Op 1 januari 2025 is het nieuwe Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek over buitencontractuele aansprakelijkheid in werking getreden. Dit nieuwe boek bevat enerzijds bevestigingen van bestaand recht, maar voert ook enkele belangrijke wijzigingen in. Eén van de meest opvallende veranderingen betreft de uitbreiding van de aansprakelijkheid van ‘hulppersonen’.
Wat is er veranderd aan de aansprakelijkheid van hulppersonen?
Hulppersonen – zoals onderaannemers, zelfstandige dienstverleners en werknemers – kunnen nu rechtstreeks buitencontractueel aansprakelijk worden gesteld door de opdrachtgever van hun werkgever of opdrachtnemer. Waar een klant vroeger enkel de opdrachtnemer aansprakelijk kon stellen, opent deze wijziging de deur naar directe aansprakelijkheid van hulppersonen bij fouten.
Voordelen van de nieuwe regeling
Rechtstreeks verhaal op de verantwoordelijke partij
Bouwheren kunnen bijvoorbeeld direct de onderaannemer aanspreken die een fout heeft gemaakt, zonder tussenkomst van de hoofdaannemer. Dit is met name waardevol wanneer de hoofdaannemer failliet gaat.
Snellere en efficiëntere afhandeling van geschillen
Neem een situatie waarin een transportbedrijf een voertuig laat repareren bij een garage, maar een fout in de reparatie leidt tot schade bij een klant van het transportbedrijf. Voorheen moest de klant via het transportbedrijf handelen; nu kan hij zich rechtstreeks tot de garage wenden. Dit bespaart tijd en voorkomt onnodige administratieve tussenstappen.
Mogelijke nadelen en risico’s
De gewijzigde regelgeving brengt echter ook risico’s met zich mee. Werknemers en zelfstandige hulppersonen lopen nu het gevaar rechtstreeks aansprakelijk te worden gesteld, wat ingrijpende gevolgen kan hebben voor hen. Gelukkig biedt de wet mogelijkheden om deze risico’s contractueel te beperken.
Hoe kun je deze nieuwe aansprakelijkheid vermijden?
De sleutel tot het beperken van deze aansprakelijkheid ligt in het gebruik van contractuele vrijwaringen. Dankzij het principe van contractsvrijheid kunnen partijen expliciet overeenkomen dat de quasi-immuniteit van toepassing blijft, zoals onder het oude recht.
Beperkingen van contractuele afspraken
In praktijk is het echter niet altijd eenvoudig om de aansprakelijkheid contractueel uit te sluiten, omdat er niet altijd formele schriftelijke afspraken worden gemaakt. Aansprakelijkheid kan alleen worden beperkt als er een schriftelijk bewijs is.
Algemene voorwaarden als oplossing
Een goede set algemene voorwaarden biedt een praktische oplossing. Hiermee kunnen partijen schriftelijke afspraken maken zonder dat dit de onderhandelingen of de zakenrelatie te complex of formeel maakt.
Met aangepaste algemene voorwaarden kun je voorkomen dat hulppersonen rechtstreeks aansprakelijk worden gesteld. Het is daarbij essentieel dat:
- de algemene voorwaarden correct en tijdig ter kennis worden gebracht
- de algemene voorwaarden expliciet worden aanvaard.
Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan, fungeren de algemene voorwaarden als schriftelijk bewijs van de afspraken tussen partijen. Lees hier meer over de tegenstelbaarheid van algemene voorwaarden verwijzen.
Tip: laat je algemene voorwaarden controleren
Het aanpassen van algemene voorwaarden is een relatief eenvoudige en efficiënte manier om de risico’s van het nieuwe Boek 6 te beperken. Bovendien is het belangrijk om deze voorwaarden regelmatig te updaten, aangezien ook andere relevante regelgeving – zoals nieuwe regels voor het invorderen van onbetaalde facturen door consumenten sinds 1 december 2023 – impact kan hebben.
Onze specialisten staan klaar om je algemene voorwaarden te controleren en waar nodig aan te passen. Zo zorg je ervoor dat je volledig voorbereid bent op de implicaties van het nieuwe juridische kader.
Charlotte Humblet, Advisor Legal – Vandelanotte
0 reacties