Veel advocaten en bedrijfsjuristen gruwelen van hun ‘corporate housekeeping’: vennootschapsbeheer en ‘legal compliance’ zijn nu eenmaal tijdrovende administratieve klussen. Denk maar aan die bijna onophoudelijke stroom van e-mails en documenten over statuten, aandeelhoudersstructuren en -overeenkomsten, bestuursmandaten … Verder vergen ook commerciële en andere contracten veel tijd en energie qua redactie en accuraat beheer.
“Die workflow moet efficiënter kunnen,” dacht de gewezen Brusselse advocaat Maarten Poulussen. In juli 2015 richtte hij daarom Corporify op, samen met huidig CTO Andy Kellens en Lemon Companies uit Kontich, een IT-bureau dat gespecialiseerd is in software development. “Naarmate zakendoen digitaliseert, moeten de juridische oplossingen die trend ook volgen,” voegt Poulussen toe.
Legal data software
Software bood natuurlijk al veel toegevoegde waarde voor de interne werking van diverse bedrijven. Maar samen zochten de oprichters naar een softwareapplicatie om ook het beheer van die legal data in de bedrijven te vereenvoudigen en om de data zelf sneller en accurater te kunnen gebruiken.
Corporify heeft de tijdsgeest alleszins mee: advocaten kunnen het zich niet langer permitteren om hun juridische diensten op een traditionele ‘manuele’ manier te verlenen. De druk op uurtje-factuurtje neemt toe, de juridische sector moet dus meer opschuiven naar een vaste prijs per dienst. Dat is een enorme incentive om efficiënter te werken. Ook bedrijfsjuristen zien hun administratief takenpakket al maar toenemen. Ook zij zijn vragende partij voor meer professionalisering.
Beheersplatform
In 2017 lanceerde Corporify zijn eerste volwaardig product, perfect bruikbaar bij zowel juridische kantoren als individuele bedrijven. “Corporify biedt een beveiligd platform om juridische bedrijfsgegevens zoals corporate documenten, aandeelhoudersregisters, mandaten en contracten op een accurate en betrouwbare wijze te beheren.” Verrichtingen met juridische gegevens (zoals bijvoorbeeld aandelenverrichtingen) worden beveiligd via de ketenbeheertechnologie blockchain. Accurate legal data en documenten worden van overal toegankelijk op één centrale plaats, wat op zich al een aanzienlijke tijdbesparing betekent in de dagelijkse werkzaamheden van menig legal professional.
Tekstredactie
Daarnaast worden legal data ook gebruikt voor automatisatietoepassingen en kan de gebruiker feitelijke gegevens automatisch laten invullen in diverse gedigitaliseerde standaarddocumenten: “Onze applicatie interageert met de document building tool ContractPlus en automatiseert de inhoudelijke redactie van tal van vennootschapsdocumenten. Onze templates kunnen rechtsregels laten doorwerken in de totstandkoming van juridische documenten. Dat resulteert niet alleen in ‘auto-compliance’ maar ook in aanzienlijke tijdswinsten bij de opmaak ervan.” Ook nieuw is de mogelijkheid tot e-signing van documenten: “Tegen de zomer maken we het mogelijk om rechtsgeldig digitaal documenten te ondertekenen.” Dat moet opnieuw veel administratie uitsparen.
Doelgroepen
“We richten ons enerzijds tot bedrijven, holdings en groepsstructuren om hun corporate housekeeping te optimaliseren en futureproof te maken. Quick en Burger King zijn onze eerste referenties. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van ons digitaal aandeelhouders- en mandatenregister, onze contractmanagementmodule en onze automatische documentgeneratie.
Anderzijds mikken we met onze ‘Corporate Housekeeping as a Service’-formule ook op corporate service providers als advocaten en accountants. Vanuit onze applicatie kunnen zij enerzijds hun interne werkzaamheden efficiënter en rendabeler maken en anderzijds innoveren met digitale dienstverlening naar hun cliënten.”
“We hebben het pakket eerst in eigen land gelanceerd, voor het Belgische recht. Uiteraard willen we dit later ook in meerdere Europese landen uitrollen. Intussen kunnen we Belgische bedrijven met vennootschappen in andere landen ook al helpen.”
Feedback
“De focus voor onze applicatie ligt nu volledig op de “go to market” naar zowel corporate service providers als bedrijfsjuristen. Deze markt is in volle verandering: het is bijzonder moeilijk projecties te maken. We mogen dus ook niet te fel vooruit lopen. Onze verdere ontwikkeling zal afhangen van de feedback van onze klanten en hun reële behoeftes. De eindgebruiker mag mee aan het stuur zitten!”
Lean legal
Corporify hanteert de slogan ‘Lean legal’: “Alles moet vandaag ‘lean’ zijn, maar de legal workflow is het nog allesbehalve. We hanteren de lean-methodologie om onnodige fricties en ‘ruis’ in juridische werkprocessen te elimineren en deze processen stelselmatig te verbeteren. ‘Simplicity is the ultimate sophistication’.” Deze slagzin gebruikt Maarten Poulussen overigens als interne leidraad en permanente uitdaging.
Legaltech?
“Laten we vooral de ‘legal’ uit ‘legaltech’ niet vergeten! Vaak zie je dat de nadruk nogal sterk op tech-aspecten wordt gelegd en te weinig op de inhoudelijke juridische aspecten zelf. Blockchain, AI en dergelijke bieden heel wat mogelijkheden, maar uiteindelijk gaat het om concrete toepassingen met reële toegevoegde waarde voor de eindgebruiker-jurist.” Aan Corporify zal het niet liggen. Deze startup werd vorig jaar al opgemerkt door de jury van Trends Legal Awards, die het bedrijf opnam in de shortlist van vier finalisten voor de best practices in legal tech.
Meer info op de recent totaal vernieuwde website https://www.corporify.com
Geschreven door Philip Verhaeghe
0 reacties