Vanaf 1 mei 2023 moeten alle gebouwen, zowel residentieel als niet-residentieel bij alle notariële overdrachten in volle eigendom over een geldig energieprestatiecertificaat (EPC) beschikken. Deze uitbreiding vloeit voort uit de renovatieplicht die sinds kort bestaat: aan de hand van de score op je EPC wordt duidelijk of een overnemer van een gebouw al dan niet verplicht moet renoveren binnen de vijf jaar. Meer informatie hieromtrent lees je hier. Het EPC is dus essentieel om te kunnen achterhalen of de renovatieplicht al dan niet speelt.
Wanneer geldt de renovatieplicht?
Op heden is een EPC volgens de wet enkel verplicht bij een verkoop of bij het vestigen van een erfpacht- of een opstalrecht. Uit de praktijk blijkt echter dat er een aantal praktische problemen en inconsistenties zijn: in een aantal gevallen verplicht de wet namelijk niet dat er een EPC moet voorliggen, terwijl de renovatieplicht wel speelt indien er een slechte EPC-score zou zijn. Te denken valt aan een schenking: bij een schenking van vastgoed in volle eigendom, verplicht de wet niet dat er een EPC moet voorliggen. Daarentegen is men wel verplicht om het gebouw te renoveren als er een slechte EPC-score zou zijn. Maar hoe kun je dit dus vaststellen, als er geen EPC voorligt?
Oplossing Vlaamse Regering: EPC vereist bij elke overdracht in volle eigendom
Om deze praktische problemen weg te werken, heeft de Vlaamse Regering de nodige maatregelen genomen. Ze heeft in twee afzonderlijke besluiten[1] voorzien dat een natuurlijke persoon of een rechtspersoon die een residentieel of een niet-residentieel gebouw bij notariële overdracht in volle eigendom overdraagt, vanaf 1 mei 2023 moet beschikken over een energieprestatiecertificaat voor residentiële gebouwen respectievelijk niet-residentiële gebouwen (afhankelijk van het soort pand). De EPC-verplichting blijft ook gelden bij het vestigen van een erfpacht- of een opstalrecht.
Geldt de renovatieplicht bij fusies en splitsingen?
Voor een aantal overdrachten is deze ruime bepaling iets te streng gezien er geen renovatieplicht is. Te denken valt aan fusies en splitsingen van vennootschappen waarbij achterliggend vastgoed wordt overgedragen of aan het beëindigen van een onverdeeldheid van een gebouw: de nieuwe wet verplicht in deze gevallen dat er een EPC moet voorliggen (wat vroeger niet moest), ook al behoren deze overdrachten onder de uitzonderingsgevallen van de renovatieplicht. Bij een slechte EPC-score geldt in deze gevallen namelijk geen verplichting tot renoveren.
Ben je van plan een overdracht te doen in volle eigendom van jouw woning of een ander gebouw? Als jouw notariële akte wordt verleden vanaf 1 mei 2023, dan moet je in alle gevallen een EPC kunnen voorleggen.
Heb je vragen over de impact op jouw onderneming? Aarzel zeker niet ons hier te contacteren bij vragen.
Wens je een gesprek over de juiste aanpak voor jouw onderneming? Maak dan hier een afspraak met onze pro experts!
Aurelié Bouillon, Juridisch adviseur vermogen & successie Titeca
Referenties
[1] Besluit van de Vlaamse Regering van 2 december 2022 en in het Ministerieel besluit van 28 december 2022;
0 reacties