Loonkost kan zwaar doorwegen op een onderneming. Om daar aan tegemoet te komen heeft de fiscale wetgever verschillende uitzonderingen voorzien waarbij de werkgever wordt vrijgesteld van doorstorting van (een deel van) de bedrijfsvoorheffing. Titeca geeft wat meer duiding bij de verschillende mogelijkheden.
Onderzoek en ontwikkeling
Ben je als werkgever actief in onderzoek en ontwikkeling, dan kan je een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing verkrijgen en dit tot 80% van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing op de lonen van medewerkers die ingezet worden op onderzoek- en ontwikkelingsprojecten binnen je onderneming.
Wens je hiervan gebruik te maken, dan moet je rekening houden met volgende voorwaarden:
- De betrokken medewerkers moeten in de regel over een erkend diploma in de bètawetenschappen beschikken.
- Je moet de onderzoeksactiviteiten voorafgaandelijk aanmelden bij BELSPO (Belgian Science Policy Office of POD Wetenschapsbeleid). Dit moet je jaarlijks updaten.
- Je moet kunnen aantonen dat je onderzoeksactiviteiten verricht. Je moet dus een administratief dossier opbouwen en bijhouden met bewijsstukken die je op elk moment moet kunnen voorleggen bij een fiscale controle.
Opleiding van werknemers
De federale overheid wil werkgevers aanmoedigen om meer te investeren in de opleiding van hun werknemers dan wettelijk verplicht is. Daarom voerde ze een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing in van 11,75% van het totaal van de bezoldigingen van alle werknemers die minstens zes maanden in dienst zijn en opleidingen volgen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wil je van deze vrijstelling gebruik maken, dan zal je als werkgever onder andere aanwezigheidsregistraties moeten aanleggen en informatie over de gevolgde opleidingen moeten bijhouden.
De vrijstelling wordt geplafonneerd op 3.500 euro per werknemer.
Overuren
Er geldt een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overuren waarvoor het wettelijk overloon (20%, 50% of 100%) verschuldigd is, beperkt tot de eerste 130 overuren per jaar per werknemer (180 overuren voor de bouw, 360 overuren voor de horeca). Tot 30 juni 2023 geldt echter een uitbreiding voor de eerste 180 overuren. We raden aan een objectief tijdsregistratiesysteem op te zetten vooraleer je deze vrijstelling toepast.
De vrijstelling bedraagt momenteel:
- 32,19% van het brutoloon (dat als grondslag dient voor de berekening van het overloon) voor overuren waarop een toeslag van 20% verschuldigd is.
- 41,25% voor overuren waarop een toeslag van 50% of 100% verschuldigd is.
Ploegenarbeid
Onder bepaalde voorwaarden kan je als werkgever vrijgesteld worden van het doorstorten van een gedeelte van de bedrijfsvoorheffing dat je inhoudt op het loon van de werknemers die minstens één derde van hun arbeidstijd in een ploegensysteem werken.
Deze vrijstelling wordt berekend op het totale belastbare loon, inbegrepen de premies voor ploegenarbeid, en bedraagt:
- 22,8% voor gewone ploegenarbeiders.
- 18% voor arbeiders die in een ploegsysteem werken op werven in bouw en aanverwante sectoren.
- 25% voor arbeiders in een volcontinu arbeidssysteem.
Nachtarbeid
Onder bepaalde voorwaarden kan je vrijgesteld worden van het doorstorten van een gedeelte van de bedrijfsvoorheffing dat je inhoudt op het loon van de werknemers die minstens één derde van hun arbeidstijd werken tussen 20u en 6u.
Deze vrijstelling wordt berekend op het totale belastbare loon, inbegrepen de premies voor nachtarbeid, en bedraagt 22,8%.
Startende onderneming
Kleine vennootschappen die sinds ten hoogste 48 maanden zijn ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen kunnen 10% van de bedrijfsvoorheffing die ze inhouden op de bezoldigingen van hun werknemers niet doorstorten aan de fiscus. Dit percentage wordt verhoogd tot 20% voor microvennootschappen. Let op: de startende onderneming mag niet verbonden zijn met een onderneming die een gelijkaardige activiteit uitoefent.
Conclusie
De overheid voorziet dus heel wat mogelijkheden tot het vrijstellen van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Hou echter steeds voor ogen dat de toepassing van elke vrijstelling onderworpen is aan bepaalde voorwaarden die eigen zijn aan de toe te passen vrijstelling. Door een goed geactualiseerd dossier bij te houden, kunnen heel wat onaangename verrassingen vermeden worden.
Wens je een vrijstellingsdossier op te starten of te updaten, aarzel zeker niet om ons te contacteren. Wens je een gesprek over de juiste aanpak voor jouw onderneming? Maak dan hier een afspraak met onze pro experts!
Aaron Vervaeke, Fiscaal adviseur Titeca
Tom Decroos, Legal-HR adviseur Titeca
0 reacties