Hoewel het misschien nog iets te vroeg is voor onze nieuwjaarswensen, wensen wij u in 2019 alvast wél heel wat groei. De jaarwissel is voor heel wat ondernemers namelijk het moment om de doelstellingen en ambities even onder de loep te nemen. Misschien wilt u de stap naar het buitenland zetten of wilt u groeien door te innoveren en daarmee een volledig nieuwe markt aansnijden?
Wat uw plannen ook mogen zijn, ook in 2019 zijn er heel wat subsidies beschikbaar voor bedrijven die willen groeien, zoals de kmo-groeisubsidie. Deze subsidie is er voor bedrijven die een strategische groeisprong willen maken. Als groeibedrijf krijgt u een extra duwtje in de rug om uw ambities waar te maken. De subsidies kunnen in dit geval oplopen tot 50.000 euro. En laat dat misschien net het duwtje zijn dat u nodig heeft om de stap te zetten?
Welke kosten komen in aanmerking?
De steun wordt onderverdeeld in twee verschillende onderdelen, waarbij ook een combinatie van beide mogelijk is. U kunt uiteraard ook steun aanvragen voor één onderdeel en later het dossier uitbreiden met het andere onderdeel. In principe kunt u voor elke vennootschap één groeisubsidie per jaar aanvragen. De steun wordt als volgt verdeeld:
- Advies van (een) externe dienstverlener(s): 50 procent op de kost van de dienstverlener en dit tot max. 25.000 euro.
- Aanwerving van een strategische medewerker: 50 procent steun op het bruto jaarloon en dit tot max. 25.000 euro.
Wanneer moet u de subsidie aanvragen?
Het is belangrijk om de aanvraag zo snel mogelijk in te dienen. Dat betekent dat u nog vóór het opstarten van het advies of de aanwerving van een strategisch medewerker uw aanvraag moet indienen. De arbeidsovereenkomst kan dus ook pas na de aanvraag van start gaan.
Belangrijke kenmerken van de kmo-groeisubsidie
In tegenstelling tot de kmo-portefeuille, moet de adviesverlener bij de aanvraag van de kmo-groeisubsidie niet erkend zijn. Iedereen kan dus de rol van adviseur op zich nemen. De enige voorwaarde is dat deze persoon niet exclusief voor uw bedrijf werkt en dat de nodige expertise kan worden voorgelegd.
De kmo-groeisubsidie vraagt u alleen aan voor nieuwe profielen en dus niet voor een vervanging. Het is belangrijk dat de persoon die u aanwerft, kennis heeft die u nog niet in huis heeft.
Ten slotte moet u er steeds voor zorgen dat het strategisch advies afgebakend is in de tijd en dat het duidelijk in stappen kan worden omschreven.
Wie komt in aanmerking voor de subsidie?
De subsidie kan worden aangevraagd door elke kmo uit de privésector met een zetel in het Vlaamse Gewest die voldoende ambitie heeft om te groeien:
- Een bedrijf heeft een R&D-manager nodig om verder te innoveren en nieuwe producten te ontwikkelen voor nieuwe markten. Daarnaast is er een logistieke oefening nodig die ervoor zorgt dat ook grotere klanten beter bediend kunnen worden. Het bedrijf kon rekenen op 50.000 euro steun.
- Een bedrijf wil een volledig nieuwe activiteit uitbouwen en heeft daarvoor een manager nodig. De onderneming kreeg 25.000 euro steun.
- Voor verdere internationale expansie zoekt een onderneming een internationaal salesmanager. Daarnaast laat het bedrijf zich bijstaan om innovaties in de sector te zoeken en zich op nieuwe niches te richten. Hiervoor werd 50.000 euro aan steun vrijgemaakt.
Zelf zin om te groeien en van plan om strategische kennis in huis te halen? Neem dan contact op met uw accountmanager of met een van onze specialisten via subsidies@vdl.be.
Door Sofie Rapsaet
0 reacties