Goede voornemens realiseren en beter presteren in het nieuwe jaar cover

25 jan 2024 | Management & Deontology

Goede voornemens realiseren en beter presteren in het nieuwe jaar

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Wie heeft bij de jaarwisseling niet een keer het plan opgevat om het in het nieuwe jaar anders te doen? Blijkbaar blijft er op het einde van de maand januari van 8 van de 10 goede voornemens niets over. Als je je goede voornemens echt wil realiseren is het goed daarvoor specifieke technieken aan te wenden.

Vooreerst is het niet vereist dat er een jaarwisseling plaatsvindt om zaken in je leven te verbeteren. Wachten tot de jaarwisseling is een vorm van uitstelgedrag en dat is niet het juiste uitgangspunt om tot echte resultaten te komen. Je kan de koe beter onmiddellijk bij de horens vatten.

Bijna alle goede voornemens hebben betrekking op gewoontes die we hebben (en waar we vanaf willen) of op gewoontes die we nog niet hebben (en die we graag zouden verwerven).

Men kan niet over het veranderen van gewoontes schrijven zonder stil te staan bij James Clear, die naam maakte met zijn boek Atomic Habits (vertaald als Elementaire Gewoontes). Het boek bevat tal van nuttige tips om gewoontes te veranderen. Om er maar een te noemen (die m.i. efficiënt is): maak de nieuwe gewoonte heel concreet en begin dan elke dag met de eerste twee minuten. Het idee dat je de nieuwe gewoonte maar twee minuten moet doen neemt veel weerstand weg. Een half uur joggen op donderdagavond wordt ‘twee minuten joggen’ of zelfs ‘mijn loopschoenen aandoen’. Of je na twee minuten lopen verder loopt of niet, dat beslis je zelf. Maar het is duidelijk dat de kans groot is dat je meer dan twee minuten gaat lopen … en op die manier bouw je de nieuwe gewoonte ‘stap voor stap’ verder uit.

In de gespecialiseerde psychologische literatuur lees je evenwel dat gewoontes veranderen niet altijd gemakkelijk is. In haar boek ‘Van stress naar veerkracht’ schrijft Dr. in de psychologie Séverine Van De Voorde dat wanneer je merkt dat situaties zich steeds herhalen en de verandering zich niet doorzet je wellicht te maken hebt met een gewoontepatroon dat gebaseerd is op een diepe overtuiging. Boodschappen en inzichten die in je onbewuste systeem zijn geprogrammeerd ondermijnen keer op keer de inspanningen om je leven te veranderen als je die inzichten (overtuigingen) niet herschrijft.

Om sommige gewoontes aan te pakken dien je bijgevolg in te grijpen in je onbewuste brein. Leren weken met je onbewuste brein vergt wat training, maar is echt niet zo moeilijk. Dr. Séverine Van De Voorde legt uit hoe het gaat in haar boek (p. 170-173). Eenmaal je toegang hebt tot je onbewuste brein kan je gebruik maken van de enorme kracht en snelheid van het onbewuste brein. Prof. Daniel Kahneman won de Nobelprijs voor zijn onderzoek naar de kenmerken van het onbewuste brein. In de Servo-training voor efficiënt beheer van energie en tijd komen diverse oefeningen met het onbewuste brein aan bod die van zijn ontdekkingen gebruik maken.

Prof. John Bargh van Yale University schrijft na meer dan 30 jaar onderzoek in zijn boek ‘Before You Know It – The Unconscious Reasons We do What We Do’: “The most effective self-control comes from effectively harnessing the unconscious powers of the mind to much more easily do the self-control for you.” (zie deze tekst). Hij wordt hierin bijgetreden door Prof. Gabriele Oettingen (New York University) die in haar boek ‘Rethinking Positive Thinking – Inside The New Science of Motivation’ na 20 jaar onderzoek stelt: “You can accomplish so much more, direct your energies better, and pursue what really matters to you by moving beyond the conscious and the rational.” Op basis van haar onderzoek heeft ze de naar mijn ervaring meest efficiënte manier ontwikkeld om gewoontes te veranderen (meer sporten, minder eten, niet snoepen, meer fruit of groenten eten, minder drinken, krachtigere focus, niet uitstellen, sneller ontspannen, rustiger blijven, …). De oefening bevat drie onderdelen die werken met het onbewuste brein:

  • het visualiseren van het gewenste resultaat (‘ik ben fit en slanker omdat ik meer sport’)
  • het visualiseren van de nieuwe gewoonte (‘op donderdag na een vermoeiende werkdag ga ik toch joggen’)
  • het verankeren van een plan in het onbewuste brein (‘elke donderdagavond loop ik 3 kilometer’)

Je kan dit zelf oefenen (in het Nederlands) op de website van Prof. Oettingen (https://woopmylife.org/nl/home) of handig aanleren tijdens een Servo-training (met nog zoveel meer handige inzichten en technieken om beter te leven en te presteren in intense juridische beroepen). Door gebruik te leren maken van de kracht en snelheid van het onbewuste brein verwerf je de effectieve zelfcontrole waarover Prof. Bargh en Oettingen schrijven.

Heb jij al de juiste gewoontes aangeleerd om optimaal om te gaan met stressvolle situaties (acute of langdurige) in jouw juridische beroep? Had jij het goede voornemen om in het nieuwe jaar efficiënter, energieker, comfortabeler en rustiger te functioneren? Het jaar is nog niet voorbij …

De Servo-training werd erkend voor 10 punten (Nationale Kamer Notarissen) en 9 punten (OVB):

Jeff Keustermans

Meer teksten lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier!


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen justitie, advocatuur en de juridische en fiscale wereld? Volg Jubel.be op LinkedIn.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.