Niet meer in staat om zelf je zaken te regelen? Wat bij een zware ziekte of dementie? Hoe kan je hierop anticiperen? Onze host Mieke Dumont praat erover met notaris Joni Soutaer en Prof. dr. Wim Distelmans. In de eerste aflevering: zorgplanning.
Beluister de eerste aflevering van de nieuwe reeks “Zeg es notaris” over de voorbereiding van je oude dag nu via Spotify.
“Over palliatieve zorg is er nog zo’n groot taboe. Mensen vereenzelvigen onterecht palliatieve zorg met terminale zorg. Terminale zorg met doodgaan… Niemand wil doodgaan, en dus wil niemand palliatieve zorg. In het eindstadium van hun ziekte zeggen mensen dan “Had ik het vroeger gevraagd, dan had ik minder miserie gehad." Dat is zo jammer".
Notaris Joni Soutaer en Prof. Dr. Wim Distelmans bespreken het belang van voorafgaande zorgplanning, via een zorgvolmacht en de voorafgaande wilsverklaringen, en maken komaf met een paar belangrijke misverstanden.
Wat is zorgplanning?
In een ideaal scenario worden we als patiënt zoveel mogelijk betrokken bij het bepalen van ons lot, maar niemand kan de toekomst voorspellen en niemand kan garanderen dat we steeds in staat zullen zijn om zelf beslissingen te nemen over ons levenseinde. Toch is hierop anticiperen mogelijk aan de hand van voorafgaande wilsverklaringen. Naast successieplanning, bestaat er dus ook zoiets als zorgplanning. Daarbij wordt niet het vermogensbeheer van een persoon op de voorgrond geplaatst, maar wel de persoonlijke zorg van de persoon.
Meer lezen over de zorgvolmacht?
0 reacties