4 dec 2020 | Civil Law & Litigation

Je woning verkopen in coronatijden: wat met een ongeldig EPC?

Door Notaris.be

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Jurist
Arbeidsrecht Gerechtelijk recht Publiek recht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 04/12/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Sinds 30 oktober zijn de coronamaatregelen weer verstrengd. Dit heeft ook gevolgen voor het ogenblik waarop de verkoper van een woning het zogenaamde energieprestatiecertificaat (EPC) moet overdragen aan de koper. Tot 17 januari 2021 kan hij daarmee wachten tot op het ogenblik dat de koopakte voor de notaris wordt getekend. Hij moet het EPC niet al voorleggen van zodra hij de woning te koop stelt.  Voor verhuurders geldt deze coronaversoepeling niet. Zij moeten over een EPC beschikken vanaf het moment dat ze een woning te huur aanbieden.

Wat is een EPC?

Een EPC (energieprestatiecertificaat) is een document dat kopers en huurders informeert over de energiezuinigheid van een gebouw. Dankzij een label en een energiescore krijgen kopers en huurders in één oogopslag een beeld van de energetische toestand van de woning.

Omdat een EPC voor kopers en huurders een belangrijk gegeven is, moet zo’n attest altijd aanwezig zijn bij het te koop of te huur stellen van een woning. Zo weten potentiële kopers en huurders meteen hoe energiezuinig een woning is. Reden waarom de energiescore van een woning in normale tijden ook in de advertenties moet zijn vermeld.

Bij de verkoop van een woning draagt de verkoper het EPC over aan de koper. Bij het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst wordt een kopie van een geldig EPC aan de huurder ter beschikking gesteld.

Tijdelijke verschuiving van de verplichting bij verkoop

Omdat de huisbezichtigingen door de coronacrisis alleen nog kunnen doorgaan onder strikte voorwaarden en om meer ademruimte te geven aan energiedeskundigen en verkopers, geldt een tijdelijke versoepeling van de EPC-verplichting.

Net zoals bij de eerste coronagolf, wordt de verplichting om het EPC voor te leggen tijdelijk verschoven naar het moment van het verlijden van de akte. Het volstaat dus dat de verkoper het EPC aan de kopers overhandigt op het ogenblik dat de akte voor de notaris wordt getekend. Deze maatregel geldt voor de periode van 20 maart 2020 tot en met 17 januari 2021. Tijdens die periode is het toegelaten om in commerciële advertenties geen label, kengetal, adres of certificaatnummer te vermelden als er nog geen EPC beschikbaar is.

Is bij het onderteken van de notariële akte nog geen EPC aanwezig, dan moet de notaris dit melden aan het Vlaamse Energieagentschap.

Maatregel geldt niet bij verhuur!

Bij de verhuur van een woning geldt de maatregel niet. Dat betekent concreet dat een verhuurder vandaag een EPC moet voorzien van zodra de woning te huur wordt aangeboden via advertenties, op een website of via een andere bekendmaking.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Jurist
Arbeidsrecht Gerechtelijk recht Publiek recht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.