Heel wat Belgen doen vandaag al aan pensioensparen. Het kan echter interessant zijn om dat aan te vullen met het langetermijnsparen. In de zogenaamde derde pijler kunt u op deze manier op een fiscaal interessante manier een aanvullend pensioen opbouwen. Benieuwd of u in aanmerking komt? Wij zochten het voor u uit.
Waarom kiezen voor langetermijnsparen?
Stortingen onder het langetermijnsparen genieten een fiscaal voordeel van 30%. Op de zestigste verjaardag wordt het opgebouwde bedrag getaxeerd aan 10%. Dit betekent dat stortingen na zestig jaar vrijgesteld zijn van belastingen indien de polis werd opgestart vóór de leeftijd van vijfenvijftig jaar.
Voor wie is langetermijnsparen interessant?
Voor wie geniet van de woonbonus is de korf van het langetermijnsparen vaak gedeeltelijk of volledig benut. Omdat de woonbonus voor kredieten na 2019 echter is weggevallen, kan het voor die groep wel een interessante aanvulling zijn.
Ook voor personen die hun krediet al hebben afbetaald, kan het langetermijnsparen mogelijkheden bieden. Starten met langetermijnsparen kan namelijk tot de leeftijd van vierenzestig jaar, op voorwaarde dat de polis minstens tien jaar loopt. Het is dus ook mogelijk om de polis tot na de pensioendatum te laten doorlopen. Op die manier geniet u ook na uw pensioen nog fiscaal voordeel op de gestorte premies. Afhankelijk van uw inkomen na uw pensioen kan dit om een substantieel extra voordeel gaan.
Hoe kan ik aan langetermijnsparen doen?
In een polis langetermijnsparen kunt u kiezen voor kapitaalsgarantie, de zogenaamde tak 21, of voor beleggingsfondsen zonder kapitaalsgarantie, ook wel gekend als tak 23. Als begunstigde bij overlijden kunt u kiezen voor elke bloedverwant tot en met de tweede graad, bijvoorbeeld de kleinkinderen. Dankzij het bijhorende fiscale voordeel is het langetermijnsparen een zeer interessant alternatief voor andere spaarvormen zonder fiscaal voordeel.
Willem De Bock, Vandelanotte
0 reacties