Wat er de laatste tijd gebeurt op onze snelwegparkings is bijzonder verontrustend. Zowel het blinde geweld als de levensgevaarlijke vluchtpogingen. Gewonden en zelfs dodelijke slachtoffers zoals afgelopen week mogen we nooit aanvaarden en vragen een doortastende aanpak. Bij elk mensenleven dat verloren gaat moeten we stilstaan, en ook de chauffeurs en omwonenden die getroffen worden bescherming bieden.
Justitie zet dan ook veel middelen in om het probleem aan de kern aan te pakken. Een samenwerking met de bankensector zal de geldstromen van smokkelaars sneller aan het licht brengen. Zo treffen we deze criminelen waar ze het voelen en kunnen we hen sneller vervolgen.
Mensensmokkel is een ernstig misdrijf. Parket en politie laten dan ook niet na om de smokkelaars op te sporen, te vervolgen en te veroordelen. Een referentiemagistraat per gerechtelijk arrondissement coördineert samen met de politie de acties tegen deze mensensmokkelaars. Met succes, want in 2015 waren er 90 veroordelingen, in 2016 waren dat er 127. Ook op dit moment lopen nog enkele onderzoeken. In 2016 zijn er 395 zaken van mensensmokkel bij de correctionele rechtbanken binnengekomen.
Justitie zorgt bovendien niet enkel voor de coördinatie aan het begin van het onderzoek en de veroordeling op het einde, maar pakt het probleem van mensensmokkel ook aan bij de bron. Een samenwerking met de bankensector en Febelfin moet ervoor zorgen dat banken sneller geldstromen van smokkelaars melden aan Justitie. Het opsporen en het traceren van geldstromen is namelijk van essentieel belang om de criminele organisaties te vervolgen. We kunnen niet toelaten dat criminelen geld verdienen met deze drieste praktijken en mensenlevens in gevaar brengen.
En ook op internationaal niveau strijdt Justitie tegen mensensmokkel. Ons land vormt al twee jaar samen met Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een taskforce. Samen werken we met succes aan gerechtelijke onderzoeken over de grenzen heen. Die samenwerking is complementair met de bestaande akkoorden van het Federaal Parket met de parketten in Roemenië, Albanië, Bulgarije, Moldavië, Rusland, Servië en Oekraïne. Mensensmokkelaars kennen geen grenzen, maar door deze samenwerkingen zitten we hen in verschillende landen op de hielen.
Koen Geens, Minister van Justitie
Dit artikel werd op 6 februari gepubliceerd in De Week van Geens.
0 reacties