Wim Sonneveld zong in de jaren zeventig over de betonnen dozen. Het was toen dat appartementsgebouwen als paddenstoelen uit de grond rezen. Vaak werd aan het concept een pejoratieve bijklank toegedicht. De densiteit stond in schril contrast met de open bebouwingen waarvoor tot dan toe alle ruimte had bestaan. De verstedelijking werd duidelijker.
Deze lichting van gebouwen is vandaag de dag gevat door ouderdom en slijtage. Dat er een renovatienood bestaat mag duidelijk zijn. Om reden van veiligheid, gezondheid, salubriteit, om wettelijke redenen (de wetgever legt verplichtende renovatiemaatregelen op), om reden van verzekeraars wiens verzekeringsovereenkomsten geen onderhoudscontracten zijn, enzovoort. Daar bovenop, kwam de energiecrisis, die verwarming op gas of fossiele brandstoffen vandaag acuter en versneld in vraag doet stellen.
Het nemen van energetische renovatiemaatregelen (dakisolatie of -vernieuwing, vernieuwing buitenschrijnwerk, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, alle energetische technieken, hernieuwbare energie via PV, zonneboiler, lucht-water of lucht-lucht warmtepomp, kortom, toch allemaal energetische maatregelen die de woning toch wel degelijk energiezuiniger maken) worden niet of nauwelijks bezwaard door de noodzaak van de aanvraag van een omgevingsvergunning.
Herindeling
Dat laatste is natuurlijk wel nodig, indien men ook de structuur van het gebouw wordt aangepakt. Nochtans een overweging waard, in tijden waarin men overweegt om gebouwen in die mate een herindeling te geven dat ruimtes kleiner worden en andere ruimtes worden gedeeld (co-housing).
Alleszins mag duidelijk zijn dat er voldoende maatregelen voorhanden zijn, zowel binnen de werking van de VME (Vereniging van Mede-Eigenaren) (onder andere de bijzondere meerderheid van 2/3e en zelfs slechts een volstrekte meerderheid voor het uitvoeren van werken aan gemeenschappelijke delen, notificatieprocedure voor het leggen van kabels en voorzieningen doorheen de gemeenschappelijke delen), als onder de vorm van subsidies, premies, fiscale stimuli, de MijnVerbouwPremies en MijnVerbouwLening.
Indien men daarbij in rekening neemt dat men na de investering een dalende energierekening mag vaststellen, is het voor alle mede-eigenaren tijd om samen te optimaliseren. Ook al zijn de renovatieprijzen intussen verhoogd…
Trend
We laten ons vertellen dat we mogen spreken van een trend: de Vlaming investeert massaal, voor het najaar van 2022 aantoonbaar zoveel als voor het hele jaar 2021 of eerder 2020. We juichen deze trend toe. In een mede-eigendom is het noodzakelijk dat de mede-eigenaren zorgvuldig en volledig worden ingelicht over een goed renovatieplan. We raden ten stelligste af dat er ad hoc werken worden uitgevoerd. Tal van experten en instanties, vaak op gemeentelijk maar ook op Vlaams Niveau, bieden hun diensten aan om de VME te voorzien van een degelijk audit.
De syndicus kan zich altijd laten bijstaan door dergelijke dienstverlening. Dit zal deze laatste overigens een bijkomende garantie voor diens onafhankelijkheid doen opleveren.
Renoveer als een heer.
Astrid Clabots
Clabots Advocaten
Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn
0 reacties