Eengemaakte EU procedures
Grensoverschrijdende incasso van facturen is geen sinecure. Daarom wou de Europese wetgever dit vereenvoudigen en heeft hij verschillende eengemaakte procedures in de EU ingevoerd, zoals de Europese Executoriale Titel (nr. 805/4002), het Betalingsbevel (nr. 1896/2006), de Geringe Vordering (nr. 861/2007) en het Europees Bankbeslag (nr. 655/2014). Deze ‘eenmaking’ betekent concreet dat die procedures er hetzelfde uitzien in alle lidstaten van de EU. Dat klinkt inderdaad eenvoudiger: de schuldeiser hoeft nu slechts kennis te nemen van de eengemaakte procedure en kan dit vervolgens inleiden in de lidstaten naar keuze.
Onderzoek Universiteit Antwerpen
Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt echter dat dit in de praktijk toch niet zo eenvoudig is. Zo blijkt dat de toepassing van de meeste onderzochte verordeningen in België afhankelijk is van een sterk variërende rechtspraktijk. Een belangrijke oorzaak is dat, behalve ten aanzien van het Europees bankbeslag, België niet heeft voorzien in aanvullende wetgeving om de verordeningen in de Belgische rechtsorde in te bedden, terwijl het Belgische procesrecht op meer dan één aspect botst met de verordeningen. Eén van de conclusies van het onderzoek is dat dit ontbreken van wetgeving leidt tot veel problemen ten opzichte van de effectiviteit van de procedure in België en een aanzienlijk effect heeft op de keuzes die partijen maken tussen de verschillende procesroutes.
Kennis- en netwerkbijeenkomst 21 en 22 november 2019
Dit onderzoek werd mede gefinancierd door de Europese Commissie en in zes andere lidstaten vond gelijkaardig onderzoek plaats, namelijk in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Polen en Spanje. De Universiteit Antwerpen organiseert op 21 en 22 november een kennis en netwerk bijeenkomst om de resultaten van dit onderzoek gedetailleerd te bespreken. De internationale onderzoekspartners zullen ook in Antwerpen aanwezig zijn om hun onderzoek te presenteren. Een bijzondere kans voor de Belgische rechtspracticus om een diep inzicht te verkrijgen over grensoverschrijdende incasso van facturen.
Inschrijving is gratis, maar indien wordt geopteerd om aan te schuiven aan het diner op donderdagavond 21 november wordt een kostprijs van €30,- berekend.
Zie hier het volledige programma en de inschrijvingslijst.
Fieke van Overbeeke
Onderzoeker Universiteit Antwerpen
0 reacties