Werkzekerheid is altijd tijdelijk 1
Een nieuwe fiscale stimulus voor de opstart en uitbouw van een webwinkel

Door Tiberghien

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 15/04/2016 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Het online bestellen van goederen en diensten is al gedurende enige tijd stevig ingeburgerd. Online aan- en verkoopplatforms of webwinkels bieden startups een relatief goedkope toegang tot een brede markt, maar ook gevestigde ondernemingen vinden er de mogelijkheid om hun marktterrein uit te breiden tot op markten waar zij fysiek niet aanwezig zijn en de consument het comfort van een aankoop zonder buitenhuisverplaatsing. België bleef achter op haar buurlanden, zowel op regelgevend vlak als op het vlak van omzet uit online aankopen. Vandaar de bijzondere aandacht van de regering hiervoor in het kader van de taks shift met de invoering van een verhoogde investeringsaftrek voor digitale vaste activa. Tijd om even stil te staan bij dit regime dat van met terugwerkende kracht van toepassing werd voor investeringen die gebeurden in 2015. 

Een aantal economische reuzen van vandaag, o.a. Amazon en EBay, zijn ‘webwinkels’. België hinkt op dit vlak achterop ten opzichte van onze Europese buren. Zo bleek dat België slechts aan 7 van de 9 doelstellingen van de Digital Agenda For Europe 2015 voldeed. De twee niet-vervulde doelstellingen betroffen net de online aan- en verkoop door kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’ s). Bovendien zouden de kleine Belgische ondernemingen slechts 2,4 % van hun omzet online realiseren, terwijl het Europese gemiddelde 6 % bedraagt. Tegelijkertijd stijgt het aantal cyberincidenten. In 2014 vonden er maandelijks gemiddeld 822 cyberincidenten plaats bij Belgische ondernemingen, tegenover 339 in 2013, dus meer dan een verdubbeling. Daarom nam de wetgever recent het initiatief om enerzijds de online aanwezigheid van KMO’ s en anderzijds de versterking van de databeveiliging bij de op het internet actieve ondernemingen, fiscaal aan te moedigen.

Deze fiscale stimulus kwam er bij Programmawet in augustus 2015 in de vorm van een verhoogde aftrek voor digitale investeringen. Ze is van toepassing vanaf het aanslagjaar 2016, dus al voor investeringen doorgevoerd in 2015. Intussen werd in december 2015 ook het koninklijk besluit dat aan deze maatregel uitvoering geeft afgekondigd.

Het regime voorziet in een verhoogde investeringsaftrek voor investeringen in digitale vaste activa. Voor het aanslagjaar 2016 betekent dit dat 13,5% van de investeringskost in aanmerking komt voor de verhoogde investeringsaftrek. De verhoogde investeringsaftrek geldt voor volgende types investeringen in vaste activa, die over minstens 3 jaar afschrijfbaar zijn:

– systemen (software of apparatuur) die de elektronische betaling vergemakkelijken, zoals bijvoorbeeld de aankoop van een betaalterminal of een witte kassa;
– systemen voor elektronische facturatie, handtekening of archivering, om elektronische facturatie te stimuleren.
– systemen voor de beveiliging van informatie, netwerken en ICT-installaties, waardoor bedrijven zich kunnen wapenen tegen internetcriminaliteit.;
– monitoring- en auditinstrumenten voor de beveiligingssystemen van ICT;
– investeringen in systemen die een veiliger beheer van de door de onderneming verzamelde persoonsgegevens mogelijk maken;
– en daarbij nuttige aanvullende investeringen, zoals kosten voor softwareontwikkeling of investering in interface systemen (die bijvoorbeeld het facturatiesysteem aan het boekhoudsysteem koppelen).

Voor de verhoogde investeringsaftrek komen enkel KMO’ s, ondernemingen die voldoen aan de criteria van artikel 15 wetboek van vennootschappen, in aanmerking.

De investeringsaftrek wordt toegekend voor het belastbare tijdperk waarin de investering werd gedaan. Wel is het zo dat ze mag worden overgedragen naar de volgende belastbare tijdperken indien er in het belastbaar tijdperk waarop ze betrekking heeft te weinig winsten (of baten) zijn.

Belangrijk is er bij de aankoop op te letten dat op de factuur vermeld wordt welke componenten van die factuur in aanmerking komen voor de verhoogde aftrek voor digitale investeringen en welke hun waarde is. Daarnaast moet de leverancier de conformiteit van deze diensten of goederen garanderen. Voor investeringen die al voor het bekendmaken van de nieuwe regels gebeurden, moet een bijzondere verklaring gevraagd worden aan de leverancier.

Uiteraard zijn wij beschikbaar voor al uw vragen bij dit nieuwe regime of ander fiscale vragen in het kader van de uitbouw van uw digitale platformen.

Klik hier voor een printbare versie.

Claudine Bodeux en Tim De Greef • 24/03/2016

Voor bijkomende info kan u terecht bij:
Claudine Bodeux – Counsel (claudine.bodeux@tiberghien.com)
Tim De Greef – Associate (tim.degreef@tiberghien.com)

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.