Sinds 2016 hanteert België een verplicht drieledig documentatiesysteem voor transfer pricing, bestaande uit een groepsdossier (master file), een lokaal dossier (local file) en een landenrapport (country-by-country report of CbCR). Voor boekjaren die starten op of na 1 januari 2025 worden deze formulieren aangepast, in lijn met de nieuwe richtlijnen van de OESO die in januari 2022 werden gepubliceerd.
In dit artikel bespreken we welke ondernemingen aan deze documentatieverplichtingen moeten voldoen en welke wijzigingen zijn doorgevoerd, zodat jouw onderneming zich hierop kan voorbereiden.
Welke ondernemingen vallen onder de documentatieverplichting inzake transfer pricing?
In een eerder artikel hebben we al toegelicht welke vennootschappen een local file en master file moeten indienen.
De local file bestaat uit een algemeen deel en een gedetailleerd deel (detailed local file). De detailed local file moet enkel worden ingediend indien minstens één van de bedrijfseenheden binnen de Belgische groepsentiteit, de drempelwaarde van 1 miljoen euro grensoverschrijdende transacties met groepsentiteiten overschrijdt.
De verplichting tot de indiening van een CbCR geldt voor multinationale groepen waarvan de geconsolideerde bruto-opbrengsten de grens van 750 miljoen euro overschrijden.
Indien Belgische entiteiten deel uitmaken van een multinationale groep die in een ander land een CbCR indient, moeten alle Belgische entiteiten een notificatieformulier indienen waarin wordt aangegeven wie de rapporterende entiteit is.
Wat verandert er aan de formulieren?
Op 15 juli 2024 werden drie Koninklijke Besluiten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, die wijzigingen aanbrengen in de formulieren voor de master file, de local file en de notificatie inzake het CbCR. Hieronder volgt een overzicht per formulier.
Wijzigingen aan de master file
Hoewel het aangifteformulier zelf niet werd aangepast, zijn er verduidelijkingen in de toelichting.
- In vak II moet een meer gedetailleerde beschrijving van het analytisch kader voor de waardeketen & de functionele analyse van de groep worden opgenomen.
- In vak III moet een gedetailleerde analyse van de DEMPE-functies (Development, Enhancement, Maintenance, Protection, Exploitation) met betrekking tot immateriële activa worden vermeld.
- In vak III moet specifieke informatie met betrekking tot gebruikte of overgedragen hard-to-value intangibles worden opgenomen.
- In vak IV wordt een minimumnorm opgelegd inzake de informatie die moet worden bezorgd over de algemene verrekenprijzenpolitiek van de groep met betrekking tot de financieringsafspraken.
Wijzigingen aan de local file
De local file werd inhoudelijk subtiel aangepast (invoering ‘Fiscaal Identificatie Nummer’), maar de belangrijkste wijzigingen zijn opnieuw te vinden in de toelichting. Vooral in de detailed local file, moet er meer gedetailleerde informatie worden bezorgd.
- De grensoverschrijdende transacties die voorheen per bedrijfseenheid moesten worden weergegeven, moeten nu ook per land worden opgesplitst.
- Verrekenprijsmethoden, studies- en raamovereenkomsten moeten als bijlage in pdf-formaat worden toegevoegd. Voorheen volstond het om deze slechts te vermelden in het formulier.
- Bij cost contribution overeenkomsten, voorafgaande beslissingen (APAs) en interne (her)verzekeringen, moeten de landcode en het fiscaal identificatienummer worden vermeld.
Wijzigingen aan het notificatieformulier inzake het CbCR
Het notificatieformulier heeft één toevoeging gekregen. Ondernemingen moeten nu aangeven om welk type kennisgeving het gaat: een eerste kennisgeving, een wijziging van een eerdere kennisgeving, of een beëindiging van de verplichting.
Tijdige voorbereiding
De Belgische belastingdienst voert striktere controles uit op de gegevens die in de transfer pricingdocumentatie worden opgenomen. Het is daarom belangrijk om tijdig in te spelen op de nieuwe formulieren, die van toepassing zijn op boekjaren vanaf 1 januari 2025.
Febe Louage en Bram Markey –Vandelanotte
0 reacties