktijk beoogt de wetgever hier problemen te vermijden wanneer een minderjarige van veertien jaar en drie maanden seksuele handelingen stelt met een minderjarige van zeventien jaar en vier maanden. Het eerste deel van het artikel zou strikt juridisch gezien zorgen dat voorgaande situatie strafbaar is. Het tweede deel voorziet echter de nodige nuance die de praktijk soms vereist.

Andere beperkingen voor minderjarigen betreffen drie zaken, namelijk de positie van de andere persoon, de modus operandi en de aard van de seksuele handelingen. Ten eerste kan een minderjarige niet rechtsgeldig toestemmen wanneer de andere persoon een bloed- of aanverwant betreft in opgaande lijn, zijlijn t.e.m. derde graad, of personen met een soortgelijke positie in een gezin, of een persoon die gewoonlijk of occasioneel met de minderjarige samenwoont en gezag heeft over die minderjarige. De wetgever heeft in dit onderdeel getracht een aanverwant zo breed mogelijk te definiëren, gezien de veranderende normen binnen de huidige samenleving. Ten tweede is een minderjarige niet in staat om toestemming te verlenen wanneer de dader gebruik heeft gemaakt van een erkende positie van vertrouwen, gezag of invloed ten aanzien van de minderjarige. Het schoolvoorbeeld betreft een coach die seksuele handelingen stelt bij zijn/haar minderjarige trainees. Tot slot wordt er ook een beperking opgelegd voor seksuele handelingen, die een daad van ontucht of prostitutie impliceren.

De knellende schoen in de praktijk

Juridisch gezien zijn er verschillende bijkomende rechtsgronden voor beperkingen ten aanzien van minderjarigen, en dusdanig de bescherming van minderjarigen. Desondanks botst de praktijk op hiaten met betrekking tot de seksuele autonomie van minderjarigen.

Er kan sprake zijn van toestemming door een minderjarige vanaf veertien jaar onder bepaalde voorwaarden (cf. supra). In principe is het dus mogelijk voor een veertienjarige om seksuele handelingen te stellen met een persoon tussen de leeftijd van veertien en zeventien jaar. Aan de andere kant is het voor personen van de leeftijd zestien jaar en zeventien jaar mogelijk om seksuele handelingen te stellen met minderjarigen vanaf veertien jaar, alsook meerderjarige personen. Het schoentje knelt echter bij de minderjarigen van vijftien jaar. Juridisch gezien worden zij in staat geacht seksuele handelingen te kunnen stellen met personen van veertien tot zeventien jaar, maar hoe verhoudt de beperking van drie jaar zich tot personen van vijftien jaar? Artikel 417/6, §2 Sw. stelt enerzijds dat een minderjarige[1]uit vrije wil kan toestemmen indien het leeftijdsverschil met de andere persoon niet meer dan drie jaar bedraagt. Anderzijds worden personen van achttien jaar juridisch beschouwd als een meerderjarig persoon. Het is duidelijk dat deze situatie een grijze zone is, ondanks de hervormingen van het seksueel strafrecht. Komende jaren zal het duidelijk worden hoe de rechtspraak met dit hiaat aan de slag gaat, en in welke mate dit principe zijn doel al dan niet voorbijschiet in functie van de bescherming van minderjarigen.

Een ander struikblok betreft de situatie waarin een veertienjarige toestemt voor seksuele handelingen met een zeventienjarige, waarbij het op een bepaald moment strafbaar wordt om seksuele handelingen te stellen met elkaar. In die zin dat wanneer zij de leeftijd van respectievelijk vijftien en achttien jaar bereiken de seksuele handelingen met elkaar een grijze zone betreden, wat voorheen niet het geval was. In dat geval belandt men in de situatie, zoals hierboven beschreven. De rigide en arbitraire grenzen zijn an sich niet het probleem, maar het vormt een probleem met betrekking tot transparantie en eenduidigheid omtrent het al dan niet stellen van strafbaar gedrag bij minderjarigen. Aangezien de wetgever iedereen acht de wetgeving te kennen, wordt verwacht dat de wetgevende regels duidelijk en klare taal geven aan wat al dan niet strafbaar is. Op deze manier veroorzaakt men rechtsonduidelijkheid met als gevolg dat de seksuele autonomie, maar ook de bescherming van minderjarigen niet gewaarborgd wordt zoals men beoogde.

