Zodra een huurcontract is opgesteld en ondertekend, is het cruciaal om dit tijdig te registreren. Dit is niet alleen een wettelijke verplichting, maar biedt ook belangrijke voordelen voor zowel de huurder als de verhuurder. Helaas wordt deze verplichting in de praktijk niet altijd nageleefd.
Waarom registratie?
De registratie van een huurcontract zorgt ervoor dat het contract een vaste datum krijgt. Dit maakt de afspraken bindend, niet alleen voor de huurder en verhuurder, maar ook voor derde partijen. Zo kan het contract niet zomaar meer worden betwist.
Bescherming voor beide partijen
Een geregistreerd huurcontract biedt de huurder extra bescherming, bijvoorbeeld bij verkoop van de verhuurde woning. Zonder een specifiek uitzettingsbeding in het contract, kan de nieuwe eigenaar de huurder niet zomaar uitzetten.
Voor woninghuurcontracten geldt bovendien dat de huur ook zonder registratie tegenstelbaar is aan de koper van de woning, die bijgevolg het bestaande huurcontract moet respecteren. Op de verkoper-verhuurder rust wel een informatieplicht over de verhuring ten opzichte van de koper van de verhuurde woning.
Daarnaast heeft registratie fiscale gevolgen. Wanneer de verhuurde woning gedeeltelijk voor andere doeleinden wordt gebruikt, zoals voor een kantoor, worden de huurinkomsten van de verhuurder gesplitst belast. Een deel van de huur wordt dan op basis van het kadastraal inkomen (KI) belast, en een ander deel als netto-huurinkomsten. Zonder registratie worden de volledige netto-huurinkomsten in de personenbelasting belast.
Registratie van het woninghuurcontract kan de verhuurder ook beschermen tegen een eventuele naheffing in de personenbelasting, indien de huurder het pand gedeeltelijk voor zijn beroepsactiviteit gebruikt en kosten in aftrek zou willen brengen. Dergelijke aftrek is immers niet mogelijk als het gaat om een kosteloos geregistreerd huurcontract.
Formaliteiten en sancties
De verhuurder van een woning die uitsluitend voor bewoning wordt gebruikt, is verplicht om het huurcontract binnen twee maanden na ondertekening te registreren. Bij tijdige registratie is dit gratis. Wordt de registratie te laat uitgevoerd, dan kan de verhuurder een boete krijgen. Bovendien kan de huurder in dat geval zonder opzegtermijn of -vergoeding de woning verlaten, mits hij de verhuurder hierover informeert.
Bij andere huurcontracten, zoals handelshuur of de huur van een loods of magazijn, geldt een registratieplicht binnen vier maanden na ondertekening, door de verhuurder of huurder. Voor deze contracten geldt een registratiebelasting van 0,2% van de totale huurprijs, verhoogd met de lasten (onderhoudskosten, onroerende voorheffing, …) die voor de duur van het contract ten laste van de huurder liggen, met een minimumbedrag van 50 euro. Ook hier kan laattijdige registratie leiden tot een boete, die in principe gelijk is aan de ontdoken registratiebelasting, en waarvoor beide partijen aansprakelijk zijn.
Hoe registreren?
Het huurcontract moet worden geregistreerd op het kantoor Rechtszekerheid (het vroegere registratiekantoor) dat bevoegd is voor de plaats waar het verhuurde goed zich bevindt. Dit kan per post of online via de toepassing MyRent.
Mireille Degezelle en Kim Jonckheere – Vandelanotte
0 reacties