Als notaris-moeder combineer je verschillende rollen. Je bent niet alleen notaris en mama, je bent ook leidinggevende, bemiddelaar, partner, vriendin, vrouw, dochter, enz. In elk van deze rollen wil je impact hebben. Elke rol vraagt een investering qua tijd en energie. Onze tijd is een vast gegeven, niemand kan meer uren in een dag creëren. Onze energie is iets wat we bewust moeten leren op peil houden.
We kennen allemaal de klassieke strategieën om meer tijd te genereren door nog efficiënter te werken, door nog meer gedaan te krijgen in de tijd die je hebt (compressiestrategie). De timemanagementopleidingen van de jaren ‘00 hadden bij uitstek deze efficiëntie insteek. De lijst van templates, modellen, standaardisatie, outlooktips, softwarepakketten is eindeloos.
Een andere strategie is de rekstrategie: de dagen langer maken door bijvoorbeeld dossiers mee naar huis te nemen, op zondag de week al voor te bereiden en tijdens de lunch of hobby’s van kinderen door mails weg te werken.
Een overprikkeld brein
Deze strategieën zitten op hun limiet en leveren ons niet meer de productiviteit en de resultaten op die we zoeken. Want tegelijk met onze zoektocht naar productiviteit, worden we meer dan ooit afgeleid: een mailbox die continu volloopt, telefoontjes van klanten, whatsappjes, teams-berichten, medewerkers die aan je bureau staan, smartschool-boodschappen, Netflix-lijstjes, …
We worden meer dan ooit afgeleid.
Een brein dat continu afgeleid wordt, is een brein dat afgesneden is van creatief denken, logisch redeneren, plannen en anticiperen, overzicht houden. Net de breinfuncties die we in onze snel veranderende context vooral nodig hebben. Een afgeleid en overprikkeld brein verliest zich in details, denkt oppervlakkiger, wordt impulsief, emotioneel en reactief.
Daarom gaan de opleidingen anno 2021 niet meer over timemanagement, maar over attentionmanagement. De volgende kernvragen komen daar aan bod.
Focus op ‘belangrijk’ in plaats van ‘dringend’
Hoe kan ik mijn focus verleggen op wat belangrijk is in plaats van wat dringend is? We moeten onszelf daarvoor twee essentiële vragen stellen: 1) Wat is echt belangrijk in mijn leven? 2) Welke buitengewone resultaten willen ik bereiken in elk van mijn rollen?
In essentie zoeken we daarbij hoe we terug controle krijgen op ons leven. Hoe kan je het gevoel dat je geleefd wordt omdraaien en het stuur terug in handen nemen? Welk evenwicht tussen mijn verschillende rollen is voor mij haalbaar? Welke rollen krijgen te veel aandacht, welke te weinig? Wat als we rollen met elkaar in dialoog laten gaan? Wat zegt de notaris tegen de leidinggevende? De vrouw tegen de mama?
Hoe houd ik wat belangrijk is op mijn radar?
Eens we weten wat belangrijk is in onze verschillende rollen, is de volgende stap onderzoeken hoe we dit op onze radar houden. We beginnen met het maken van concrete inspirerende doelen per rol. Die doelen fungeren als ons dagelijks kompas. Daarnaast exploreren we concrete handvaten en technieken die ons helpen dagelijks en wekelijks te connecteren met deze doelen? En, erg belangrijk, die ons leren hoe je “neen” zeg tegen niet-belangrijke afleidingen.
Voor de rol als notaris, is het natuurlijk ook cruciaal dat ook je medewerkers zich kunnen focussen op belangrijk i.p.v. dringend. Hoe kunnen medewerkers hun focus houden en niet afgeleid worden? Dat kan door dezelfde handvaten te hanteren. Deze zijn immers ook zeer geschikt om binnen je team te introduceren zodat het deel gaat uitmaken van de cultuur van het kantoor.
Hoe houd ik mijn energie hoog?
Bezig zijn met wat echt belangrijk is in ons leven, is onze belangrijkste bron van energie. Daarnaast zijn slaap, eten, verbinden met anderen, ontspannen en bewegen belangrijke energiebronnen. Niet om sporadisch mee bezig te zijn, maar als bewust, dagelijks en effectief patroon van energievernieuwing.
Dit patroon installeren voor jezelf, maakt je ook attenter voor de mogelijke energietekorten bij medewerkers. Zeker als leidinggevende notaris heb je veel energie nodig: leidinggeven is immers een energievragende rol.
Conclusie
Als je in een enorm volatiele en complexe context productief wil zijn, start je dus best met zelfonderzoek:
- Wat is voor mij belangrijk?
- Wat wil ik bereiken?
- Hoe houd ik deze belangrijke doelen op mijn radar en hoe kan ik daarvoor mijn dagdagelijkse energie hooghouden?
Kortom attentionmanagement.
En zoals Stephen Covey zo mooi zegt: the main thing is to keep the main thing the main thing.
Auteur : Isabelle Vermeulen
0 reacties