Het beroepsgeheim vormt een belangrijke hoeksteen in de relatie tussen het bedrijf en de jurist. De jurist moet immers in alle eerlijkheid aan het bedrijf meedelen of het alles wel volgens de regels doet en of er op een gezonde basis gewerkt wordt. En dat bedrijf wil vervolgens niet dat deze informatie zomaar op straat gegooid wordt.
Het beroepsgeheim, ook wel legal privilege genoemd, is heel belangrijk voor de bedrijfsjurist om zijn job efficiënt te kunnen uitvoeren. In de eerste plaats heeft de jurist een maatschappelijke functie waar te nemen. Het is de rol van de bedrijfsjurist om rechtuit te kunnen spreken en er zo voor te zorgen dat zijn onderneming op een ethisch verantwoorde manier zaken doet en dat hij speelt volgens de regels.
Open conversatie
Maar tegenwoordig zijn die regels zodanig complex geworden – er is zeer veel regulering op verschillende niveaus: regionaal, federaal en Europees –, dat het voor een onderneming zeer complex wordt om te weten: “Doe ik het nu goed? Speel ik eigenlijk volgens de regels, ja dan neen?” Het antwoord op die vraag wil je graag binnen het bedrijf houden.
Als men bij de dokter langsgaat en vraagt: “Ben ik ziek of niet? Ben ik in orde?” en het antwoord zou op straat gegooid worden, dat zou niet kunnen. Wel, ook voor de bestuurders van een bedrijf is het belangrijk om op een open manier te converseren met de bedrijfsjuristen om te bekijken: “Zijn we goed bezig? Zijn we gezond bezig? Doen we wat we moeten doen?” zonder dat wat de bedrijfsjurist adviseert of zegt tegen de onderneming kan gebruikt worden.
Bekijk hieronder het volledige interview van ondervoorzitter Els Steen over het beroepsgeheim:
0 reacties