15 nov 2018 | Expertise, Kantoor & beleid

Legal Techs verhogen de efficiëntie van advocaten

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 15/11/2018 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De laatste jaren zijn er heel wat start-ups en scale-ups opgericht die technologische toepassingen voor de juridische wereld ontwikkelen. Deze zogenaamde Legal Techs bieden heel wat opportuniteiten voor advocaten die hun interne processen en communicatie willen stroomlijnen.

Legal Techs in België

“In België zijn er naar schatting een vijftigtal jonge technische bedrijven die zich toespitsen op legal techs”, vertelt Omar Mohout. “Deze start-ups en scale-ups ontwikkelen nieuwe platformen, SaaS-oplossingen (Software as a service) en artificial intelligence (AI)-toepassingen om bepaalde processen binnen de juridische wereld te digitaliseren en te vereenvoudigen.”

De activiteiten van deze bedrijven zijn op te splitsen in een aantal categorieën:

  1. Juridische activiteiten vereenvoudigen en automatiseren

Een goed voorbeeld is het bedrijf Happy Flights uit Nevele, dat consumenten bijstaat bij het eisen van een vergoeding voor een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht door middel van een gedigitaliseerd proces. Indien nodig schakelen zij een advocaat in en starten ze een rechtszaak op. In het verleden wogen de kosten voor het inschakelen van een advocaat niet op tegen de financiële winst.

  1. Een marktplaatsmodel aanbieden

Er bestaan verschillende platformen die bepaalde juridische behoeftes van consumenten matchen aan serviceproviders. Hierbij spelen de regels en de deontologische code zeker mee in de bepaling van wat kan en mag. Een mooi voorbeeld is Jureca.

  1. Ondersteunende activiteiten

Lex.be is een innovatief juridisch zoekplatform dat burgers, ondernemingen, academici en de overheid eenvoudig toegang geeft tot justitie. De databases bevatten alle wetgeving en rechtspraak die in authentieke gegevensbronnen in België terug te vinden zijn. Het platform geeft juridische dienstverleners de gelegenheid om gemakkelijk relevante juridische data te vinden en deze data om te zetten in juridische inzichten. Functionaliteiten op maat – zoals elektronisch dossierbeheer, meldingen en de opslag van zoekopdrachten – verhogen de efficiëntie.

  1. Artificial intelligence

Chatbots helpen om vaak gestelde vragen automatisch te beantwoorden. De gebruiker typt een vraag in, waarbij de chatbot via patroonherkenning het juiste antwoord zoekt in een gekoppelde database.

deJuristen zijn een treffend voorbeeld van een bedrijf van juridische experts die mee zijn met hun tijd. Ze zetten in op digitale transformatie en artificiële intelligentie en werken hard aan projecten die recht opnieuw toegankelijk moeten maken. Het kantoor staat voor een open, transparant en innoverend recht.

Shoot&Prove uit Evere biedt gebruikers de mogelijkheid om informatie vast te leggen op hun smartphones en hieruit elektronische originelen te genereren en uit te wisselen. Gebruikers kunnen met hun smartphone documenten scannen die via geolocatie en timestamps worden omgezet in juridisch afdwingbare originelen.

Legal Techs in Europa

In Europa zien we de laatste twee jaar relatief weinig doorgroeibedrijven die juridische technologie ontwikkelen. Zo’n dertig tot veertig bedrijven hebben samen ongeveer 240 miljoen euro aan kapitaal opgehaald. In België ligt dit bedrag veel lager, ongeveer 10 miljoen euro. Het geeft aan dat we te maken hebben met een jonge nichemarkt met veel groeipotentieel.

Efficiënte contractverwerking

Limunance is een opvallende naam. Deze spin-off van de universiteit van Cambridge biedt een AI-platform aan dat contractbeoordeling sneller en nauwkeuriger maakt. De technologie gebruikt machine learning om de essentiële informatie in grote hoeveelheden data op te sporen. Clausules, documenten, valuta’s, locaties, geldende wetten en meer worden automatisch getagd om de controle van documenten te versnellen, terwijl anomaliedetectie potentiële risico’s benadrukt. Zo kan deze tool het werk van een jurist voor 95% verlichten.

Captain Contrat is een bedrijf uit Parijs dat de opmaak en het beheer van contracten voor bedrijven vereenvoudigt. Verschillende advocaten staan paraat om de juiste documenten op te maken en juridische vragen te beantwoorden.

Juridische actie toegankelijk maken

Ook CrowdJustice trekt de aandacht in het Europese legal tech-landschap. Het is een crowdfundingplatform dat werd opgezet door advocaten voor het verzamelen van fondsen voor juridische acties.

Liesker Procesfinanciering is een Nederlands bedrijf dat procesfinanciering verstrekt voor alle soorten rechtszaken en arbitragezaken met een claimwaarde vanaf 150.000 euro. Als vergoeding ontvangt het bedrijf een deel van de opbrengst van de rechtszaak, maar uitsluitend bij succes. Zo kunt u als ondernemer of particulier risicoloos procederen.

Reclamador uit Madrid is een platform dat klachten van consumenten groepeert op basis van technische modellen. Zij beheren het proces en houden de gebruiker op de hoogte in zijn persoonlijke omgeving. Ook dit bedrijf rekent alleen kosten aan als het proces succesvol wordt afgesloten.

Artificiële intelligentie is de grote gamechanger

“Vooral AI zal op korte termijn een grote efficiëntieslag mogelijk maken binnen de advocatuur”, voorspelt Mohout. “Technologische oplossingen zoals chatbots worden almaar slimmer. Als advocaat kunt u deze systemen beter vroeg dan laat omarmen. Ze vormen immers geen concurrentie, maar ondersteunen de werkzaamheden van juridische professionals en zorgen voor grote efficiëntieverbeteringen.”

Deze tekst kwam tot stand met medewerking van Omar Mohout, Entrepreneurship Fellow bij Sirris. het collectief centrum van de technologische industrie.

Meer info?

ING wil advocaten stimuleren en bijstaan in hun digitale uitdagingen.

> Ontdek hoe ING Privalis u kan helpen.

> Klaar om alles uit de digitale toekomst te halen? Maak een afspraak met een van onze adviseurs.

 

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.