Elke advocaat ondernemer? cover

20 dec 2024 | Management & Deontology

Elke advocaat ondernemer?

Recente vacatures

Advocaat
Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Elke succesvolle advocaat moet een ondernemer zijn.” Het is een veelgehoorde uitspraak in de advocatuur, maar klopt dit eigenlijk wel? In een wereld waarin juridische dienstverlening steeds complexer wordt en samenwerking belangrijker is dan ooit, lijkt deze stelling niet alleen simplistisch, maar potentieel zelfs achterhaald.

Niet elke advocaat hoeft ondernemer te zijn , maar élk advocatenkantoor moet dat wél.

Succes in de advocatuur gaat niet over het belasten van elke advocaat met een allesomvattend takenpakket, maar over het stimuleren van een ondernemende mindset binnen een collectief. Een essentieel verschil voor de toekomst van de sector.

De rainmaker

Het traditionele businessmodel in de advocatuur is vaak gebouwd rond de ‘rainmaker’: de advocaat die alles kan. Dit ideale beeld schetst een advocaat die briljant is in juridische expertise, commercieel inzicht, strategisch, management, leiderschap en innovatie. Deze alleskunner wordt geacht niet alleen cliënten aan te trekken en te behouden, maar ook teammanagement en strategische groei te realiseren.

Maar is dit is het huidig klimaat nog realistisch en zelfs wenselijk?

De verwachting dat elke advocaat zowel een briljant jurist als een commercieel visionair en strategisch leider moet zijn, legt druk op individuen. Dit ontmoedigt talenten die niet in dit profiel passen en negeert de kracht van diversiteit. Misschien moet niet elke advocaat dezelfde vaardigheden te hebben, en schuilt juist daarin de kracht van een goed functionerend team.

De gevolgen van eilandenculturen

Het ‘rainmaker’-model leidt bovendien vaak tot eilandenculturen binnen kantoren. Advocaten bouwen hun eigen praktijk op, zonder voldoende focus op samenwerking of gedeelde strategie. Dit belemmert kennisdeling, stimuleert concurrentie tussen collega’s en leidt tot inefficiëntie – zaken die in een steeds competitievere markt niet meer houdbaar zijn.

Het risico van uitsluiting

Door ondernemerschap als universele maatstaf te hanteren, lopen kantoren het risico talenten te verliezen die onmisbaar zijn. Denk aan juridische specialisten die excelleren in complexe inhoudelijke dossiers of procesvoering, maar minder affiniteit hebben met commerciële aspecten. Deze advocaten zijn essentieel voor het succes van een kantoor, ook al passen ze niet in het traditionele beeld van een ondernemer.

Wat maakt een advocaat ondernemend?

In plaats van te streven naar een ideaal waarin elke advocaat ondernemer is, zouden kantoren zich beter richten op het stimuleren van een ondernemende houding bij hun advocaten. Ondernemend zijn betekent proactief, flexibel en gericht op waardecreatie.

Een ondernemende advocaat:

    • Denkt vanuit de cliënt: Anticipeert op behoeften en biedt innovatieve oplossingen.
    • Neemt initiatief: Ziet kansen binnen zijn of haar expertisegebied en benut deze.
    • Blijft flexibel: Past zich aan veranderingen aan en denkt mee over vernieuwing.

Ondernemend zijn gaat om actief bijdragen binnen de eigen rol en het versterken van het collectief.

Terwijl advocaten ondernemend zijn binnen hun eigen rol, ligt het echte ondernemerschap bij het kantoor als geheel. Een kantoor dat zichzelf als ondernemer ziet, functioneert niet als een verzameling losse eilandjes, maar als een ecosysteem, een collectief waarin advocaten samenwerken en elkaar aanvullen.

Volgens een rapport van Wolters Kluwer (2023) geeft 78% van de juridische professionals aan dat samenwerking binnen een team cruciaal is voor succes. Tegelijkertijd worstelt 56% van de kantoren met het doorbreken van interne silo’s.

Het beeld van de ondernemer-advocaat wortelt in de traditionele partnerstructuur, waarin advocaten niet alleen hun juridische expertise, maar ook hun zakelijke kwaliteiten moesten bewijzen om door te groeien. Dit model functioneerde goed in een tijdperk van minder concurrentie en een stabiele marktvraag. Louter focussen op ondernemerschap van élke advocaat, bouwt not steeds op de status quo. Vandaag de dag in een dynamische markt waar specialisatie, technologie en samenwerking essentieel zijn, vraagt dit model om herziening.

De toekomst: van eiland naar ecosysteem

Succes in de advocatuur is geen optelsom van individuele prestaties, maar het resultaat van een collectief dat samen waarde creëert.

In dit model werken kantoren als ondernemers, terwijl advocaten ondernemend bijdragen. Op die manier kan men evolueren van een verzameling eilanden naar een sterk ecosysteem waarin iedereen zijn unieke bijdrage levert.

1+1 = 3: ondernemend, niet per se ondernemer

Ceci n’est pas un entrepreneur. In een wereld waarin samenwerking en specialisatie steeds belangrijker worden, ligt de toekomst in een nieuw model. Een advocatenkantoor moet de ondernemer zijn, met een duidelijke visie, een cultuur van samenwerking en diversiteit in talenten en ondernemende advocaten, flexibel, proactief en gericht op waardecreatie.

De advocatuur van morgen is geen verzameling eilandjes, maar een verbonden ecosysteem. Een ecosysteem waarin samenwerking en specialisatie centraal staan en waarin iedereen zijn unieke bijdrage levert. Dáár ligt de kracht en de toekomst van de advocatuur.

Eve Vlemincx

Recente vacatures

Advocaat
Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.