28 feb 2019 | Actualia, Expertise

Na arbeidsduurverkorting (ADV) nu ook arbeidsduurverlenging?

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 28/02/2019 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

ADV-minuten

Van Dale en Wikipedia zullen hun definitie van ADV moeten aanpassen. Die afkorting staat nu voor arbeidsduurverkorting. Maar langzamerhand mag men daaraan een tweede betekenis toevoegen: ook arbeidsduurverlenging. Arbeidsduurverkorting leidt in de regel tot inhaal- of recuperatiedagen. Het voorbeeld van BNP Paribas Fortis toont aan dat arbeidsduurverlening een kwestie van minuten kan zijn: ADV-minuten.

Ondernemings-cao

Een arbeidsduurverlenging in een onderneming kan gerealiseerd worden door een ondernemings-cao die maar door één enkele vakbond wordt ondertekend, ongeacht hoe sterk of zwak die in de onderneming staat en zelfs al telt die geen enkel lid onder de werknemers van de onderneming. Dat blijkt uit de wettelijke definitie van collectieve arbeidsovereenkomst (art. 5 Cao-wet). Alle werknemers van de onderneming zijn dan door dergelijke cao gebonden, ongeacht of zij aangesloten zijn bij de vakbond die heeft ondertekend of ook maar bij enige vakbond. Maar, zoals Pia Desmet van de socialistische bediendevakbond BBT opmerkt, het vergt een zekere durf van een vakbond in een dergelijk geval solist te spelen.

Arbeidsreglement

Hoe dan ook, Marc Waterschoot van de liberale vakbond ACLVB heeft het bij het rechte eind als hij de aandacht erop vestigt dat een arbeidstijdverlenging ook een aanpassing van het arbeidsreglement inhoudt. In het arbeidsreglement komen immers de werkroosters voor en die zijn uiteraard een weerspiegeling van de arbeidsduurregeling van de onderneming (art. 6, § 1, 1°, Arbeidsreglementenwet).

En de wet verbiedt werkgevers werknemers tewerk te stellen buiten de arbeidstijd vastgesteld in het arbeidsreglement (art. 38bis Arbeidswet).

Heb je voor een aanpassing van de werkroosters van het arbeidsreglement “handtekeningen van de drie vakbonden” nodig, zoals Marc Waterschoot zegt?

Niet echt. Wanneer de onderneming een ondernemingsraad heeft, is het die welke al dan niet wijzigingen aanbrengt in een bestaand arbeidsreglement (art. 11, eerste lid, Arbeidsreglementenwet). De wijziging moet dan de handtekening krijgen van ten minste twee leden van de ondernemingsraad die de werknemers vertegenwoordigen (art. 11, tweede lid, Arbeidsreglementenwet). Handtekeningen van twee (personeelsafgevaardigden voorgedragen door een van de) vakbonden volstaan dan. Dat het “attest van de regelmatige raadpleging” dat in de arbeidsreglementswijziging moet voorkomen, drie handtekeningen zou moeten dragen, blijkt niet uit de wet (art. 13, derde lid, Arbeidsreglementenwet).

Maar dat belet niet dat een wijziging van het arbeidsreglement “overeenstemming in de ondernemingsraad” vereist (art. 11, zesde lid, Arbeidsreglementenwet). Met andere woorden unanimiteit en dus goedkeuring door de personeelsafgevaardigden voorgedragen door alle vakbonden. Dat kan echter zonder de handtekening van die laatsten.

BNP

Is de boodschap dan Beter Niet Pingelen zonder de andere vakbonden voor BNP Paribas en Beter Niet Plooien voor de socialistische en de liberale vakbond?

Willy van Eeckhoutte

Vragen over arbeidsduur of arbeidsreglement? Stel ze aan SoConsult.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.