Prof. Dr. Hélène Casman kreeg bij Ministerieel Besluit van 24 augustus 2018 de opdracht om het zopas vernieuwd familiaal vermogensrecht op te nemen in boek 2 (voor het huwelijksvermogensrecht) en boek 4 (voor het erfrecht, giften en erfovereenkomsten) van het (nieuw) Burgerlijk Wetboek.
Van een codificatie bij KB werd deze opdracht omgezet in een codificatie bij wetsvoorstel. Bijna 400 wetsbepalingen moesten hun plaats vinden binnen de structuur van het nieuwe burgerlijk wetboek. Elk artikel is nu, zoals in de overige nieuwe boeken van het BW, van een titel voorzien. Ook moest voor elk artikel worden nagegaan: is het voldoende duidelijk, is de terminologie helder en coherent, is het artikel op de juiste plaats opgenomen en geeft het exact de huidige stand van het recht weer, ook rekening houdend met de nieuwe regels inzake bewijs (boek 8), goederen (boek 3) en verbintenissen (boek 5)? Verder is rekening gehouden met de adviezen waar de Commissie voor Justitie van het Parlement om gevraagd heeft: de adviezen van de Gegevensbeschermingsautoriteit, van de Raad van State en van diverse experten en beroepsgroepen (waaronder de Federatie van het Belgisch Notariaat en zowel de Nederlandstalige als Franstalige advocatenordes). Deze adviezen hebben geleid tot de amendering van een belangrijk aantal wetsartikelen.
Boek 2 en 4 van het nieuwe BW
De nieuwe teksten zijn vervat in de artikelen 2.3.1 tot 2.3.88 en 4.1 tot 4.266 BW.
Wie evenwel vertrouwd was met de artikelen 1387 tot 1477/1 en met de artikelen 718 tot 100/7 oud BW, wil natuurlijk snel zien en begrijpen hoe de nieuwe bepalingen de oude regels hebben overgenomen, waar en in welke mate de regels anders zijn verwoord dan wel een gewijzigde inhoud hebben gekregen.
Het beste instrument om dat in een oogopslag op te nemen, is om de integrale tekst van de nieuwe naast de oude bepalingen af te drukken, in twee parallelle kolommen.
Dat is wat Hélène Casman gedaan heeft in de Codex Familiaal Vermogensrecht (KnopsPublishing).
Daarnaast, voor wie voort wil gaan op de vertrouwde oude nummers en snel wil terugvinden waar de inhoud ervan in de nieuwe tekst is opgenomen, is achteraan in de codex een concordantietabel opgenomen. Hier komt de volgorde overeen met die van de oude nummers met daarnaast de overeenstemmende nieuwe bepalingen. Zo kan de rechtspracticus die dus snel terugvinden. Hij of zij kan die bovendien onmiddellijk raadplegen omdat ze in dezelfde codex zijn opgenomen.
De codex van prof. dr. Hélène Casman is daarom een uniek instrument om snel en overzichtelijk met het familiaal vermogensrecht in het nieuwe BW vertrouwd te geraken.
Bestel uw exemplaar hier!
0 reacties