Op maandag 12 en dinsdag 13 juni streek de vijfde editie van LEXPO neer in Hotel Schiphol A4, net ten zuidwesten van de Nederlandse hoofdstad. Maar liefst 38 sprekers en panelleden vanuit heel Europa en de Verenigde Staten brachten er hun adviezen en bedenkingen omtrent Legal Tech, AI, IT en technologie in de legal industry aan de man. Daarnaast konden we terecht bij tientallen informatiestanden van heel wat vooraanstaande legal tech-bedrijven. LEXPO vindt daarmee een gezond evenwicht tussen het informatieve en het commerciële, met netwerken tussen de sessies door als een belangrijke derde component.
Twee dagen bomvol interessante keynotes, breakout- en demosessies dus, over alles wat technologie en vooruitgang in de juridische sector aanbelangt. Jubel zet de krachtlijnen van het event voor u op een rijtje.
De pro’s en contra’s van AI: een rode draad
Na een verwelkoming en korte praktische uitleg door organisator Rob Ameerun werd het publiek in het auditorium met veel enthousiasme opgewarmd door de Amerikaan Ari Kaplan, die de komende twee dagen de sprekers zou voorstellen en de vragen modereren.
Jeroen Plink (COO van LegalTechnology Hub) mocht het startschot van de beurs geven. Met tientallen jaren ervaring op de teller – eerst als advocaat bij enkele grote kantoren, nadien als oprichter van heel wat tech-bedrijven – mocht hij zich geplaatst voelen om zijn visie te geven op de huidige stand van zaken wat betreft generatieve AI, Chat GPT en Large Language Models (LLM’s). Zijn openingsstatement was niet mis te verstaan: “Nooit is er een betere tijd geweest voor legal tech dan vandaag”.
Hij had het uitgebreid over de vele voordelen waarmee automatisering en AI de juridische sector in de meer recente jaren vooruit wist te helpen: snelheid en het inkrimpen van foutenmarges waren er daar twee voorname van. Maar hij kaderde ook de vele gevaren van het gebruik van AI: interne kennis die uit handen wordt gegeven, omdat Chat GPT zich constant bijschaaft op kennisgebied en die nadien ook publiekelijk deelt. Een genuanceerd maar overzichtelijk perspectief op de technologie in de advocatuur vandaag vormde een boeiende opener van de expo.
“Nooit is er een betere tijd geweest voor legal tech dan vandaag” – Jeroen Plink (COO van LegalTechnology Hub)
Nadien was de Jorn Vanysacker van het Belgische bedrijf Henchman aan zet. Hij had het over de opkomst van de ‘augmented lawyer’, oftewel de moderne advocaat anno 2023. Drie kernwaarden staan volgens hem vandaag de dag centraal in ieder kantoor: de cliënt, data en in-house talent. Een interessante vraag kwam uit het publiek: is de term ‘the augmented lawyer” verdelend van aard? Bedoelende dat “als je als kantoor nu niet op de kar van AI springt, ben je dan voor altijd te laat geweest?”. Zijn antwoord kon niet duidelijker: “Dat is onvermijdelijk”.
Gelijklopend met de lezingen in de grote zaal werden er ook heel wat workshops gegeven in de zogeheten breakout rooms. Waar de lezingen zich hoofzakelijk richtten op de brede theorie dienden de workshops een veel meer praktijkgerichte aanpak, waarbij gefocust werd op de implementatie van programma’s voor het optimaliseren van billings, kennisbeheer en codering.
Tussen de uiteenzettingen en workshops door viel er uiteraard ook heel wat andere informatie te vergaren. Lexpo-partners uit heel Europa sierden de vertrekken van het hotel met infostands, waar demosessies werden uitgevoerd voor geïnteresseerde deelnemers en kantoren.
Strategie en inclusie
De namiddag bracht een thematische wending wat betreft topics: innovatie stond nog steeds voorop, maar de focus werd verlegd naar langetermijnstrategieën en people management, eerder dan het legal tech-discours van de voormiddag.
Knut-Magnar Aanestad en Frode Preber Ettesvoll brachten een interessante uiteenzetting over hoe blijvende verandering te manifesteren in uw kantoor en de globale juridische sector, en daarmee het kortetermijndenken te schuwen. Een uitgekiende langetermijnstrategie stond daarbij voorop.
Enkele aandachtspunten en belangrijke vragen daarbij zijn:
- Productstrategie
- “Wie zijn we en wat willen we worden?”
- “Hoe blijven we relevant?”
