26 jan 2021 | Tax & Private equity

Erfenissen, legaten en cryptocurrency’s

Door Jubel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Advocaat
Strafrecht verkeersrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Jurist
Arbeidsrecht Jeugdrecht Milieurecht Publiek recht Verbintenissenrecht
> 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen
Jurist
Arbeidsrecht Jeugdrecht Milieurecht Publiek recht Verbintenissenrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 26/01/2021 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Cryptocurrency’s, ook wel cryptomunten of cryptovaluta genoemd, zitten weer in de lift. Na de hype van 2017 kende deze markt een downtrend tot mei 2020. Sindsdien is de waarde van verschillende cryptomunten exponentieel aan het toenemen.

Deze digitale munten zijn een kruising tussen valuta en effecten. Net zoals je een aandeel van Google kunt kopen, koop je met een cryptocurrency een soort aandeel of het recht op gebruik van een applicatie of van een platform. Met sommige cryptocurrency’s kan je ook effectief betalen, soms enkel binnen de grenzen van de onlineapplicatie maar soms ook daarbuiten. Met Bitcoin bv. kan je koffie kopen bij Starbucks, Unicef steunen, aankopen doen bij Windows…

Alle cryptocurrency’s werken dankzij blockchaintechnologie. Samengevat wil dit zeggen dat de achterliggende data van de onlineapplicatie zich niet op een centrale computer of server bevindt, maar dat een kopie van alle data zich ‘gedecentraliseerd’ bevindt op elke computer verbonden in het netwerk. Een eigenschap van deze technologie is dat je geen centrale partij, zoals een bank, meer nodig hebt om deze gegevens te bewaken en te checken.

Bitcoin is de grootste en meest gekende cryptocurrency. Net zoals het doel van de euro gelduitwisseling via banken is, is het doel van het Bitcoin financiële transacties (gelduitwisseling) via de Bitcoinblockchain. Daarnaast bestaan er ook 8200 ‘altcoins’, dit zijn alle cryptocurrency’s behalve Bitcoin, en hun aantal groeit gestaag.  Bitcoin en altcoins kunnen gekocht worden op verschillende cryptocurrencybeurzen wereldwijd. De totale marktkapitalisatie van deze industrie oversteeg in Januari het biljoen.

In 2017 was het vooral de particuliere belegger die de markt deed rijzen, deze keer zijn het de institutionele beleggers zoals JPMorgan, Fidelity en GrayScale die de kar aan het rollen brachten. Nu Bitcoin zijn recordprijs van 2017 heeft doorbroken en opnieuw de aandacht van de media heeft getrokken, komt ook de particuliere belegger weer om de hoek kijken. Meer nog dan in 2017 zullen cryptocurrency’s deel gaan uitmaken van de particuliere en institutionele portefeuilles.

De blockchaintechnologie achter cryptocurrency’s sluit derde partijen, zoals banken, uit. Dit geeft de houder van cryptocurrency’s meer controle maar ook meer verantwoordelijkheid. Niet alleen moet de houder instaan voor het beheer en de beveiliging van zijn portefeuille, maar ook voor de nalatenschap ervan.

Daar waar het nalaten van een bankrekening bij wet geregeld is, met tussenkomst van de bank, is dit niet het geval voor een cryptonalatenschap.  De houder van cryptomunten moet met enkele punten rekening houden.

Net zoals andere bezittingen mogen cryptocurrency’s enkel nagelaten worden aan de legitieme erfgenamen en moet de waarde ervan aangegeven worden op de aangifte nalatenschap inzake erfenisbelasting. Voor de waardebepaling zijn er drie keuzes waarbij men telkens de slotkoers neemt van:

  • De marktwaarde op de dag van het overlijden.
  • De marktwaarde een maand na het overlijden.
  • De marktwaarde twee maanden na het overlijden.

De wettelijke erfgenamen kunnen de cryptocurrency’s houden of verkopen maar betalen wel erfbelastingen op de gehele erfenis incl. de waarde van hun cryptoportfolio. In tegenstelling tot bankrekeningen kunnen cryptoportefeuilles niet bevroren worden door de lokale wetgever.

Bij deze digitale valuta is het echter niet voldoende om de legitieme erfgenamen te bepalen.  Zonder de nodige gegevens kunnen zij, noch iemand anders, die nalatenschap aanboren.

De houder heeft de rol van zowel bank als beveiliging zodus moet hij ook, al dan niet testamentair, alle gegevens doorgeven voor de ontsleuteling van zijn cryptoportefeuille:

  • Hij moet de websites doorgeven van de verschillende beurzen waar de portefeuilles, wallets genoemd, zich bevinden, alsook de betreffende logingegevens en wachtwoorden.
  • Bijna altijd zijn deze wallets beveiligd met 2FA (two factor authentication), dit is een tijdsgevoelig wachtwoord dat meestal via een app op de smartphone wordt gegenereerd. Dus de houder moet ook de pin, het paswoord, … van zijn toestel doorgeven zodat de erfgenaam toegang krijgt tot de wallet.
  • Bij een opname uit een cryptocurrencybeurs wordt vaak een bevestiging per e-mail gestuurd naar de houder van de wallet. De houder moet dus ook de login en het paswoord van de (verschillende) e-mailaccount(s) doorgeven.
  • Vele particulieren doen ook beroep op ‘cold of hot wallets’ om het cryptokapitaal te bewaren. Dit zijn respectievelijk offline en online wallets in eigen beheer en niet in beheer van de cryptocurrencybeurs. Hier zal de houder de seed phrase, private key, paswoord en de nodige url’s moeten doorgeven om toegang te verlenen.

Het nalaten van cryptocurrency’s is, op zijn minst gezegd, een technische aangelegenheid. Zelfs met alle nodige data kan dit een hele uitdaging vormen voor de erfgenaam. Daarom is het aangeraden om in de nalatenschap of legaat ook een contactpersoon te vermelden die kan bijstaan in het omzetten van cryptocurrency’s naar fiat en het overschrijven van dit fiat naar de bankrekening van de houder of het doorsturen van de cryptocurrency’s naar de wallets van de erfgenamen. Dit kan een bekende zijn met kennis van zake of een onafhankelijke, professionele onderneming als CryptoSchool.

Tot slot moet de houder ook weten dat niet alle cryptocurrency’s wereldwijd mogen nagelaten worden.  Hoewel in Europa het verhandelen van alle soorten cryptovaluta is toegestaan, dient men rekening te houden met de lokale wetgeving.  Zo is in de Verenigde staten het verhandelen van cryptocurrency’s die geklasseerd staan als security token (vergelijkbaar met een effect) niet wettelijk toegestaan.  Indien de wettige erfgenaam zich in de VS bevindt en het cryptokapitaal bestaat uit security tokens, zullen deze moeten omgezet worden naar fiat alvorens nagelaten of geschonken te kunnen worden.

 

Gwen BusseniersFounder CryptoSchool

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Advocaat
Strafrecht verkeersrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Jurist
Arbeidsrecht Jeugdrecht Milieurecht Publiek recht Verbintenissenrecht
> 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen
Jurist
Arbeidsrecht Jeugdrecht Milieurecht Publiek recht Verbintenissenrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.