Een schenking als voorschot op een erfenis… of juist niet?

25 mei 2022 | Civil Law & Litigation

Een schenking als voorschot op een erfenis… of juist niet?

Door Notaris.be

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 25/05/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De wet gaat ervan uit dat ouders hun kinderen gelijk willen behandelen. Daarom worden  schenkingen in principe gezien als voorschotten op erfenissen. Wie een schenking ontvangt, zal deze schenking verrekend zien met zijn erfdeel. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Soms kan je werkelijk schenken als ‘extraatje’.

Wat bij een overlijden?

Om de gelijkheid tussen kinderen te bewaren, brengt het kind dat een schenking heeft ontvangen de schenking ‘in’. Dat betekent concreet dat de notaris rekening zal houden met die schenking bij de verrekening van de individuele erfdelen van de kinderen.  Het kind dat al een schenking kreeg,  zal wat minder erven dan zijn broers of zussen (ter waarde van de schenking op de dag van overlijden van de schenkende ouder).

Een schenking als extraatje

Schenkingen zijn niet altijd voorschotten op erfenissen. Een schenkende ouder kan kiezen om een kind een “extraatje” te geven, bovenop zijn erfdeel. Zo’n schenking wordt dan niet verrekend met het erfdeel van het kind. Het begunstigde kind zal zo’n schenking dus niet moeten ‘inbrengen’. Aangezien dit niet de regel is, moet een schenker expliciet vermelden dat de schenking ‘buiten erfdeel’ gebeurt.

De schenkende ouder is dan wel begrensd door het ‘beschikbaar deel’. Iedereen heeft een vast deel van zijn vermogen waarover hij vrij over kan beschikken, door bijvoorbeeld een testament op te stellen of te schenken. Ongeacht het aantal kinderen kan iedereen vrij schenken en nalaten via testament voor van de helft van zijn vermogen. De andere helft van het vermogen staat als het ware ‘geparkeerd’ voor de beschermde erfgenamen, zoals de kinderen.

Wat als je toch ‘te veel’ schenkt?

Is de schenking aan een kind te omvangrijk en zijn de andere kinderen hierdoor benadeeld? Dat kunnen de benadeelde kinderen hun rechten laten gelden. Zij hebben immers recht op een minimum erfdeel, en door de schenking komt dat deel in het gedrang. Zo’n maatregel komt echter niet automatisch. De kinderen die zich benadeeld voelen, moeten een specifieke procedure opstarten: de zogenaamde vordering tot inkorting.

Kan je de ene schenking in een andere omzetten?

Kan je een schenking als ‘voorschot’ (waarbij er dus een verrekening gebeurt bij overlijden) omzetten in een schenking ‘buiten erfdeel’ (waarbij er geen verrekening gebeurt bij overlijden) en omgekeerd? Ja! Hiervoor moet de schenkende ouder wel een overeenkomst sluiten met het begunstigde kind. Beide partijen moeten dus akkoord gaan met de nieuwe gevolgen van de schenking. Een schenkende ouder kan die omzetting ook regelen met een testament, maar dat moet het begunstigd kind dit wel nog aanvaarden na overlijden van de ouder. Aanvaardt het begunstigde kind deze regeling via testament, dan zegt dat nog niets over het feit dat het kind de erfenis al dan niet aanvaard. Dat staat er los van.

Meer van notaris.be

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.