Conclusie: autonome van minderjarigen vrijwaren en beschermen

De wetgever heeft verschillende initiatieven genomen om de seksuele autonomie van de minderjarigen tegelijk te vrijwaren en te beschermen. Zo zijn er meer beperkingen ingevoerd met betrekking tot de mogelijkheden van een minderjarige om rechtsgeldig toe te stemmen Daartegenover staat ook dat de verscheidenheid aan uitzonderingen, die zorgen voor rechtsonzekerheid, alsook schiet het zijn doel voorbij om kader te bieden aan de seksuele autonomie van minderjarigen. Bovendien rijst de vraag in hoeverre de rechtspraak kan en wil meegaan in dergelijke praktijken, waar op het ene moment seksuele handelingen toegelaten zijn en op het andere moment grijze zone worden. Organisaties, zoals PUNT., pleiten om een helder en eenduidig kader te bieden. Het wordt op deze manier namelijk moeilijk om jongeren grenzen aan te leren, of kennis te laten maken met wat we als samenleving belangrijk beschouwen.

Larissa Van Puyvelde en Laura BynPunt Vzw


Referentie

[1]Minderjarige wordt hier gezien als iemand van veertien jaar of ouder.

  • Punt. vzw werd in 2019 opgericht om tegemoet te komen aan de nood voor een hulpaanbod specifiek gericht op slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het doel van Punt is eenduidig: één organisatie aan slachtoffers kunnen aanbieden waar ze met al hun vragen rond het onderwerp naartoe kunnen op laagdrempelige en toch professionele wijze. Punt profileert zich als eerste advies- en informatiecentrum rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. De belangrijkste rol van de organisatie is het vormen van een eerste aanspreekpunt voor slachtoffers en hun omgeving. Punt. verleent hulpverlening in groep, voorziet in individuele doorverwijzing en geeft juridisch advies. Daarnaast zet Punt. in op preventie door het geven van vormingen over heel Vlaanderen en het opzetten van bewustwordingscampagnes. De volgende zeven waarden kenmerken Punt. vzw als organisatie: openheid, laagdrempeligheid, gelijkwaardigheid, veiligheid, deskundigheid, krachtgericht en discretie. Deze waarden worden door iedereen binnen de organisatie hoog in het vaandel gedragen met de ondersteuning van slachtoffers als het hoogste goed.

  • Larissa Van Puyvelde is criminologe (UGent, 2022) en sinds 2021 co-coördinator van de juridische tak binnen Punt.vzw. Zij staat in voor de coördinatie en ondersteuning van het team, permanentie, netwerking, juridisch relevante vernieuwingen opvolgen en analyseren/ondersteunen van de gehele organisatie. Verder is Larissa werkzaam binnen het forensische werkveld als criminologe waar zij expertise heeft in plegers van seksuele feiten, alsook personen met deviant seksueel gedrag en/of gedachten. Tot slot, is ze ook betrokken binnen de werking van de Commissie voor Erkenning en Bemiddeling voor historisch misbruik en/of geweld.

  • Laura Byn is juriste (UGent, 2019) en criminologe (UGent, 2021) en sinds 2021 actief als co-coördinator van de juridische tak binnen Punt. vzw. Zij staat in voor de coördinatie en ondersteuning van het team, permanentie, netwerking, juridisch relevante vernieuwingen opvolgen en analyseren/ondersteunen van de gehele organisatie. Daarnaast vervult zij de functie van doctoraatsonderzoeker FWO vanuit de Universiteit Gent en heeft zij zich gespecialiseerd in allerhande vormen van seksueel geweld, op zowel criminologisch als juridisch vlak. Meer concreet onderzoekt zij momenteel de normalisering van seksueel grensoverschrijdend gedrag op dating applicaties vanuit de seksuele script theorie.

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.