Advocatendiensten vanaf nu digitaal? 7

27 sep 2016 | Actualia, Advocaten, Algemeen

Het belang van sociale media

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 27/09/2016 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Advocaten hebben de reputatie zelden het voortouw te nemen als het om nieuwe technologieën gaat. Sociale media vormen daar geen uitzondering op: veel advocaten zijn er ten onrechte nog steeds van overtuigd dat er geen echte voordelen verbonden zijn aan het gebruik van sociale media. In vorige artikelen hebben we ontdekt dat de nieuwe juridische consument zich anders gedraagt dan voorheen, en actief is in een online paradigma. Een drieledige benadering werd voorgesteld om de nieuwe juridische consumenten aan te trekken. De sleutelwoorden waren: cultiveren, aangepast aanbod, en engageren. Veel websites leggen al de nadruk op het aspect van het aanbod. Sociale media spelen een belangrijke rol in zowel het cultiveren als het engageren van de nieuwe consumenten.

Als we daar wat dieper op ingaan, is het goed om eerst aandacht te besteden aan ‘social media marketing’ in het algemeen. U hebt waarschijnlijk al een website, maar die leidt doorgaans niet echt tot veel nieuwe klanten. Dat is normaal: de oude manieren om van bezoekers klanten te maken zijn immers niet erg efficiënt in een online paradigma. In die nieuwe online marktplaats moet iedereen die producten of diensten aanbiedt, beseffen dat zij ook uitgevers zijn, en dat alle potentiële klanten in de eerste plaats informatieconsumenten zijn. De meest succesvolle strategie om websitebezoekers in klanten om te toveren, is om er eerst informatieconsumenten van te maken.

In haar boek De Zen van Social Media Marketing ligt Shama Kabani de ACT-methodologie voor ‘social media marketing’ toe: ACT staat voor Aantrekken – Converteren – Transformeren.

ACT staat voor Aantrekken – Converteren – Transformeren.

A staat voor Aantrekken. U wilt de aandacht trekken. Praktisch gezien betekent dit het aantrekken van verkeer naar uw website en naar uw activiteiten op de sociale media. Het spreekt vanzelf dat u actief moet zijn op sociale media, als u die sociale media wilt aanwenden als een kanaal om bezoekers aan te trekken.

C is voor Converteren. Er is sprake van een conversie wanneer u van een vreemdeling een informatieconsument of een klant kan maken. Zoals boven uiteengezet werd, is er een verschil tussen beide. Door een bezoeker van een website of sociale media te converteren in een informatieconsument, creëert u een band met hem of haar. Na verloop van tijd vergroot de kans dat iemand die regelmatig inhoud consumeert, een klant wordt, mits u kwalitatief hoogstaande inhoud aanbiedt. Hoe meer er op het spel staat, hoe langer dit duurt. Dit betekent dat u constant inspanningen moet blijven leveren om mensen te converteren naar consumenten en klanten. Sociale Media zijn een ideaal hulpmiddel om van vreemden informatieconsumenten te maken.

T staat voor Transformeren. Transformatie is wanneer uw successen uit het heden en het verleden magnetische aantrekkingskrachten worden voor nieuwe potentiële klanten en consumenten. In een vorig artikel ontdekten we dat veel mensen die online op zoek gaan naar een advocaat referenties en recensies van bestaande klanten belangrijk vinden. Dergelijke recensies en referenties helpen om nieuwe consumenten en klanten aan te trekken, en te converteren. Sociale media vormen in dit proces een belangrijk platform waar uw bestaande klanten uw diensten kunnen aanbevelen.

Als een content provider, moet u alles wat u online plaatst bekijken in functie van de drie aspecten van de ACT-methodologie: Hoe helpt wat ik publiceer me bij het aantrekken, converteren of transformeren van consumenten en klanten? Hetzelfde geldt ook voor de drieledige aanpak van cultivering, een aangepast aanbod, en het engageren met de nieuwe juridische consumenten: dat moet telkens gebeuren met het aantrekken, converteren of transformeren van consumenten en klanten als doel.

Sociale media zijn bij uitstek geschikt om de nieuwe juridische consumenten te cultiveren en met hen te engageren. Media zoals LinkedIn, Facebook, Google + of Twitter, zijn bijvoorbeeld ideale platformen om advies te verlenen, of aan discussies deel te nemen. Als u uw expertise tentoon wilt spreiden, is een blog op uw website niet de enige manier om vakkundige artikelen te publiceren. Sociale media zoals LinkedIn, Facebook, Twitter, Google + bieden dezelfde mogelijkheid, maar spreken vaak een ander publiek aan.

Samengevat, sociale media hebben een rol te spelen in het aantrekken en het transformeren van nieuwe consumenten en klanten, en ze zijn van cruciaal belang in het omzetten van vreemden in informatieconsumenten. Zij bieden een platform om de nieuwe juridische consumenten te cultiveren en met hen te engageren.

Op zoek naar meer artikels betreffende de veranderende juridische markt?

Bronnen:

Shama Kabani, The Zen of Social Media Marketing: An Easier Way to Build Credibility, Generate Buzz, and Increase Revenue, Benbella Books, 2013.
Nika Kabiri, Sink or swim: How to adapt to the New Legal Consumer, 27 April 2016, avvo.com; go.avvo.com/new-legal-consumer-download
Stephen Furnari, Understanding the new legal consumer, lawfirmsuites.com/2016/06/understanding-the-new-legal-consumer-infographic/

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen
Advocaat
Ondernemingsrecht Strafrecht
0 - 3 jaar
Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
3 - 7 jaar
West-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.