- Kwaliteit in business output
- Efficiëntie
- Duuzaamheid
Volgens de twee Noren moet een langetermijnplan gegrond zijn in de strategie van het bedrijf, afgetoetst aan tussentijdse evaluaties aan de hand van milestones, en gedragen door de juiste technologische toepassingen.
De Belgische Eve Vlemincx zorgde voor het hoogtepunt van de dag: met een duidelijke focus op de menselijke component hield zij een eerlijk en inspirerend pleidooi over de kracht van inclusie als cruciale factor tot innovatie.
Een amusant maar inzichtelijk filmpje over een roze animatiefiguurtje legde een aantal zaken bloot die alomtegenwoordig zijn binnen de juridische sector, waarvan een doorgedreven conformisme en groepsdenken vanuit het ego de voornaamste waren.
Met heldere diagrammen vergeleek ze diversiteit met homogeniteit, waarbij een diverse verzameling aan kennis slechts gedeeltelijk wordt omarmt door alle mensen binnen het bedrijf. Bij een homogene samenstelling is de volledige capaciteit aan kennis volledig gedeeld, maar wordt er geen ruimte gelaten voor aanvullende visies.
Bij inclusiviteit daarentegen worden ook alle bijdragen tot kennis gedeeld, maar wordt die uitgebreid door de kracht van verschillende visies. Daarbij worden volgens haar voor de medewerker van het kantoor aan twee zorgen voldaan: diepe diversiteit én psychologische veiligheid. Die laatste zorgt volgens haar voor toegenomen inclusie, wat op zijn beurt tot meer diversiteit leidt. En meer diversiteit, zo besloot ze, faciliteert en verhoogt de prestaties en de productiviteit.
Safety first
Waar de klemtoon tijdens dag één van Lexpo voornamelijk op AI en automatisering lag, startte dag twee van het event met een duidelijke nadruk op beveiliging en cybersecurity.
De Britse Jenny Radcliffe startte dag twee met wat waarschijnlijk de sterkste uiteenzetting van het event werd. Radcliffe groeide op in de achterwijken van Liverpool, waar zij – u geloof het of niet – al op jonge leeftijd de knepen van het inbrekersvak aanleerde. Vandaag de dag is zij social engineer en stelt ze het werken met mensen als de nummer één prioriteit aan wat betreft de veiligheid én beveiliging van bedrijven.
In haar boek The People Hacker – dat diende als leidraad voor het pleidooi – biedt zij een interessante inkijk op haar eerdere ervaringen als ethisch hacker, waarbij ze ingehuurd werd door bedrijven om de zwaktepunten op gebied van beveiliging bloot te leggen. Van gesimuleerde cyberaanvallen tot effectieve kraken, ze passeerden allen de ronde. Een ontluisterende blik op hoe we als kantoren en organisaties onze gebouwen, data en informatie beter kunnen beveiligen.
Nadien ging de Nederlandse Inge van der Beijl (Northwave) verder op datzelfde elan. Als veiligheidsexperte richtte zij haar peilen expliciet op cybersecurity, met een bondige maar boeiende lezing over praktische strategieën voor het opkrikken van de digitale veiligheid van organisaties. Net zoals Radcliffe stelde zij daar de menselijke component bij centraal.
Ook James De Swert (iManage) bood vergelijkbare inzichten. Zijn betoog begon met een interessante vraag: is de veiligheid van het kantoor de prioriteit, of die van de cliënt? Volgens was dit zonder enige twijfel die van de cliënt, of toch, dat zou het uitgangspunt van eender welk kantoor in de legal industry moeten zijn. De cliënt bekleedt de top van de ijsberg, met daaronder de dienstverlening en reputatie van het kantoor, op zijn beurt weer gedragen door de expertise en ervaring van het kantoor.
Raquel Garcia verkende nadien ook de ‘drie horizonten van juridische innovatie’. Zij zette drie kernpunten uiteen tijdens haar uiteenzetting:
- Stop met de juridische sector te aanschouwen als iets rigide en niet vatbaar voor verandering;
- Investeer in change management strategieën;
- Leg de focus op de mensen zelf: zij zijn de sleutelactoren tot blijvende transformatie.
Lexpo slaagde er ook dit jaar in om middels een gevarieerd aanbod aan topics rond technologie, innovatie, beveiliging en people management éénzelfde kerngedachte in de verf te zetten: hoe kan u als juridisch kantoor vooruit in een wereld die meer dan ooit in voortdurende verandering is, en hoe zorgt u ervoor dat u de boot niet mist?
Een puike organisatie en een verrijkende ervaring op vele vlakken. Jubel trok met een koffer vol wijsheden en inzichten terug naar België.
Arne Van Duppen
Content Manager Jubel.be
0 reacties