In de muren van onze kantoren waart een onzichtbaar spook: het spook van ongelijkwaardigheid. Ongrijpbaar beïnvloedt het al onze interacties. Ontastbaar ondermijnt het onze inspanningen op het gebied van diversiteit en inclusie en stuurt het het gedrag van onze teamleden.
Om een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich gewaardeerd voelt, gehoord wordt en kan floreren, moeten we dit spook leren begrijpen.
Als we niet bewust een inclusieve cultuur ontwikkelen, bepaalde mensen zich onvermijdelijk buitengesloten zullen voelen.
Uitsluiting versus inclusie
Als we geen inclusieve cultuur hebben, hebben we een exclusieve cultuur. Zo simpel is het. Een exclusieve cultuur sluit mensen uit. Jammer genoeg hebben we ook positieve associaties met het woord ‘exclusief’ (exclusieve gadgets, auto’s, … en stiekem horen we allemaal graag bij dat exclusieve clubje), maar in een bedrijfscontext heeft een cultuur van uitsluiting enorme implicaties.
Dit betekent dat als we niet bewust een inclusieve cultuur ontwikkelen, bepaalde mensen zich onvermijdelijk buitengesloten zullen voelen.
Om op weg te gaan naar een inclusieve werkomgeving moeten we de exclusieve aard van een cultuur blootleggen. Het spook huist in de schaduwen van onze wervingspraktijken, promoties en meer in het algemeen in onze interacties.
Laten we eens inzoomen op onze teams:
- Hoe zien ze eruit op verschillende niveaus binnen de organisatie?
- Welke stappen ondernemen we actief om onze vooroordelen aan te pakken? We hebben ze allemaal, dus als we ze niet aanpakken, beïnvloeden ze ons besluitvormingsproces.
Lastige gesprekken voeren
Medewerkers aanmoedigen om hun ervaringen te delen zonder angst voor oordeel zorgt ervoor dat de ware impact van het spook kan worden blootgelegd.
![inclusie](https://images.storychief.com/account_22315/pexels-christina-morillo-1181712_c0387d0da6d08ba6c7544b17e792bbd8_800.jpg)
Om het te verdrijven, zijn authentieke en open nieuwsgierige gesprekken onvermijdelijk. Leidende vragen kunnen zijn:
- Heb je je ooit buitengesloten gevoeld op de werkplek?
- Welke aspecten van onze cultuur hebben hieraan bijgedragen?
- Heb je het gevoel dat je gehoord en gerespecteerd wordt?
Anonieme enquêtes
Het uitvoeren van anonieme enquêtes voor eerlijke feedback is een ander middel.
Hoe groter de impact van het spook, hoe minder eerlijk mensen dergelijke vragen zullen beantwoorden. Anonimiteit is essentieel en moet gewaarborgd blijven.
We hebben allemaal wel eens die zogenaamd ‘anonieme’ enquêtes gekregen waarbij de eerste vraag het invullen van onze naam is. Zo moet het dus niet. Dat ondermijnt de vertrouwelijkheid en mensen zullen daardoor sociaal wenselijke antwoorden geven in plaats van eerlijk te reageren. Feedback verzamelen op die manier heeft dan ook geen zin, integendeel. Hoe groter de impact van het spook, hoe minder eerlijk mensen dergelijke vragen zullen beantwoorden. Anonimiteit is essentieel en moet gewaarborgd blijven.
Bedrijfscultuur is de onzichtbare kracht die vaak ongelijkwaardigheid in stand houdt. Onbewuste vooroordelen en onuitgesproken normen kunnen onbedoeld bepaalde individuen marginaliseren.
Conclusie: inclusie krachtdadig aanpakken
Het verdrijven van het spook van ongelijkwaardigheid vereist een onwrikbare toewijding van organisaties. Alleen door dit spook te erkennen en aan te pakken, kunnen we een echt inclusieve en transformerende werkomgeving creëren waarin elke medewerker kan gedijen.
Lees van Eve Vlemincx ook:
0 reacties