Uit de voorgaande artikels in deze reeks is gebleken dat het cruciaal is om doordachte exitstrategieën te bespreken en vast te leggen, statutair dan wel contractueel tussen (bepaalde van) de aandeelhouders onderling. We leerden dat een individuele exit, waaronder de verkoop van aandelen, de uittreding lastens het vennootschapsvermogen of aan- en verkoopopties, verschillende moeilijkheden met zich kan meebrengen. Naast deze individuele exitstrategieën kan echter ook worden nagedacht over een gezamenlijke exit of joint exit.
Gezamenlijke exit
Een gezamenlijke exit kan voordelen bieden. Zo kan bijvoorbeeld een hogere waardering worden beoogd voor de aandelen. Een koper zal immers geneigd zijn een hogere waardering te aanvaarden voor de volledige controle over de vennootschap, dan enkel voor een deel ervan. Ook is een verkoop mogelijk enkel aan de orde als alle aandelen worden verkocht, en niet slechts een deel, waarvoor geen koper wordt gevonden.
Een volgplicht (zoals uiteengezet in deel 1 van deze reeks) kan een gezamenlijke verkoop tot gevolg hebben, maar dit is typisch enkel bedongen voor een meerderheidsaandeelhouder met een vaak hoge participatie (75% of meer).
De gezamenlijke exitprocedure is dan een alternatief voor alle andere situaties. Hierbij maken de aandeelhouders de afspraak om, vanaf een bepaald ogenblik, samen te werken aan de verkoop van het bedrijf. Dergelijke afspraken komen geregeld voor in een private equity of venture capital investering context, maar kunnen evenzeer nuttig zijn in andere vennootschappen.
Bij het uitwerken van een gezamenlijke exitstrategie is het belangrijk op voorhand de toekomstperspectieven van de partners in kaart te brengen: hebben de aandeelhouders de intentie om op korte termijn te vertrekken, of is de focus meer gericht op een middellange termijn of zelfs op lange termijn? Op welke manier wensen de aandeelhouders de bedrijfswaarde te verzilveren?
Concrete afspraken
De afspraken, voorwaarden en modaliteiten van een potentiële (gezamenlijke) exit kunnen door de aandeelhouders conventioneel worden geconcretiseerd, veelal in een aandeelhoudersovereenkomst. Daarin moet worden nagedacht over bijvoorbeeld volgende zaken:
- Welke vorm zal de exit aannemen? Zal de exit plaatsvinden door middel van een gewone verkoop (trade sale) van (een substantieel deel van) de vennootschap aan een andere speler in de markt of aan een investeringsfonds? Of gebeurt de exit via een initial public offering (IPO) waarbij de aandelen worden aangeboden aan het publiek via beursnotering? Als dit bij het aangaan van de aandeelhoudersovereenkomst nog niet beslist is, wordt typisch voorzien dat dit nog tussen partijen, met advies van een M&A broker of zakenkantoor, nog zal worden afgesproken.
- Wanneer beogen partijen een exit? Partijen kunnen vooraf al bepalen (vanaf) wanneer zij rond de tafel zullen zitten om een exit- of verkoopproces te starten. Dit kan bijvoorbeeld zijn na een vooraf bepaalde periode of wanneer bepaalde voorwaarden zijn voldaan, zoals het behalen van een bepaalde omzet of andere resultaten waaruit blijkt dat de vennootschap is uitgegroeid tot een verkoopwaardig bedrijf. Of na de groei van de groep via de aankoop van andere bedrijven.
- Wie kan beslissen of de exit zal plaatsvinden? Partijen kunnen afspreken dat een exit pas zal doorgaan indien een bepaalde meerderheid van de aandeelhouders daarmee instemt.
- Hoe zal de vennootschap worden gewaardeerd bij een exit en hoe zal de prijs worden bepaald? Het kan hierbij nuttig zijn reeds op voorhand na te denken over mogelijke waarderingen.
- Hoe de exit zal worden geïmplementeerd? Er kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat een tussenpersoon, zoals een M&A broker of zakenbank, zal worden aangesteld om de exit te begeleiden. Partijen kunnen afspraken maken over welke capaciteiten dergelijke tussenpersoon moet beschikken, wie deze tussenpersoon kan aanstellen, hoeveel tijd de tussenpersoon heeft om een exit te voltooien, etc.;
- Tot slot kunnen uiteraard ook verschillende alternatieve scenario’s worden uitgewerkt. Wat indien een joint exit niet mogelijk is? Wat indien er intern interesse is om de vennootschap verder te zetten, bv. door een aandeelhouder, het management of werknemers?
Conclusie
Indien u met een (zaken)partner in zee wenst te gaan, kan het nuttig zijn om vooraf al een exit scenario te bespreken en dit contractueel uit te werken. Zo bent u zeker dat u en uw partner dezelfde toekomstvisie hebben en alle neuzen dezelfde kant op wijzen.
Lees hierover ook:
0 reacties